Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

EUROGROUP: Αναλυτικά η συμφωνία για το σχέδιο σωτηρίας της Κύπρου

Η Κύπρος θα κλείσει την μία από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας και θα αρχίσει μια διαδικασία αναδιάρθρωσης της άλλης στο πλαίσιο της συμφωνίας διεθνούς δανεισμού της, όπως προβλέπει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και οι διεθνείς πιστωτές και την οποία ενέκρινε το EUROGROUP
Οι καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ....
δεν θα υποστούν καμία συνέπεια, αλλά μέρος των μεγαλύτερων καταθέσεων και τοποθετήσεων θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας η οποία θα τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης—της Τράπεζας Κύπρου.
Οι μέτοχοι, όσοι διακρατούν αξιόγραφα της τράπεζας και όσοι έχουν καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα εκκαθαριστεί, θα καλύψουν το κόστος της διαδικασίας, όπως αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της 17μελούς ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οι αποταμιευτές με πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου θα δουν τα χρήματά τους πέραν του ποσού αυτού να δεσμεύονται, έως ότου γίνει σαφές ποιο ποσό θα απαιτηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας προκειμένου να μπορέσει να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
Η Λαϊκή Τράπεζα θα διασπαστεί σε μια «καλή» και σε μια «κακή» τράπεζα, με την «καλή» να συσσωματώνεται στην Τράπεζα Κύπρου. Μαζί της θα πάρει τα 9 δισεκατομμύρια ευρώ της ρευστότητας που της είχε χορηγήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Το ποσό του διεθνούς δανεισμού της Κύπρου θα ανέλθει σε 10 δισεκ. ευρώ.
Η εκκαθάριση της Λαϊκής θα αρχίσει αμέσως, με απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου βάσει ενός του πλαισίου για τις διαδικασίες αυτού του είδους που εγκρίθηκε πρόσφατα.
Το ΔΣ της ΕΚΤ θα παρέχει στην Τράπεζα Κύπρου ρευστότητα όπως ορίζει το εφαρμοστέο δίκαιο.
Το ποσό του δανείου που χορηγούν οι πιστωτές, αναφέρεται ακόμα ρητώς στη συμφωνία, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας ή της Τράπεζας Κύπρου.

Στη συμφωνία δεν προβλέπεται "κούρεμα" για τις καταθέσεις των υπολοίπων τραπεζών, ενώ μέσα στην ημέρα αναμένεται να μπουν και οι υπογραφές για τη μεταβίβαση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Τράπεζα Πειραιώς.

Για το δάνειο ύψους 10 δισ. ευρώ που θα λάβει η Κύπρος από τον μηχανισμό στήριξης, θα υπογραφεί Μνημόνιο με την τρόικα το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων μέτρα όπως η αύξηση της φορολόγησης των τόκων, αλλά και του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Η συμφωνία για τον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν θα περάσει εκ νέου από την κυπριακή Βουλή, ενώ η πρώτη δόση του δανείου από τον μηχανισμό στήριξης αναμένεται να εκταμιευθεί τον Μάιο.
Έγκριση
Ενέκριναν το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ για να δοθεί μια λύση στα προβλήματα του τραπεζικού τομέα της Κύπρου oι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup), δήλωσε το πρωϊ της Δευτέρας αξιωματούχος της ΕΕ. «Εγκρίθηκε», ανέφερε ο αξιωματούχος αυτός.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε «ικανοποιημένος» από την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με κορυφαία στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ κατά την αποχώρησή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η προκαταρκτική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο για την δανειακή σύμβαση της Κύπρου διαμορφώθηκε στο δείπνο στο οποίο παρακάθισαν ο πρόεδρος της χώρας Νίκος Αναστασιάδης με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι και την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε στο Αθηναϊκο Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου της δημοκρατίας κατά την απουσία του κ. Αναστασιάδη.

Τι αναφέρει η απόφαση του Eurogroup

Τα κύρια σημεία της συμφωνίας, όπως αναφέρονται στην απόφαση του Eurogroup, αναλυτικά προβλέπουν ότι:


  • Η Λαϊκή Τράπεζα θα αναδιαρθρωθεί άμεσα, με την πλήρη συμμετοχή των ιδίων κεφαλαίων, κατόχων ομολόγων και ανασφάλιστων καταθετών, στη βάση απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και με χρήση του πλαισίου που νομοθετήθηκε πρόσφατα για την εξυγίανση των τραπεζών
  • Η Λαϊκή θα χωριστεί σε μια "καλή" τράπεζα και μια "κακή" τράπεζα η οποία θα εκκαθαριστεί σε βάθος χρόνου
  • Η "καλή" Λαϊκή Τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου -με χρήση του πλαισίου εξυγίανσης τραπεζών, αφού αποφανθούν τα δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής- και θα λάβει τα 9 δισ. του μηχανισμού παροχής έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι να ολοκληρωθεί επιτυχώς η ανακεφαλαιοποίηση και δύνανται στη συνέχεια να υπόκεινται στους απαραίτητους όρους
  • Η διοίκηση της ΕΚΤ θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες
  • Η ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Κύπρου θα γίνει μέσω μετατροπής των καταθέσεων/ιδίων κεφαλαίων των ανασφάλιστων καταθέσεων, με πλήρη συμβολή των ιδίων κεφαλαίων και των κατόχων ομολόγων. Η μετατροπή θα είναι τέτοια ώστε να διασφαλιστεί δείκτης κεφαλαίων 9% μέχρι το τέλος του προγράμματος
  • Όλα οι ασφαλισμένοι καταθέτες σε όλες τις τράπεζες θα είναι πλήρως προστατευμένοι, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ
  • Τα χρήματα του προγράμματος (έως 10 δισ. ευρώ) δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.
  • Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"