Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

«Έκανε φτερά» το 30% των καταθέσεων στη Μεσσηνία

Ταυτόχρονα με την ευρωπαϊκή «διάσωση» της Κύπρου έχει αρχίσει μια πρωτόγνωρη περίοδος αβεβαιότητας για την ελληνική και, κατ’ επέκταση, τη μεσσηνιακή οικονομία, η οποία αναπόφευκτα θα συνοδευτεί από μια μακρά περίοδο ύφεσης.  
Αρκετοί, λοιπόν, είναι οι πολίτες του νομού που κάθονται «σε αναμμένα κάρβουνα». 
Ο μεγάλος φόβος είναι, φυσικά, ότι η «συνταγή» που προτάθηκε στην Κύπρο θα....

χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή και εδώ, σε «περίπτωση που παραστεί ανάγκη».
Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα Ελλάδος, τον Ιούνιο του 2009 οι καταθέσεις στο νομό μας έφταναν στα 2 δισεκατομμύρια 479 εκατομμύρια. Τρία χρόνια αργότερα, εν μέσω κρίσης, τον Ιούνιο του 2012, οι καταθέσεις έφταναν το ένα (1) δισεκατομμύριο 743 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε διάστημα τριών χρόνων «σηκώθηκαν» από τα υποκαταστήματα τραπεζών στη Μεσσηνία 736 εκατομμύρια ευρώ, πτώση που ως ποσοστό φτάνει το 30% περίπου.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες του «Θ», το μεγαλύτερο ποσοστό των εν λόγω χρημάτων δεν καταναλώθηκε ως «λίπος» τους μήνες της κρίσης, αλλά μεταφέρθηκε για μεγαλύτερη ασφάλεια σε χώρες του εξωτερικού. Όπως και να ’χει, σε μια οικονομία με τα δικά μας μεγέθη, το ποσό που έφυγε από τη Μεσσηνία για τις τράπεζες της Ελβετίας, της Κύπρου και άλλων χωρών, είναι αρκετά υψηλό.  
Όπως μας έλεγαν κύκλοι της αγοράς, οι περισσότεροι πολίτες που μετέφεραν τα χρήματά τους σε «ασφαλή καταφύγια» ήταν γιατροί, φαρμακοποιοί και έμποροι-εξαγωγείς προϊόντων. Ενδιαφέρον έχει, όμως, να δούμε, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, τι έγινε όταν το κλίμα άρχισε να… ομαλοποιείται κατά κάποιον τρόπο.   
Έτσι, λοιπόν, το Δεκέμβριο του 2012 οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά τι κι έφτασαν στο ένα (1) δισεκατομμύριο 844 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή επέστρεψαν στις τράπεζες 101 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε αύξηση 5,8%. Και πάλι, όμως, παρατηρείται το φαινόμενο, η μεγάλη πλειοψηφία των χρημάτων που σηκώθηκαν την κρίσιμη τριετία 2009-2012 να μην επαναπατρίζονται.  
Παράλληλα, το αποτύπωμα της κυπριακής κρίσης θα είναι υπολογίσιμο και σε έναν άλλον τομέα: με τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε λειτουργία στο νομό, η Μεσσηνία συγκεντρώνει φοιτητές από την Κύπρο
Όλοι αυτοί δαπανούν, αναλογικά, ένα σημαντικό ποσό που αφορά στη στέγαση, τη διατροφή, την ένδυση, τη διασκέδαση, τις μετακινήσεις, χρήματα που θα μειωθούν ή και θα εκλείψουν στο πλαίσιο του περιορισμού των οικονομικών δυνατοτήτων των πολιτών της Μεγαλονήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"