Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Ολλανδός Γερούν Ντάισελμπλουμ

Νέος πρόεδρος του Eurogroup ο Ολλανδός Γερούν ΝτάισελμπλουμΝέος πρόεδρος του Eurogroup ορίστηκε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ
Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ διαδέχεται τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που αποχωρεί μετά από οκτώ χρόνια από τη θέση του επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. 
Ο Ολλανδός πολιτικός, με επιστολή του προς τους συναδέλφους του των κρατών-μελών, ενημερώνει ότι....
τον ενδιαφέρει να μετατοπιστεί το επίκεντρο της προσοχής από την απλή διαχείριση κρίσεων προς τις πιο μακροπρόθεσμες οικονομικές πολιτικές, έτσι ώστε παράλληλα να αναπτερωθεί και η κλονισμένη εμπιστοσύνη προς την 17μελή ευρωζώνη.
Ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι αντιλαμβάνεται ότι τα νέα του καθήκοντά του σημαίνουν έναν αυξημένο ρόλο, στο πλαίσιο του ισχύοντος κοινοτικού πλαισίου.
Στην επιστολή προς τους συναδέλφους του ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε σε τι θέλει να επικεντρωθεί αν τελικά αναλάβει επικεφαλής του Eurogroup, σημειώνοντας ότι θα επιδιώκει να συμμετέχει στις συνόδους κεντρικών τραπεζιτών-υπουργών Οικονομικών των 8 πλουσιότερων και 12 αναπτυσσόμενων οικονομιών του πλανήτη μας, του G20.
Ο Ολλανδός υπουργός, που έχει αναλάβει προ τριμήνου τα καθήκοντά του στη συμμαχική ολλανδική κυβέρνηση, εστίασε επίσης στο ότι η ευρωζώνη πρέπει να εμμείνει στις μεταρρυθμίσεις και στην εδραίωση του χρηματοπιστωτικού συστήματός της, προς ικανοποίηση των επενδυτών.
"Πρέπει να διασφαλίσουμε (. . .) την εμπιστοσύνη που καταφέραμε να συγκρατήσουμε", υπογράμμισε ο ίδιος στην επιστολή του αυτήν. "Το κέντρο ειδικού βάρους πρέπει να μετατοπιστεί, από τη διαχείριση της κρίσης προς την παροχή και εφαρμογή υγιών μεσοπρόθεσμων πολιτικών", υπογράμμισε επίσης.
Ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε εξάλλου ότι οι οικονομικές πολιτικές στην ευρωζώνη, που πλήττεται εσχάτως από την ύφεση, πρέπει να αποκαταστήσουν τη σταθερή ανάπτυξη, προαπαιτούμενο όμως της οποίας είναι μια υγιής δημοσιονομική πολιτική.
Τόνισε ότι οι εν λόγω πολιτική είναι "εξατομικευμένη" για κάθε κράτος μέλος στην ευρωζώνη.
"Η ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνεται η δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζει να βασίζεται πάνω στους ξεχωριστούς οικονομικούς κινδύνους για τα υπό μακροπρόθεσμο πρίσμα δημοσιονομικά προβλήματα" εκάστου μέλους, ανέφερε στην επιστολή του ο Ντάισελμπλουμ.
Επίσης υπογράμμισε ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να επιτεθεί στα δομικού όσο και εξισορροπητικού χαρακτήρα δημοσιονομικά προβλήματά της, στα οποία συμπεριέλαβε τις δημόσιες δαπάνες και τη μείωση εισοδημάτων--αμφότερα πάντως προκύπτει ότι αποτελούν τα τυπικά συμπτώματα για την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Μαζί με ακόμα τρία μέλη της 17μελούς ευρωζώνης, η Ολλανδία κατάφερε να διατηρήσει την υψηλότερη αξιολόγηση των οίκων για το μακροπρόθεσμο αξιόχρεό της καθ' όλη τη διεθνή οικονομική κρίση, κερδίζοντας τη θέση της στον "σκληρό πυρήνα" περιοριστικής οικονομικής πολιτικής που ασκείται στην ευρωζώνη και εμμένοντας από κοινού με την Γερμανία και την Φινλανδία στο ότι κράτη που επωφελούνται δανειακά από αυτήν - όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, Πορτογαλία, η Ιρλανδία - θα χρειάζονται την αυστηρή λιτότητα.
πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"