Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2013

Ο ιός της γρίπης εξαπλώνεται επικίνδυνα. Προ των πυλών και στην Ελλάδα.

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές με αφορμή το αναμενόμενο κύμα άφιξης της γρίπης περί τα τέλη Ιανουαρίου. Μπορεί μέχρι στιγμής τα περιστατικά γρίπης να βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και με την Αμερική όπου «θερίζει» ο ιός, αλλά όλα δείχνουν ότι σε λίγες ημέρες ούτε η Ελλάδα θα τη γλιτώσει.
Άλλωστε οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι ο ιός θα «κατέλθει» από το Βορρά της Ευρώπης, δεδομένου ότι....
αυτές τις μέρες είναι σε έξαρση η νόσος στις σκανδιναβικές χώρες και στη Βρετανία.
Πάντως, το ανησυχητικό είναι ότι στην Ελλάδα ελάχιστοι έχουν εμβολιαστεί, καθώς σύμφωνα με έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ μόνο ένας στους 10 είχε κάνει μέχρι και το Δεκέμβριο το αντιγριπικό εμβόλιο.
Η αυξημένη κυκλοφορία του ιού υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει έως και το Μάρτιο, συνεπώς υπάρχει ακόμη χρόνος για εμβολιασμό.
Αλλωστε τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν τους κυρίαρχους ιούς που κυκλοφορούν και είναι οι υπότυποι Α(Η3Ν2) και Α(Η1Ν1) 2009pdm, καθώς και ο τύπος Β.
Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν φυσικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας, καθώς και τα παιδιά. Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει μάλιστα ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσηση στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ενώ, αντίθετα, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές.
Γι' αυτό και οι ειδικοί συνιστούν έγκαιρο εμβολιασμό, καθώς με βάση τηλεφωνική έρευνα το Δεκέμβριο του 2012 τα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στον γενικό πληθυσμό ήταν πολύ χαμηλά (10,5%).
Επίσης, συνιστάται η τήρηση των μέτρων υγιεινής και υγιεινής των χεριών, καθώς και η αποφυγή συγχρωτισμού, ιδιαίτερα σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Οπως και η χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, μόνο όμως έπειτα από τη σχετική συμβουλή του γιατρού.
Να σημειωθεί ότι από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2012 έχει απομονωθεί από τους ειδικούς ένας ιός γρίπης τύπου Β και ένας ιός γρίπης τύπου Α(Η3Ν2) στο σύνολο των 130 κλινικών δειγμάτων που είχαν αποσταλεί στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης.
Επίσης, έχει καταγραφεί ένας θάνατος από γρίπη μέσα στο Δεκέμβριο - το κρούσμα οφειλόταν σε ιό γρίπης τύπου Β.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"