Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Η τελική πρόταση του υπουργείου Παιδείας για το σχέδιο «Αθηνά»

Ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος μιλά για το σχέδιο «Αθήνα» Την τελική του πρόταση για το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάταξη του χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, έδωσε την Τρίτη στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, μία ημέρα πριν από την επίσημη παρουσίαση των προτάσεων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώπιον των βουλευτών και των εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με την τελική πρόταση....
τα Ιδρύματα από 40 (24 στα Πανεπιστήμια και 16 στα ΤΕΙ) θα μειωθούν στα 34 (21 στα Πανεπιστήμια και 13 στα ΤΕΙ). Σήμερα τα τμήματα είναι 534 εκ των οποίων στο Μηχανογραφικό Δελτίο της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2012 - 2013 είχαν συμπεριληφθεί τα 481. Μετά την αναδιάταξη του σχεδίου «Αθηνά», τα τμήματα είναι 384, εκ των οποίων 134 στα ΤΕΙ και 250 στα ΑΕΙ. 
Δηλαδή καταργούνται συνολικά 150 τμήματα (ή 97 από το Μηχανογραφικό του 2012-13). Σημειώνεται ότι 28 τμήματα εκ των 534 (εκτός των 384) έχουν μεταβατική λειτουργία έως την ολοκλήρωση του Ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, για την αποφοίτηση των εισακτέων 2012-2013
και προηγούμενων ετών.

Οι σχολές είναι σήμερα 85. Με την πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα είναι 47 στα ΤΕΙ και 100 στα Πανεπιστήμια.

Βάσει της τελικής πρότασης, εκτιμάται ότι λιγότεροι φοιτητές θα μετακινηθούν, ο αριθμός των διδασκόντων και των υπαλλήλων δεν θα μεταβληθεί, θα μειωθεί όμως κατά 4% ο αριθμός των εισακτέων του επόμενου έτους.

Το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η τελική πρόταση είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αλλαγών, λέγοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί κατά τη συζήτηση το σχεδίου «Αθηνά» στη Βουλή.

Συνεχίζονται, ωστόσο, οι διαμαρτυρίες καθηγητών, φοιτητών και σπουδαστών για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις σχολών ή τμημάτων.

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια έχουν προγραμματίσει φοιτητές σήμερα Τετάρτη στις 13.30, την ώρα δηλαδή που το σχέδιο θα παρουσιάζεται στη Βουλή.

Φοιτητικές κινητοποιήσεις προγραμματίζονται και στη Θεσσαλονίκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"