Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Κυριακή, 28 Απριλίου 2013

Τι αλλάζει στις Ένοπλες Δυνάμεις: Μειώνει τον αριθμό των στρατηγών ο Π. Παναγιωτόπουλος

Αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, στη Διαρκή Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. 
Ουσιαστικά πρόκειται για περιορισμένες αλλαγές, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες μόλις 45 στρατόπεδα φέρεται ότι καταργούνται. 
Σε πρώτη φάση μειώνονται σε ποσοστό 20% οι....
ανώτατοι αξιωματικοί και προβλέπεται σταδιακά τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερη μείωση.
Η περικοπή θέσεων ανώτατων αξιωματικών αφορά κυρίως στον Στρατό Ξηράς ο οποίος διαθέτει πληθώρα στρατηγών, περισσότερους από άλλες χώρες με πολυπληθέστερες ένοπλες δυνάμεις. Παράλληλα, η νέα δομή, που παρουσίασε ο υπουργός προβλέπει το κλείσιμο σχηματισμών, όπως το Α΄ και Β΄ Σώμα Στρατού.
Από αυτές τις αλλαγές συνολικά εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί ένα ποσό της τάξης των 100 εκατ. ευρώ.
Πάντως, αρκετές αλλαγές προβλέπουν τη διατήρηση μονάδων στις ίδιες περιοχές, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες. Μερικά παραδείγματα:

  • Κατάργηση του Αʼ και Βʼ Σώματος Στρατού. Ωστόσο, στις έδρες των δύο σχηματισμών θα παραμείνουν άλλες μονάδες.
  • Η διοίκηση στρατιωτικών εργοστασίων ενσωματώνεται στο στρατηγείο της ΑΣΔΥΣ ως «ειδικό επιτελείο».
  • Καταργείται το Διακλαδικό Επιχειρησιακό Στρατηγείο Άμεσης Αντίδρασης και συγκροτείται η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.
  • Η 70 ΣΔΥ καταργείται, αλλά εκεί παραμένει η Σχολή Πυροβολικού.
  • Η Μεραρχία Υποστήριξης (ΜΕΡΥΠ) μεταφέρεται από τη Λαμία στη Θεσσαλονίκη. Στη Λαμία, όμως, θα παραμείνει το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου και μονάδες Διοικητικής Μέριμνας.
  • Η 10η Ταξιαρχία Πεζικού στις Σέρρες, μεταπίπτει σε Σύνταγμα και  εκεί μένει.
  • Παραμένει η Σχολή Πεζικού στη Χαλκίδα.
  • Η 2η Ταξιαρχία Υποστήριξης στην Κοζάνη καταργείται, αλλά στην έδρα της μεταφέρεται η 9η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία.
Βασικό χαρακτηριστικό είναι ότι με τη νέα δομή οι Ένοπλες Δυνάμεις και στους τρεις κλάδους γίνονται λειτουργικότερες, αποτελεσματικότερες και πιο γρήγορες στην εκτέλεση της αποστολής που τους έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός”, δήλωσε ο υπουργός μετά το πέρας της συνεδρίασης επισημαίνοντας ότι “ενισχύονται οι μάχιμες μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, συρρικνώνονται εκεί που χρειάζεται οι δομές διοίκησης για να δοθεί ακριβώς το βάρος στις μάχιμες μονάδες”.  
Η συζήτηση γι' αυτές τις αλλαγές και το λουκέτο σε μονάδες του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας που δεν εξυπηρετούν την Εθνική Άμυνα ξεκίνησε μετά την κρίση των Ιμίων το 1996 αλλά ουσιαστικά δεν προχώρησε ποτέ.
Ακόμα και αυτό το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα στους βουλευτές ο Π. Παναγιωτόπουλος είχε προετοιμαστεί εδώ και μήνες και παρέμενε ερμητικα κλεισμένο στα συρτάρια του.
Τώρα φαίνεται να βγαινει απο τη ναφθαλίνη καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες περί ανασχηματισμού και ο νυν υπουργός επιχειρεί να επιδείξει έργο. 
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"