Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Πόλεμος ωραρίου στα φαρμακεία

Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης, μεταξύ των φαρμακοποιών που έχουν επιλέξει να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο και των συνδικαλιστών φαρμακοποιών, οδηγεί η πρόθεση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής να αλλάξει το ωράριο των εφημεριών από τον ερχόμενο μήνα. 
Σύμφωνα με το νέο ωράριο εφημεριών που θέλει να επιβάλει ο ΦΣΑ, τα φαρμακεία θα διημερεύουν καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, έναντι....
8 π.μ. με 11 μ.μ. που ισχύει σήμερα, ενώ οι ώρες διανυκτέρευσης παραμένουν οι ίδιες: 5 μ.μ. έως 8 π.μ.
Oπως επισημαίνουν οι φαρμακοποιοί που έχουν επιλέξει το διευρυμένο ωράριο, αυτό σημαίνει καταστρατήγηση του νόμου που αφορά την «απελευθέρωση» του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και ο οποίος ορίζει ότι όσα φαρμακεία επιθυμούν δύνανται να λειτουργούν και τις απογευματινές ώρες Δευτέρας και Τετάρτης. 
Με το νέο ωράριο που θέλει να επιβάλει ο ΦΣΑ δεν υπάρχουν απογευματινές ώρες σε εφημερία και εάν κάποιο φαρμακείο θέλει να λειτουργήσει και το απόγευμα, θα πρέπει να δηλώσει ο φαρμακοποιός ότι θα κάνει επιπλέον και τη διανυκτέρευση, δηλαδή θα δουλεύει εικοσιτετράωρο! 
Το πρόβλημα πηγάζει από το γεγονός ότι το διευρυμένο ωράριο παραμένει συνδεδεμένο με τις εφημερίες των φαρμακείων και καλείται πλέον το υπ. Υγείας να δώσει λύση στο ζήτημα που έχει προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο μεταξύ φαρμακοποιών με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις: εξαρχής οι σύλλογοι άλλαξαν τα ωράρια προσπαθώντας να αποθαρρύνουν όσους ήθελαν να λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΦΣΑ λίγο πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το διευρυμένο ωράριο (Οκτώβριος 2011) άλλαξε τις εφημερίες των φαρμακείων από 8 π.μ.-8 μ.μ. σε 8 π.μ.-11 μ.μ. και τώρα προχωράει σε 8 π.μ.-5 μ.μ.
Από την άλλη, οι πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου για «πλήρη αποσύνδεση του ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων από το καθεστώς διημέρευσης και διανυκτέρευσης» μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού έχει φτάσει στο γραφείο του υπουργού πληθώρα καταγγελιών από φαρμακοποιούς του διευρυμένου ωραρίου που διαμαρτύρονται για τον πόλεμο που υφίστανται από τους συλλόγους. 
Στην Αττική διαμαρτύρονται μεταξύ άλλων για την παρακράτηση από πλευράς ΦΣΑ προστίμων χωρίς να έχουν εκδικαστεί οι προσφυγές τους στα διοικητικά εφετεία. 
Επιπλέον, διαψεύδουν και τις πρόσφατες καταγγελίες του προέδρου του ΦΣΑ ότι δεν τηρούν το καθορισμένο ωράριο και καλούν τον σύλλογο να ελέγξει όλα τα μέλη του καθώς, όπως επισημαίνουν, πολλά φαρμακεία μένουν ανοιχτά μία με δύο ώρες περισσότερο, χωρίς να έχουν δηλώσει ότι ακολουθούν ελεύθερο ωράριο.
Αύξηση πελατείαςΣημειώνεται ότι από τις αρχές του έτους τα φαρμακεία με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας στην Αττική είναι πλέον 219 (από 130 πέρυσι) και τα οποία, για να μπορούν να λειτουργούν περισσότερες ώρες, προσέλαβαν -σε μια περίοδο κρίσης- 430 υπαλλήλους και 70 φαρμακοποιούς. 
Αν και, όπως καταγγέλλουν, ο ΦΣΑ δεν τους αναφέρει στη λίστα με τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις όπως όφειλε βάσει του νόμου, έχουν αυξήσει την πελατεία τους. «Ο κόσμος μάς έχει “αγκαλιάσει”, αφού εξυπηρετείται καλύτερα», αναφέρει στην «Κ» φαρμακοποιός. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε Χαλάνδρι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό και Φιλοθέη, 9-10 φαρμακεία επέλεξαν το διευρυμένο ωράριο με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των περιοχών να εξυπηρετούνται καλύτερα, αφού στο σύνολο των περιοχών αυτών, σύμφωνα με το πρόγραμμα του συλλόγου, εφημερεύουν 2 φαρμακεία (ένα διημερεύει και ένα διανυκτερεύει). 
Φαρμακείο με διευρυμένο ωράριο στο κέντρο της Αθήνας έχει πλέον πελάτες από Περιστέρι, Αγιο Δημήτριο και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"