Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Σοκ και οργή στην Κύπρο μετά την απόφαση του Eurogroup για φόρο στις καταθέσεις

Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η συμφωνία στην οποία κατέληξε τη νύχτα το Eurogroup για το κυπριακό πακέτο, την «ιστορικά δύσκολη απόφαση ευθύνης» όπως την χαρακτήρισε ο κύπριος ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, στην οποία περιλαμβάνεται εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις. Σύμφωνα με εφημερίδες του νησιού, καταθέτες πήγαν....
το πρωί στα ΑΤΜ τραπεζών αλλά φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε το ποσοστό της εισφοράς· «μας έπιασαν στον ύπνο» λένε, ενδεικτικά, οι τίτλοι στα κυπριακά ΜΜΕ.
Η οργή των καταθετών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη από την αξίωση του Ασμουνσεν η εφαρμογή του νόμου να αρχίσει μέσα στο τριήμερο των αργιών ώστε να μην προλάβουν να γίνουν αναλήψεις των χρημάτων από τους αποταμιευτές. Η συμφωνία αυτή ήρθε μετά από ολονύχτιες διαπραγματεύσεις καθώς ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας ζητούσε 40% κούρεμα των καταθέσεων.

Να σημειωθεί επίσης ότι στις Τράπεζες της Κύπρου έχουν καταθέσεις και πολλοί Ελληνες, όταν μετέφεραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες την περίοδο της αβαβαιότητας σχετικά με το αν θα μείνει η χώρα μας στο ευρώ.

Σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά τις θυγατρικές των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ο Γιοργκ Άσμουσεν από την ΕΚΤ, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ισχύσουν τα ανωτέρω μέτρα και ότι αυτές οι θυγατρικές θα απορροφηθούν από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό.
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), καταθέτες πήγαν το πρωί σε καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας (που λειτουργούν και τα Σάββατα) για να αποσύρουν χρήματα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων, σύμφωνα με την εφημερίδα, διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλες τους τις καταθέσεις, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργούσε. 
Όταν η λειτουργία αποκαταστάθηκε, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ποσό της εισφοράς, σύμφωνα πάντα με το ΚΥΠΕ.


Ο γενικός διευθυντής της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, Ερωτόκριτος Χλωρακιώτης, δήλωσε το ηλεκτρονικό σύστημα εξυπηρέτησης πελατών έχει «παγώσει». Ως εκ τούτου, είπε, έχουν κλείσει για το Σάββατο τα Συνεργατικά Ιδρύματα.
Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Άσμουσεν της ΕΚΤ είχε προσθέσει στη συνέντευξη Τύπου πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.
Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.
Στο κείμενό της για τη συμφωνία, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μας έπιασαν στον ύπνο», η ιστοσελίδα του Sigma Live αναφέρει ότι η Λευκωσία δέχθηκε τους όρους «υπό την απειλή κλεισίματος τραπεζών».  
Χαρακτηρίζοντας οδυνηρή τη συμφωνία, το Sigma επικαλείται πηγές από τις Βρυξέλλες που κάνουν λόγο για βραδιά θρίλερ με ρίξεις και εμπλοκές, ενώ η κυπριακή αντιπροσωπεία προειδοποίησε ακόμα και για αποχώρηση από τις διαπραγματεύσεις.

Η απόφαση του Eurogroup
Οι διεθνείς δανειστές και η Κύπρος συμφώνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, σε εφάπαξ εισφορά 9,9% για τις καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες άνω των 100.000 ευρώ και σε 6,7% για τις καταθέσεις που είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ανώτερη πηγή της ζώνης του ευρώ.

Συμφωνήθηκε επίσης να φορολογηθούν οι τόκοι των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, πρόσθεσε η ίδια πηγή που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις. Τα φορολογικά μέτρα είναι απαραίτητα για να ενισχύσουν τα έσοδα της Κύπρου ώστε αυτή να μειώσει το μέγεθος του δανεισμού έκτακτης ανάγκης από τη ζώνη του ευρώ αλλά και για να διατηρήσει  το δημόσιο χρέος σε ένα επίπεδο που θα είναι δυνατόν να εξυπηρετηθεί.

Σύμφωνα με την πηγή η συμφωνία προβλέπει το οικονομικό ύψος της διάσωσης της οικονομίας της Κύπρου στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ "κατ' ανώτατο όριο".

Η συμφωνία επήλθε μετά από σχεδόν 10 ώρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ και της τρόικας που περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δήλωση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

«Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με προειλημμένες αποφάσεις και τετελεσμένα» δήλωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά την απόφαση του Eurogrοup για «κούρεμα» στις καταθέσεις. 

