Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2013

Το Μονομελές Πρωτοδικείο αμφισβητεί τη συνταγματικότητα της διαθεσιμότητας

Υπό αμφισβήτηση τίθεται η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, καθώς το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαιώνει με απόφασή του υπάλληλο, στην πρώτη τέτοια απόφαση στην πρωτεύουσα.
"Mε την αναστολή και στη συνέχεια την κατάλυση των συμβάσεων εργασίας που επιβάλλει ο ν.4093/2012, χωρίς να εκτιμώνται οι ανάγκες των εργαζομένων αλλά και χωρίς συγκριτική αξιολόγηση για την επιλoγή αυτών που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ο εργαζόμενος....
αποστερείται των υλικών όρων της ύπαρξης του και μάλιστα υπό συνθήκες εξαιρετικά μεγάλης ανεργίας, οι οποίες καθιστούν την ανεύρεση άλλης εργασίας πρακτικά αδύνατη. Έτσι, όμως προσβάλλεται και η ανθρώπινη αξία", αναφέρει χαρακτηριστικά κομμάτι της απόφασης.
Επιπλέον, στην απόφαση τονίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπαίνουν στη διαθεσιμότητα χωρίς καμία αξιολόγηση και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία η ανεργία είναι τεράστια και επομένως καθίσταται ανέφικτη κάθε προσδοκία να βρουν άλλη εργασία.
Παράλληλα, μπαίνει ξεκάθαρα και με σαφήνεια και το θέμα παραβίασης της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αξιοκρατίας με τον επίμαχο νόμο, αφού όπως κρίνει ο πρόεδρος του Μονομελούς, "η επιλογή του νομοθέτη να αγνοήσει ολωσδιόλου την απόδοση των εργαζομένων έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή της αξιοκρατίας".
Τέλος, με την απόφαση καταγράφονται και οι "δυσμενέστατες» συνέπειες" που έχει το μέτρο της διαθεσιμότητας στη ζωή του εργαζομένου, ο οποίος "υφίσταται δραστικότατη μείωση των αποδοχών του κατά 25%. 
Η νέα αυτή περικοπή επιφέρει δραστική μείωση του βιοτικού επιπέδου του εργαζομένου, η οποία έρχεται σε συνέχεια των επανειλημμένων περικοπών αποδοχών που επέφεραν τα δυο τελευταία χρόνια, τρεις νόμοι".
Διατάσσεται η διοίκηση να αποδεχθεί προσωρινά την εργασία της υπαλλήλου καταβάλλοντας τις πλήρεις αποδοχές της, έως ότου κριθεί η κύρια προσφυγή της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"