Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Συνταγματικό το χαράτσι-αντισυνταγματική η διακοπή της ηλεκτροδότησης

Συνταγματικό το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον αρεοπαγίτη Γ. Σακκά ο οποίος θα εισηγηθεί στο Δ’ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου την αναίρεση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας που είχε κρίνει τον περασμένο Δεκέμβριο παράνομη τη συνέχιση της είσπραξης του. Η απόφαση αυτή....
που είχε προκαλέσει μείζον πολιτικό θέμα αφού βρέθηκε στο αέρα το πιο «αποτελεσματικό» εισπρακτικό μέτρο της κυβέρνησης είχε ανασταλεί από τον Άρειο Πάγο για λόγους δημοσίου συμφέροντος, ώστε να συνεχιστεί η είσπραξη του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, για να μην εκτροχιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σχετικά με το έλλειμμα του 2011 και του 2012.
Στην εισήγησή του προς το Δ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 22 Μαρτίου ο αρεοπαγίτης Γ. Σακκάς κινείται ακριβώς στο ίδιο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι δηλ. είναι συνταγματικό το ειδικό τέλος ακινήτων αλλά αντισυνταγματική η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής του.

Επικαλούμενος λόγους δημοσιονομικού συμφέροντος ο αρεοπαγίτης θεωρεί ότι η «θέσπιση του ΕΕΤΗΔΕ συνιστά ανεκτό περιορισμό της περιουσίας κατά την έννοια του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)» και άρα η επιβολή του δεν προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος.

Άλλωστε ο κ. Σακκάς εκτιμά ότι επιβλήθηκε εκτάκτως για περιορισμένο και συγκεκριμένο χρόνο προκειμένου να αντιμετωπιστεί το οξύ δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας και «δεν μπορεί να θεωρηθεί επέμβαση στην περιουσία των φορολογουμένων δυσανάλογη σε σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό, λαμβανομένου υπόψη το περιορισμένου χρονικού πλαισίου εφαρμογής του κατά τον Ν. 4021/2011 και του ύψους του σε σχέση με την αξία της βαρυνόμενης ακίνητης περιουσίας (έως 8 τοις χιλίοις)»

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"