Αυτά, αναφέρει σε γραπτή δήλωση, έθεσαν την Κύπρο ενώπιον του διλήμματος: «Είτε της επιλογής του καταστροφικού σεναρίου της άτακτης χρεοκοπίας, την προσεχή Τρίτη, είτε του σεναρίου μιας επώδυνης, αλλά ελεγχόμενης διαχείρισης της κρίσης, που θα θέτει οριστικό τέρμα στην αβεβαιότητα και θα αποτελέσει την αφετηρία επανεκκίνησης της οικονομίας».

Στην πρώτη επίσημη αντίδρασή του ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν προέκυψε τις τελευταίες 15 μέρες και προσθέτει ότι η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει σε κανέναν να μπει στη λογική επίρριψης ευθυνών.

Επεξηγεί ταυτόχρονα ότι τυχόν επιλογή του καταστροφικού σεναρίου θα είχε ως συνέπεια, αμέσως μετά την αργία του τριημέρου, τον τερματισμό των εργασιών μιας εκ των δύο κυπριακών τραπεζών που διέρχονται κρίση, λόγω τερματισμού της παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η δεύτερη τράπεζα, αναφέρει, θα ανέστελλε τις εργασίες της, ενώ ούτε αυτή θα μπορούσε να αποφύγει την κατάρρευση. Ένα τέτοιο φαινόμενο θα οδηγούσε, από τη μια στιγμή στην άλλη, 8.000 οικογένειες στην ανεργία.

Επίσης, στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει:

- Το κράτος θα ήταν υποχρεωμένο να αποζημιώσει τους καταθέτες, ανταποκρινόμενο στην υποχρέωση του έναντι των εγγυημένων καταθέσεων. Το κεφάλαιο που θα απαιτηθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα ανέλθει στα 30 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα αδυνατούσε να καταβάλει.
- Ανάλογο ποσό, που αντιστοιχεί στις καταθέσεις χιλιάδων καταθετών για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, θα οδηγείτο σε έναν φαύλο κύκλο εκκαθάρισης περιουσιακών στοιχείων, με τους εν λόγω καταθέτες να υφίστανται ζημιές πέραν του 60%.
- Χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και άλλες επιχειρήσεις θα οδηγούνταν στη χρεοκοπία λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στις εμπορικές τους συναλλαγές. Ως συνέπεια των πιο πάνω, ο τομέας των υπηρεσιών θα οδηγείτο σε πλήρη κατάρρευση με ενδεχόμενη έξοδο από το ευρώ. Αυτό, πέραν της εθνικής αποδυνάμωσης της Κύπρου, θα οδηγούσε σε υποτίμηση του νομίσματος τουλάχιστον κατά 40%.

Στην δήλωση του ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει ότι δεν ωραιοποιεί την κατάσταση, υποστηρίζει όμως ότι η λύση που επιλέχθηκε, αν και επώδυνη, «οδηγεί στην ιστορική και οριστική διάσωση της οικονομίας μας».
Η φορολόγηση δεν αποβλέπει στην τιμωρία της Λευκωσίας, διαβεβαιώνει ο Γιέρεν Ντάισελμπλουμ
Η φορολογία επί των καταθέσεων που θα εφαρμοσθεί στην Κύπρο στα πλαίσια της δανειακής συνθήκης των 10 δισεκ. ευρώ δεν έχει στόχο να τιμωρηθεί η Μεγαλόνησος, υποστήριξε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.

«Δεν τιμωρούμε την Κύπρο», επεσήμανε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας την φορολόγηση ως «ένα πολύ δίκαιο μέτρο για τον επιμερισμό του φορτίου».

Από την πλευρά του και το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γιεργκ Άσμουσεν περιέγραψε τη φορολόγηση των καταθέσεων στην Κύπρο ως «κατάλληλο» και «ειδικά επεξεργασμένο» μέτρο για την κατάσταση της οικονομίας της.

Η φορολόγηση θα ανέρχεται στο 6,75% για τις καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ και στο 9,9% για όσες καταθέσεις υπερβαίνουν αυτό το ποσόν. Θα ισχύει δε για τα ποσά που ανήκουν τόσο σε  Κυπρίους, όσο και σε ξένους καταθέτες και όπως εκτιμάται το μέτρο αυτό θα αποφέρει 5,8 δισεκ. ευρώ.

Ο Άσμουσεν πρόσθεσε πως αναμένει από την Κύπρο να κυρώσει σε νόμο τη φορολόγηση πριν από την ερχόμενη Τρίτη, όταν θα ξαναλειτουργήσουν οι τράπεζες στη χώρα μετά την αργία της Καθαρής Δευτέρας.

Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για να παγώσουν οι καταθέσεις που υπερβαίνουν το όριο για την υψηλή φορολόγηση, όμως τα υπόλοιπα ποσά «θα είναι διαθέσιμα χωρίς περιορισμούς», επεσήμανε ο Άσμουσεν.

http://www.tovima.gr/#

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"