Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013

Eurostat: 11,9% η ανεργία στην Ευρωζώνη - Πρώτη η Ελλάδα

Νέο ρεκόρ κατέρριψε το ποσοστό ανεργίας στον περασμένο Ιανουάριο στην ευρωζώνη αγγίζοντας το 11,9%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η Eurostat.  
Πρώτη σε ποσοστό ανέργων -με στοιχεία Νοεμβρίου- έρχεται η Ελλάδα με 27% από 26,6% τον Οκτώβριο, και ακολουθεί η Ισπανία με 26,2%
Τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας έχουν η Αυστρία με 4,9% και ακολούθως η Γερμανία και το Λουξεμβούργο όπου οι ανεργοι....
δεν ξεπερνούν το 5,3%.  
Σχολιάζοντας τα στοιχεία της Eurostat για την ανεργία, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Απασχόλησης Λάζλο Άντορ μίλησε για τραγωδία στην Ευρώπη.


Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η μέση ανεργία στην ευρωζώνη κυμάνθηκε τον Ιανουάριο του 2013 στο 11,9% σημειώνοντας μικρή αύξηση σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2012 (11,8%), ενώ στο σύνολο της ΕΕ αυξήθηκε την ίδια περίοδο από 10,7% σε 10,8%.


Αναφορικά με τις επιμέρους επιδόσεις της Ελλάδας, το Νοέμβριο του 2012 το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 24%, στις γυναίκες 31,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών 59,4%. Και στις τρεις κατηγορίες ανέργων η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην ΕΕ.


Ο μέσος όρος ανεργίας στην Ευρωζώνη στους άνδρες ήταν τον Ιανουάριο 11,8%, στις γυναίκες 12,1% και στους νέους κάτω των 25 ετών στο 24,2%.


Τον Ιανουάριο του 2013 η ΕΕ είχε 26,2 εκατ. άνεργους, εκ των οποίων 18,9 αφορούσαν την Ευρωζώνη. Σε ένα έτος, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2013 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2012 η ανεργία αυξήθηκε κατά 1,9 εκατ. άτομα στην Ευρωζώνη.


Οι χώρες στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας σε ένα έτος ήταν η Ελλάδα (από 20,8% σε 27%), η Κύπρος (από 9,9% σε 14,7%) και η Πορτογαλία (από 14,7% σε 17,6%).


Τον Ιανουάριο του 2013 ο αριθμός των ανέργων ηλικίας κάτω των 25 ετών έφτασε στο σύνολο της ΕΕ τα 5,732 εκατομμύρια, εκ των οποίων 3,642 εκατ. άτομα αφορούσαν τις χώρες της Ευρωζώνης. Μέσα σε ένα έτος οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 295.000 στην Ευρωζώνη.

«Τραγωδία για την Ευρώπη»

«Τα απαράδεκτα επίπεδα της ανεργίας είναι τραγωδία για την Ευρώπη και δείχνουν πόσο σοβαρή είναι η κρίση σε ορισμένα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.» σχολίασε ο Τζόναθαν Τοντ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Απασχόλησης, Λάζλο Άντορ, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των νέων στοιχείων της Eurostat .

Ειδικότερα για την ανεργία των νέων ο ίδιος εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι είναι 2,5 φορές υψηλότερη από το μέσο όρο του συνόλου του ενεργού πληθυσμού.

«Η ανεργία των νέων έχει δυνητικά καταστροφικές συνέπειες, ιδιαίτερα όταν είναι παρατεταμένη, με τον κίνδυνο αποκοπής των νέων όχι μόνο από την αγορά εργασίας, αλλά και από το σύνολο της κοινωνίας», δήλωσε ο Τζ. Τοντ σημειώνοντας πως η ΕΕ και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται για να καταπολεμήσουν τα αίτια της ανεργίας και να βοηθηθεί ο πληθυσμός που πλήττεται από αυτήν.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Με αφορμή τα στοιχεία της Eurostat, ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για την «πανευρωπαϊκή πρωτιά της χώρας μας στα συνολικά ποσοστά ανεργίας».

«Η σημερινή συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ με την επιμονή της στην πιστή εφαρμογή των καταστροφικών μνημονιακών πολιτικών θα οδηγήσει την ανεργία στο 35% (2 εκατ. ανέργους) μέσα σε λίγους μήνες» δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης ο οποίος τόνισε ότι σήμερα είναι αναγκαίος όσο ποτέ ο συντονισμός των αγώνων, με στόχο να ανατραπούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"