Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 9 Ιανουαρίου 2013

Μεσσηνίας Χρυσόστομος: ''Η πρόταση του Αρχιεπισκόπου για παροχή εκκλησιαστικής γης δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη''

arxi-messiniasΑυτό δήλωσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων θεωρώντας ωστόσο τη πρόταση πολύ σημαντική για το λαό που δοκιμάζεται.
Ο Μητροπολίτης απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο μπορεί η παροχή αυτή να γίνει άμεσα και εύκολα, είπε ότι....
«δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμη, γιατί υπάρχουν δυσκολίες που προέρχονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, γι’ αυτό και ο Μακαριότατος μιλάει για συνδρομή της Πολιτείας. 
Πρέπει, δηλαδή, να γίνουν τροποποιήσεις στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Πρέπει να προσδιορίσουμε ποια είναι αυτή η εναπομείνασα εκκλησιαστική περιουσία η οποία δεν έχει καταστεί εκμεταλλεύσιμη μέχρι στιγμής. Πρέπει οπωσδήποτε να βάλουμε πλαίσιο προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες πρέπει να δοθεί και θα πρέπει να ξέρουμε ποια από αυτά τα κτήματα είναι καλλιεργήσιμα, γιατί δεν είναι όλα. Να δούμε, τι θα καλλιεργείται, διότι δεν μπορεί να καλλιεργείται ένα προϊόν που δεν είναι ανταγωνιστικό, διότι δεν βοηθάει σε τίποτα το νέο αγρότη. Να δούμε αν η καλλιέργεια μπει στη διαδικασία επιδοτήσεων κ.λπ.».
Παράλληλα, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στο θέμα που απασχόλησε τις προηγούμενες ημέρες την κοινή γνώμη και δεν είναι άλλο από τα δημοσιεύματα σχετικά με την ύπαρξη μεγάλων λογαριασμών κληρικών. 
Σε ερώτηση αν αποδειχθεί ότι υπάρχουν λογαριασμοί στο εξωτερικό αρχιερέων τι θα κάνει η Εκκλησία, αλλά και κατά πόσον αυτό είναι συμβατό με την ιδιότητα του κληρικού, ο Μητροπολίτης απάντησε :
«Δεν είναι καθόλου συμβατός ο πλουτισμός, αλλά μέχρι να αποδειχθεί του λόγου το αληθές κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για τίποτα. Μέχρι να επιβεβαιωθεί αν υπάρχει πλουτισμός κάποιων εκκλησιαστικών προσώπων δεν μπορούμε να γίνουμε κατήγοροι κανενός. Η Ιερά Σύνοδος ήδη έχει εκφράσει την εμπιστοσύνη της προς τις ελεγκτικές αρχές της χώρας, και προς την ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύω ότι αν υπάρχει κάτι επισήμως, θα κοινοποιηθεί στην Ιερά Σύνοδο, η οποία θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών και από άποψη εκκλησιαστικής νομοθεσίας και από άποψη των ιερών κανόνων».
Ό κ. Χρυσόστομος, επίσης, απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικές με τις αντιδράσεις, τόσο τη δική του όσο και άλλων ιεραρχών, εναντίον συμπεριφορών μελών ή φερομένων ως μελών της Χρυσής Αυγής.
«Οι απόψεις που εξέφρασα εγώ και οι μητροπολίτες», επεσήμανε ο αρχιερέας, «απορρέουν μέσα από το Ευαγγέλιο. Είχα πει ότι δεν μπορούμε να δίδουμε εκκλησιαστικό ή θρησκευτικό κάλυμμα σε πολιτικές οι οποίες δεν σέβονται την Ελευθερία, τα θρησκευτικά δικαιώματα, τις διακρίσεις ή απορρίπτουν κάθε διαφορετικό από εμάς άνθρωπο, είτε ιδεολογικά, είτε θρησκευτικά, είτε πολιτικά. Η ακόμη προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα νέο μοντέλο κοινωνίας που δεν είναι συμβατό με το μοντέλο κοινωνίας και ανθρωπίνων σχέσεων που περιγράφονται από τον Χριστό μέσα στο Ευαγγέλιο».
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, με την ιδιότητα του καθηγητή στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, σχολίασε και τα φαινόμενα βίας μέσα στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, αναφέροντας: 
«Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει Παιδεία με βία, δεν συμβαδίζουν αυτά τα δύο πράγματα.
Ο πεπαιδευμένος άνθρωπος δεν μπορεί να ενεργεί βιαίως, να προσπαθεί να επιβάλλει μέσα από εκδηλώσεις που δεν σέβονται τον συνομιλητή και το διάλογο, να επιβάλλει κάποιες απόψεις ή κάποιες αντιλήψεις . Μέσα στο χώρο του πανεπιστημίου υπάρχει ο διάλογος, ο σεβασμός της γνώμης του άλλου, η ελευθερία έκφρασης της γνώμης στα πλαίσια του σεβασμού αξιοπρέπειας και του προσώπου».
rb4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"