Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Νέα γκάφα του Υπ. Οικ. με τα ληξιπρόθεσμα

Κουλουβάχατα τα έχει κάνει το υπουργείο Οικονομικών με την «κυοφορούμενη» ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο. 
Μέσα σε μία εβδομάδα, με συνεχείς διαρροές, έχει ψαλιδίσει τις δόσεις από τις 100 στις 36, ενώ το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας καταβολής ανέβηκε από τα 25 ευρώ στα 100!
Χθες ο ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης προσπάθησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο, αλλά τελικά έκανε τα πράγματα...
χειρότερα
Με έγγραφό του ενημέρωσε τη Βουλή ότι δεν χρειάζεται να δοθούν περισσότερες δόσεις στη ρύθμιση, «αδειάζοντας» ουσιαστικά όσους τροφοδοτούσαν τις ελπίδες του κόσμου για μια ευνοϊκή ρύθμιση χρεών. 
Δήλωσε ότι «δεν είναι σκόπιμο να προβλέπεται μεγαλύτερος αριθμός δόσεων», επέμεινε στην ανάγκη να προχωρήσουν οι κατασχέσεις και τα άλλα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, ενώ υπογράμμισε ότι η ρύθμιση με πολλές δόσεις αντιβαίνει στη φορολογική συμμόρφωση. 
Δηλαδή ο κ. Μαυραγάνης θεωρεί ότι, αν δοθούν πολλές δόσεις, τότε οι πολίτες δεν θα πληρώσουν τους φόρους τους και θα ζητάνε νέες ρυθμίσεις.
Αργότερα και μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε, ο ίδιος ο υφυπουργός επιχείρησε να... διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η απάντησή του, διευκρινίζοντας σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η απάντησή του στη Βουλή αφορούσε το υφιστάμενο καθεστώς! Ταυτόχρονα όμως με την ίδια ανακοίνωσή του επιβεβαίωσε και πάλι ότι σχεδιάζονται «τεχνικές βελτιώσεις» στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής, που θα έχουν ως αποτέλεσμα «το υφιστάμενο καθεστώς να γίνει πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό και να ανταποκρίνεται αφενός στις πράγματι μεγάλες ανάγκες των φορολογουμένων και αφετέρου στην επίτευξη εύρυθμης εισπραξιμότητας των ληξιπρόθεσμων χρεών από πλευράς Δημοσίου».
Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας εξετάζει βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς που αφορούν:
-Την ελαστικοποίηση των αντικειμενικών κριτηρίων που λαμβάνει υπόψη του ο έφορος και με βάση τα οποία καθορίζεται ο αριθμός και το ποσό των μηνιαίων δόσεων.
-Την ένταξη στην τμηματική εξόφληση των οφειλών μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών του Δημοσίου με βάση το οικονομικό τους προφίλ και τη φορολογική τους συμπεριφορά
Η κάθε περίπτωση οφειλέτη θα εξετάζεται ξεχωριστά και, αν αποδεικνύεται με έγγραφα και παραστατικά η οικονομική αδυναμία, τότε οι μηνιαίες δόσεις θα μπορούν να φθάνουν ως και τις 48 (όπως ήδη προβλέπει το ισχύον καθεστώς), ενώ δεν αποκλείεται το ποσό της μηνιαίας δόσης να πέσει ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ. Σήμερα μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ο έφορος χορηγεί 48 δόσεις για την αποπληρωμή των χρεών, καθώς ο γενικός κανόνας είναι οι δόσεις να μην υπερβαίνουν τις 15-16.
-Την καθιέρωση κυμαινόμενων επιτοκίων - προσαυξήσεων. Με το νέο καθεστώς όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των δόσεων τόσο υψηλότερο θα είναι το επιτόκιο προκειμένου να υπάρχει αντικίνητρο για τη χορήγηση μεγάλου αριθμού δόσεων.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι το κλίμα των τελευταίων ημερών με τις διαρροές περί επερχόμενης νέας ρύθμισης έχει κάνει «κακό στα δημόσια έσοδα», καθώς καταγράφεται κάθετη πτώση στις πληρωμές των φορολογουμένων και στην προσέλευση των οφειλετών στις εφορίες προκειμένου να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητές τους. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι ώσπου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις σε συνεννόηση με την τρόικα το θέμα «παγώνει». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τέλος της εβδομάδας τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα παραδώσουν στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών την πρότασή τους για τις βελτιώσεις στο υφιστάμενο καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"