Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

Ανάσα στους Μεσσήνιους Παραγωγούς η αύξηση της τιμής του λαδιού.

Θέμα ημερών ή και ωρών είναι να ξεπεράσει και να δημιουργήσει βάση στα 2,50 ευρώ το κιλό το λάδι στην Μεσσηνία , καθώς το 2,40 που αγοράζουν σήμερα οι έμποροι δεν μπορεί να τους δώσει τις ποσότητες που επιθυμούν να συγκεντρώσουν και αναγκάζονται να δώσουν υψηλότερες τιμές. 
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για ξαφνική άνοδο των τιμών και περιμένουν να κινηθούν στο προσεχές διάστημα σε ακόμη ψηλότερο επίπεδο αφού....
η συγκομιδή μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. 
Το ευχάριστο είναι οτι η ποιότητα είναι εξαιρετική στα Μεσσηνιακά λάδια και οι Ιταλοί  αλλά και οι Ισπανοί έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου για να συγκεντρώσουν ποσοτητες.
Οι παραγωγοί βλέπουν επιτέλους καλές τιμές αλλά περιμένουν ακόμη καλύτερες και λογικό είναι . Την τελευταία εβδομάδα οι τιμές για το έξτρα παρθένο 0,3 οξύτητας έφτασαν σε σχετικά καλύτερα επίπεδα από την Κρήτη με τις υψηλότερες τιμές να προσφέρονται από τον Α.Σ. Γαργαλιάνων (2,50), την ΕΑΣ Μεσσηνίας (2,50 με επιταγή 3 μηνών) που δίνουν ανοδική τάση γενικά στην αγορά . 
Οι Ανοδικές αυτές τάσεις καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, για μια ακόμη χρονιά, να διαδραματίζουν ρόλο – «κλειδί» στην αγορά. Επιβεβαιώνονται, έτσι, πλήρως σχετικές εκτιμήσεις – προβλέψεις που περιέχει έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ για τον κλάδο, η οποία δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα. Καθοριστικό παράγοντα στην άνοδο της τιμής αποτέλεσε η βροχή που έπεσε σε πολλές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια των γιορτών και μάλιστα για αρκετές ημέρες.
Μία μετά την άλλη οι συνεταιριστικές οργανώσεις που απορροφούν ελαιόλαδο ανακοινώνουν αυξήσεις στις προσφερόμενες τιμές προς τον παραγωγό, σε μια προσπάθεια να τον δελεάσουν για να απορροφήσουν και φέτος το εξαιρετικής ποιότητας προϊόν.
Στο πλαίσιο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας, αποφάσισε να αγοράζει το ελαιόλαδο προς 2,42 ευρώ το κιλό, την υψηλότερη τιμή που έχει ανακοινωθεί επίσημα από συνεταιριστικό φορέα την εφετινή χρονιά σε επίπεδο Ηλείας, από τους ελαιοπαραγωγούς που παραδίδουν ελαιόκαρπο στο ελαιοτριβείο της Ένωσης στην Ζαχάρω.
Το χορό των αυξήσεων σέρνει και η Κρήτη, όπου η ΕΑΣ Ηρακλείου ανακοίνωσε κι εκείνη σημαντική αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου, που πλέον εφτανε τα 2,40 ευρώ το κιλό για την ποιότητα μέχρι 0,3 γραμμές οξύτητας ενώ τώρα δίνει τιμή στα 3,50
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Πεζών , κ. Γιώργου Φραγκιαδουλάκη, από την πλευρά της θα δίνονται αυξήσεις στις τιμές του ελαιόλαδου όταν το επιτρέπει η αγορά.Επίσης, τόνισε ότι η Ένωση Πεζών παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αγορά, παρεμβαίνοντας όπου αυτό είναι εφικτό και αποδίδει στους παραγωγούς όσο το δυνατόν υψηλότερη τιμή ανάλογα πάντα με τις συνθήκες που επικρατούν στο εμπόριο.
Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κρήτη από μεγαλέμπορα ελαιολάδου, που τη φετινή ελαιοκομική περίοδο ξαναμπήκε δυναμικά στην εμπορία ελαιολάδου, έχει δοθεί προσφορά στον Α.Σ. Βασιλικής και στον Α.Σ. Καβουσίου στην Ιεράπετρα, στην τιμή των 2,50 ευρώ/κιλό για οξύτητα 0,3 βαθμών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Α.Σ. Βασιλικής κ. Γιώργο Παπακωσταντίνου γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί μεγαλύτερη τιμή από τα 2,50 ευρώ/κιλό.
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα δόθηκαν προσφορές στον Α.Σ. Κεντρί-Βαϊνιάς και Α.Σ. Κάτω Χωριού στα 2,43 ευρώ, στον Α.Σ. Βασιλικής στα 2,45 ευρώ και 2,50 ευρώ στον Α.Σ. Ζάκρου και 2,425 στον Α.Σ. Καβουσίου για ποσότητα 59.000 κιλών.

