Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Με δυσκολία τα βγάζουν πέρα 6 στους 10 Έλληνες

Με την απαισιοδοξία να κυριαρχεί, έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν πως βρίσκονται σε οριακό οικονομικά σημείο, σύμφωνα με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας του ΙΟΒΕ, το 59% των ελληνικών νοικοκυριών δηλώνει πως "μόλις που τα βγάζει πέρα", όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα μήνα ήταν στο 53%.
Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης υποδηλώνει....
σταθεροποίηση, σε πολύ χαμηλά όμως επίπεδα.
Οι αβεβαιότητες των προηγούμενων μηνών κατά το ΙΟΒΕ έχουν σαφώς αμβλυνθεί, ενώ η συνέχιση της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας από τους εταίρους εμπεδώνει μια σχέση μεγαλύτερης αξιοπιστίας, η οποία αξιολογείται θετικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα.
Οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι η χρονιά που διατρέχουμε θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, καθώς το κόστος της προσαρμογής θα διαχυθεί στο σύνολο της οικονομίας, ειδικά στο πρώτο εξάμηνο.
Ωστόσο ταυτόχρονα δημιουργείται η πεποίθηση ότι ολοκληρώνεται ένας κύκλος παρεμβάσεων και το ενδεχόμενο της σταθεροποίησης της οικονομίας είναι πιο κοντά.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η καταναλωτική εμπιστοσύνη παραμένει "αναιμική", καθώς η ανεργία διογκώνεται και αποκτά δυσμενή διαρθρωτικά χαρακτηριστικά, με αποτέλεσμα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας να απαιτεί ισχυρότερες και πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, σταθερά δυσμενείς είναι οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση, ενώ αμετάβλητες παραμένουν και οι προβλέψεις τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις των πολιτών τον Ιανουάριο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, τους προσεχείς 12 μήνες δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με το σχετικό δείκτη να κινείται εκ νέου στις -65,7 μονάδες.
Το 74% (από 78%) των ερωτηθέντων κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, ενώ ένα 5% (από 4%) αναμένει το αντίθετο.
Εν τω μεταξύ, σταθερές παραμένουν και οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας το προσεχές 12μηνο, με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -67,8 μονάδες.
Το ποσοστό των καταναλωτών που προβλέπουν ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση περιορίζεται στο 76% (από 79%) ενώ ένα 12% (από 9%) αναμένει σταθερότητα. 
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"