Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

Τα μαζεύουν και φεύγουν οι Αλβανοί απο Μεσσηνία και Ελλάδα

Όλο και περισσότεροι Αλβανοί εγκαταλείπουν την Ελλάδα αλλά και τον νομό μας καθώς δεν έχουν πλέον δουλειές και μεροκάματα. 
Πολλοί περίμεναν την συγκομιδή της ελιάς για να πάρουν τα τελευταία τους χρήματα και ήδη αρκετοί αναχωρούν για την Αλβανία για μόνιμη εγκατάσταση στην πατρίδα τους.   
Ακόμη και στην συγκομιδή της ελιάς στην Μεσσηνία, που παραδοσιακά ζητούσε εργατικά χέρια, οι Αλβανοί έχασαν το παιχνίδι από τους μετανάστες από....
το Μπαγκλαντες και το Πακιστάν.  
Οι Ασιάτες έπαιρναν μεροκάματο απο τους αγρότες στην καλύτερη των περιπτώσεων 25 ευρώ ενώ οι Αλβανοί που διεκδικούσαν 40 ευρώ και οχι λιγότερα έχασαν κατά κράτος τις δουλειές από τους παραπάνω αλλά και τους Βούλγαρους που έπαιρναν 30 ευρώ.
Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες Αλβανοί από κάθε γωνιά της Μεσσηνίας φεύγουν για την πατρίδα τους, οι περισσότεροι ελπίζοντας να έχουν εκεί μια καλύτερη τυχη. 
Ειδικότερα όσοι δεν έχουν οικογένειες και παιδιά στην Ελλάδα επιστρέφουν Αλβανία και είναι ζήτημα αν θα ξαναγυρίσουν εξ αιτίας της κρίσης.  
Τα λεωφορεία από την Μεσσηνία για Αλβανία είναι γεμάτα ενώ πολλοί φεύγουν μεταφέροντας ολόκληρες οικοσυσκευές. 
Το φαινόμενο κυριαρχεί σε όλη την χώρα. 
Περίπου 180.000 άτομα ήτοι το 20% των αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα επέστρεψαν στη χώρα τους την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης USAID για τις επιπτώσεις της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην Αλβανία. Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η εφημερίδα Σέκουλι (Shekulli) των Τιράνων, στην έκθεση επισημαίνεται πως “η επιστροφή των μεταναστών είναι ένας παράγοντας στον οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή και παρακολουθείται διότι μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική βόμβα, μολονότι μακροπρόθεσμα μπορεί να έχει και κάποιες θετικές επιπτώσεις στον τομέα των ακίνητων περιουσιών, την αύξηση της κατανάλωσης, των επενδύσεων κ.α.”. Στην έκθεση γίνεται ιδιαίτερη μνεία στις επιπτώσεις της επιστροφής των Αλβανών μεταναστών στους τομείς της υγείας και της παιδείας στην Αλβανία. Ειδικότερα για την υγεία, επισημαίνεται πως η χώρα δεν μπορεί να επενδύσει στον συγκεκριμένο τομέα καθώς προσπαθεί να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες της. Επισημαίνεται δε ότι μέχρι στιγμής από αυτούς που έχουν επιστρέψει μόλις το 5% και ζήτησαν να ενταχθούν στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, αλλά το χαμηλό αυτό ποσοστό αποδίδεται στην έλλειψη γνώσης από την πλευρά των μεταναστών σχετικά με τα δικαιώματά τους αλλά και στην έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στο αλβανικό κράτος.
MessiNea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"