Ιόνια νησιά – Λέσβος
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Λέσβο η ΕΑΣ προσφέρει 2,25 με επιταγή 6 μηνών, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η τιμή ππου προσφέρει η ΕΑΣ Κεφαλλονιάς.
Συγκεκριμένα ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Κεφαλληνίας & Ιθάκης ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να παραλαμβάνει ελαιόλαδο, φετινής εσοδείας, στην τιμή των 2,60 ευρώ το κιλό. \
Όπως υποστηρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε «με την κίνηση αυτή αποδεικνύει ότι οι ενέργειες του νέου Συνεταιρισμού έχουν συνέχεια και στόχο να βοηθήσουν τους ελαιοπαραγωγούς σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύει την ποιότητα του ντόπιου ελαιολάδου, στηρίζει την τοπική οικονομία και αναδεικνύει αξίες που ενστερνίζεται και ο ίδιος ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός όπως η ελληνικότητα, η παράδοση, η ποιότητα, η εμπιστοσύνη, η συνεργασία αλλά και ο σεβασμός στο συνάνθρωπο».

Επιβεβαίωση ΠΑΣΕΓΕΣ
Τα πιο πάνω στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις προβλέψεις της ΠΑΣΕΓΕΣ, όπως αναφέρονταν σε σχετική έκθεση.
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία της κορυφαίας συνεταιριστικής οργάνωσης, τα οποία περιέχει σχετική έκθεση που ετοίμασε το στέλεχος της οργάνωσης, κ. Θεόδωρος Βλουτής, από την Υπηρεσία Αγροτικής Οικονομίας, για την περίοδο 2010/11 η παραγωγή δεν ξεπέρασε τους 230.000 τον., η κατανάλωση δεν ξεπέρασε τους 160.000 τον., οι εξαγωγές υπολογίζονται στους 95.000 τον., τα δε αποθέματα έφθασαν τους 50.000 τον. Την περίοδο 2011/12 η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στους 210.000τον. και για την περίοδο 2012/13 αναμένεται η παραγωγή να φθάσει τους 250.000τον. περίπου.
Σε σχέση με τιμές, σε γενικές γραμμές για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ακολούθησαν τις τάσεις στις αγορές της Ε.Ε. την περίοδο 2010/11 δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν κατά μέσο όρο τα 2,01€/κιλό.
Στην συνέχεια την περίοδο 2001/12 μειώθηκαν ακόμη περισσότερο φθάνοντας κατά μέσο όρο μόλις μετά βίας τα 1,85€/κιλό ενώ από τα τέλη Σεπ. 2012 άρχισαν να ανακάμπτουν φθάνοντας τον Νοε. 2012 τα 2,40€/κιλό με τάσεις περαιτέρω αύξησης αν πράγματι επαληθευθεί η διαφαινόμενη μείωση της Ισπανικής παραγωγής στο μισό της προηγούμενης περιόδου και η ελαφρά μείωση της Ιταλικής παραγωγής.
«Το πλέον πιθανό είναι οι τιμές παραγωγού για την φετινή περίοδο 2012/13 κατά μέσο όρο να κυμανθούν στα 2,40€/κιλό», τονίζεται στην έκθεση.
Παγκόσμια αγορά
Η ελληνική παρουσία στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου την περίοδο 2011-2012, περιγράφεται σε μελέτη του γραφείου συμβούλου οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στην Βαρσοβία.
Επίσης, καταγράφονται οι προοπτικές και γίνονται προτάσεις για την πολωνική αγορά. Αναλυτικότερα στην εν λόγω μελέτη αναφέρονται τα εξής:
Σε σχέση με την παγκόσμια παραγωγή, σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου τ.ε., του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου ‘’ International Olive Council –IOC-’’-www.internationaloliveoil.org-, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου για το 2012/2013 καθώς υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στους 2,75 εκ. τόνους περίπου, θα εμφανίσει μείωση έναντι του 2011/2012, περίοδο κατά την οποία η παραγωγή έφθασε στους 3,39 εκ. τόνους.
Όπως είναι γνωστό, κυριότερη παραγωγός χώρα παγκόσμια είναι η Ισπανία με ύψος παραγωγής την τελευταία τετραετία που κυμαίνεται μεταξύ 1 εκ. και 1,4 εκ. τόνων (ποσοστό 36%-41% παγκόσμιας παραγωγής).

Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού, τέλος, σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία του IOC για την διακύμανση των διεθνών τιμών του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου περιόδου 2012/2013, στην Ισπανία παρουσίασαν απότομη αύξηση στα τέλη Ιουνίου τ.ε. φθάνοντας τα 2,64 ευρώ/κιλό, ενώ ισορρόπησαν την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου τ.ε. στα 2,48 ευρώ/κιλό. Στην Ιταλία σε διάστημα δύο μηνών (από αρχές Αυγούστου τ.ε. μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου τ.ε.) η τιμή παραγωγού αυξήθηκε από τα 2,38 ευρώ/κιλό στα 2,90 ευρώ/κιλό ενώ στα τέλη Οκτωβρίου τ.ε. ισορρόπησαν στα 2,84 ευρώ/κιλό.
Αντίστοιχη αύξηση κατά 13% παρουσίασαν οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα (από 1,82 ευρώ/κιλό που ήταν τέλη Ιουνίου τ.ε. στα 2,21 ευρώ/κιλό την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου τ.ε.), ενώ λόγω των προσδοκιών για μειωμένη συγκομιδή στην Ισπανία, αυξημένο ενδιαφέρον για αγορά ελαιολάδου υπάρχει και από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
MessiNea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"