Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Γ. Στουρνάρας: Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για την Κύπρο

Γ. Στουρνάρας: Πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση για την Κύπρο Οι στιγμές είναι κρίσιμες για Κύπρο και Ελλάδα και ολόκληρη την ευρωζώνη.  
Απαιτείται σύνεση και νηφαλιότητα, ενώ συμπαριστάμεθα και συνδράμουμε με κάθε μέσο στη δύσκολη κατάσταση που περνάει η Κυπριακή Δημοκρατία και ο λαός, με αίσθηση ευθύνης», τόνισε ο Γ. Στουρνάρας και υποστήριξε πως η Ελλάδα συνετάχθη με συμβιβαστική λύση που....
έγινε δεκτή από την Κύπρο επισημαίνοντας πως αποτελούσε μια συναινετική πρόταση που συμφωνήθηκε από όλους συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.


Σε ότι αφορά τη λήψη της απόφασης και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως υπήρξε διαβούλευση, και πως μάλιστα εκπρόσωποι της Ε.Ε, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ διαβουλεύτηκαν με τον ίδιο τον πρόεδρος της Κύπρου κ. Αναστασιάδη και τον υπουργό οικονομικών κ. Σαρρή και κατόπιν ανακοίνωσαν την συμβιβαστική πρόταση. Μετά από αυτή τη διαδικασία, δήλωσε ο Υπουργός δεν υπήρχε περιθώριο να τεθεί βέτο.

Ο κ. Στουρναράς ανέφερε πως στο αρχικό σχέδιο περιλαμβάνοταν εξαίρεση για τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ η οποία όμως δεν έγινε δεκτή από την Κύπρο.

«Δεν υπήρξαν εναλλακτικές λύσεις στο τραπέζι για να τις δούμε. Υπήρξαν εναλλακτικά σενάρια αλλά όλα είχαν να κάνουν με καταθέσεις. Η Κύπρος αποφάσισε κι εμείς στηρίξαμε.» δήλωσε ο κ. Στουρνάρας και συμπλήρωσε, «Δεν μπορούσα να γίνω πιο Κύπριος από τους Κύπριους την ώρα μάλιστα που ο κ. Αναστασιάδης υποστήριξε με τις δηλώσεις του ότι ήταν η απόφαση του Eurogroup αποτελούσε και την καλύτερη δυνατή λύση»

Σε ότι αφορά τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ο κ Στουρνάρας ανέφερε πως ήδη έχουν κατατεθεί προτάσεις εξαγοράς στην Τράπεζα τις Ελλάδος από παραπάνω από μία ελληνική τράπεζα, όμως τόνισε ότι η οποιαδήποτε εξαγορά δεν θα πρέπει να είναι αναγκαστική, θα πρέπει να γίνει με δίκαιο τίμημα και δεν θα πρέπει να επιβαρύνει το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Σε ερώτηση βουλευτή αν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιηθεί μέρος του πλεονάσματος των 50 δισ. από την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών ο κ. Στουρνάρας απάντησε χαρακτηριστικά: «Με ρωτάτε εάν υπάρχει κάποιο πλεόνασμα από τα 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών που να μπορεί να δοθεί στην Κύπρο; Νομίζω ότι μπορεί να εξασφαλιστεί ένα μικρό πλεονασματάκι για να βοηθήσουμε την Κύπρο.»

Ο Υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η χώρα μας είναι θωρακισμένη και γι αυτό υπάρχει διαβεβαίωση και από την ΕΚΤ και από το Eurogroup. και σε ότι αφορά τα καταστήματα κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και δήλωσε πως «η πλέον βιώσιμη λύση για την οποία υπήρξε συμφωνία της Κύπρου στο Eurogroup είναι να πωληθούν αυτά τα καταστήματα σε ελληνική τράπεζα ή τράπεζες.»
Ο κ. Στουρνάρας εκτίμησε ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστές για πολύ, αλλιώς θα καταστραφεί η κυπριακή οικονομία και τόνισε την ανάγκη να βρεθεί λύση εντός των επόμενων ωρών, αλλιώς η Ελλάδα θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει.

Σε περίπτωση που η Κύπρος δεν παρουσιάσει άμεσα εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο να ανοίξουν οι τράπεζές της, «η Ελλάδα έχει "Plan B" που δεν μπορώ να σας το πω. Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα ελαχιστοποιούνται. Παίρνουμε τα μέτρα μας»,  ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Για διαδικασία παρωδία έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του κ. Στουρνάρα.

«Είτε δεν έχετε καμία επαφή με την πραγματικότητα είτε υπηρετείτε μια πολιτική με σκοπό να καταστρέψετε την Κύπρο και την Ελλάδα Δεν έχετε καταλάβει ακόμα τι έχετε διαπράξει κα τι επιπτώσεις μπορεί να έχει.», δήλωσε σε έντονους τόνους καταφερόμενος εναντίον του υπουργού ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνησης ο κ Λαφαζάνης δήλωσε χαρακτηριστικά,

«Δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με ανιστόρητους ανθρώπους χωρίς καμία αίσθηση με μόνη τους δουλειά να πηγαίνουν ως υπαλληλίσκοι να χειροκροτούν που λαμβάνουν άλλοι. Το ζήτημα είναι όχι μόνο να δίνονται λύσεις, αλλά οι λύσεις να είναι βιώσιμες σε βάθος χρόνου. Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση ιδεοληψίες τότε δημιουργούνται προβλήματα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μέλλον», δήλωσε από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Φ. Σαχινίδης.

  ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"