Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Με νομοσχέδιο-σκούπα «σβήνουν» οφειλές δεκάδων δισ. ευρώ

Στο «ντουλάπι» καταχωνιάζει το υπουργείο Οικονομικών οφειλές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, ποσά τα οποία θα αντιμετωπίζονται πλέον ως ανεπίδεκτα είσπραξης
Με το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το Δημόσιο αποκτά πρώτο δικαίωμα σε περίπτωση που ρευστοποιηθεί περιουσία οφειλέτη, μέτρο που είναι εις βάρος των απλήρωτων εργαζομένων
Κατατέθηκε η διάταξη για....
την επιστροφή του χαρατσιού της ΔΕΗ σε 60.000 ιδιοκτήτες, ενώ στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και διάταξη που επιτρέπει την κατάργηση χορήγησης σειράς δικαιολογητικών από τις εφορίες. Ολες οι φορολογικές αλλαγές που επέρχονται με το νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

* Οφειλές προς το Δημόσιο ύψους άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ περνούν στα… αζήτητα. Θα καταχωριστούν σε ειδικό βιβλίο με την ένδειξη «ανεπίδεκτα εισπράξεως», όπου και θα παραμείνουν για 20 χρόνια μέχρι να διαγραφούν οριστικά. Για τα μεγάλα ποσά (άνω των 150.000 ευρώ) αρμόδιος να εγκρίνει την καταχώριση μιας οφειλής στα βιβλία θα είναι ο γενικός γραμματέας φορολογικών εσόδων. Βάσει του άρθρου 34, για να μπει μια οφειλή στο βιβλίο με τα αζήτητα θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία κατασχέσεων αλλά και η άσκηση ποινικών διώξεων στους οφειλέτες. Επίσης, μια οφειλή μπορεί να «αποχαρακτηριστεί» σε περίπτωση που περιέλθουν στην γνώση του υπουργείου Οικονομικών πρόσθετα στοιχεία.

* Το Δημόσιο αναβαθμίζει τον… εαυτό του σε περίπτωση ρευστοποίησης περιουσίας οφειλετών. Ενώ σήμερα όταν ρευστοποιείται η περιουσία χρεοκοπημένων εταιρειών, προηγούνται συνήθως οι εργαζόμενοι, τώρα το Δημόσιο αυτοκατατάσσεται πρώτο στη λίστα, για δημοσιονομικούς λόγους, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση. Η προτεραιότητα σε αυτή τη φάση θα ισχύει για τις οφειλές από ΦΠΑ. Η διάταξη θα έχει αναδρομικό χαρακτήρα, δηλαδή θα εφαρμόζεται και σε υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

* Οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων θα μπορούν να κοινοποιούνται και με ηλεκτρονικά μέσα.

* Ιδρύεται το «ΚΕΦΟΜΕΠ», δηλαδή το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για απόσπαση τμημάτων από το σημερινό Διαπεριφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Αθηνών. Αντίστοιχα, η ΔΟΥ Μεγάλων Επιχειρήσεων γίνεται «Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσων».

* Τα Διαπεριφερειακά Κέντρα Αθηνών και Θεσσαλονίκης θα έχουν πλέον την αρμοδιότητα και να προχωρούν σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων οφειλετών. Σε δύο μήνες θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, η οποία θα προβλέπει ποιες βεβαιώσεις θα εκδίδονται από τις εφορίες από εδώ και στο εξής.

* Ο νέος γραμματέας φορολογικών εσόδων θα είναι αρμόδιος και για τις εφορίες, ενώ θα παραμείνει στο τιμόνι της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μέχρι και τον Ιούνιο. Αποψιλώνεται κι άλλο ο υφυπουργός Οικονομικών, την ώρα μάλιστα που η τρόικα ζητάει να μεταφερθεί στον κ. Θεοχάρη τόσο η αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ όσο και η αρμοδιότητα της ΓΓΠΣ.

* Προκειμένου ο φορολογούμενος να γλιτώσει τα πρόστιμα που θα του επιβληθούν σε ενδεχόμενο τακτικού ελέγχου, έχει τη δυνατότητα συμβιβασμού πληρώνοντας το ένα πέμπτο των παραβάσεων που θα του καταλογιστούν. Επίσης, το Δημόσιο αποκτά το δικαίωμα διετούς παράτασης.

* Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε η νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την επιστροφή του χαρατσιού της ΔΕΗ σε 60.000 ιδιοκτήτες, οι οποίοι πλήρωσαν περισσότερα απ’ όσα έπρεπε λόγω λανθασμένου υπολογισμού. Η επιστροφή θα γίνει από τις εφορίες. Επίσης, περιλαμβάνεται και η διάταξη που προβλέπει ότι για να πουληθεί ακίνητο, θα πρέπει να προσκομίσει ο πωλητής το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ έτους 2009. Και αυτό λόγω της κομπίνας που έκαναν ιδιοκτήτες να διαγράφουν ακίνητο από το Ε9, χωρίς όμως να το έχουν πουλήσει, μόνο και μόνο για να γλιτώσουν τον ΦΑΠ.

Τέλος, προβλέπονται βαριές καμπάνες (χρηματικό πρόστιμο, αφαίρεση άδειας κ.λπ.) στους ιδιοκτήτες ανασφάλιστων οχημάτων, ο εντοπισμός των οποίων θα διενεργείται από τις αστυνομικές αρχές και την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"