Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Γενικό μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες μετά την επίταξη

Προς γενικό μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες οδηγείται η χώρα, μετά την κυβερνητική απόφαση για επίταξη των συρμών και επιστράτευση των εργαζομένων στο Μετρό, που συνεχίζουν για 8η ημέρα την απεργία τους.
Οι εργαζόμενοι του μετρό, οι οποίοι είναι κλεισμένοι στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, έχοντας και τη συμπαράσταση συναδέλφων τους από άλλα μέσα μεταφοράς, ανέφεραν ότι είναι σε συνεχή συνεννόηση με νομικούς προκειμένου να....
δουν τι μέλλει γενέσθαι από δω και στο εξής.
Επισημαίνουν, πάντως, πως με την απόφασή αυτή "δεν σταματάει το μένος και η οργή των εργαζομένων απέναντι σε όσους ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση που επιβάλλει η κυβέρνηση και οδηγεί τους εργαζόμενους στη φτώχεια και την εξαθλίωση", συμπληρώνοντας πως η "τρομοκρατία της επίταξης δε θα περάσει".

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στα Μέσα Μεταφοράς για την Παρασκευή (από 00.01 έως 23:59), και παναττικής πανεργατικής στάσης εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα) αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας.

Σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες εφόσον η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την επίταξη.

Τη στήριξη και κάλυψη των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη αποφασίσει οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, αποφάσισε η ΓΣΕΕ.

Το χρονικό της επίταξης

Η κυβέρνηση, η οποία απέρριψε το αίτημα των απεργών για μορατόριουμ τριών μηνών και νέο διάλογο, αποφάσισε την επίταξη μετά από πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου, μεταξύ του Α. Σαμαρά και του Κ. Χατζηδάκη, οι οποίοι επέλεξαν τη σκληρή γραμμή, καταγγέλλοντας τους συνδικαλιστές για εκβιασμό, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός επεσήμανε πως "ο νόμος θα εφαρμοστεί".

Μήνυμα πως η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω στο θέμα της απεργίας έστειλε ο Α. Σαμαράς: "Ο Ελληνικός Λαός έχει κάνει θυσίες. Τεράστιες θυσίες. Και εξαιρέσεις δεν μπορώ να επιτρέψω. Άλλωστε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δεν ανήκουν στις συντεχνίες. Στο Λαό ανήκουν, που έχει το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί και όχι να τον ταλαιπωρούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. Γι' αυτό, ας το καταλάβουν όλοι: Τα λάθη του παρελθόντος δεν θα ξαναγίνουν! Καθαρές κουβέντες!".
Με οργή αντέδρασαν οι απεργοί του Μετρό, που είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο των Σεπολίων. "Ας έρθουν τα ΜΑΤ. Νεκρούς θα μας πάρουν από δω μέσα", είπαν.

Την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ, το Τραμ και τα λεωφορεία αποφάσισαν να συνεχίσουν ως το τέλος της βάρδιας τη στάση εργασίας τους.

Για την Παρασκευή, χειρόφρενο σηκώνουν ο Προαστιακός, και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα, καθώς και τα λεωφορεία της πρωτεύουσας, προαναγγέλλοντας 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω την απόφασή της.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), αποφασίστηκε ομόφωνα να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από το Σάββατο 26 Ιανουαρίου έως και τη Δευτέρα 28 Ιανουαρίου, σε όλο το προσωπικό του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ. Δηλαδή, δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του προαστιακού και του ΟΣΕ (Αθήνα-Θεσσαλονίκη).


Υπενθυμίζεται ότι οι απεργοί από το πρωί είναι συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο και οχυρωμένοι πίσω από την κλειδωμένη αύλεια πόρτα, όπου έχουν ακινητοποιήσει και δύο ανυψωτικά μηχανήματα.

Βουλευτές, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, και εκπρόσωποι συνδικάτων και συνδικαλιστικών ενώσεων, έσπευσαν στο αμαξοστάσιο του Μετρό.



Εισαγγελία: Η Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις των απεργών του μετρό

Την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας, ζητά για τους απεργούς του μετρό η προϊσταμένη της εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου.

Απέστειλε στην Κρατική Ασφάλεια τις αποφάσεις με τις οποίες κρίθηκαν παράνομες οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο μέσο μεταφοράς και ζητά, η Αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις για παραβίαση δικαστικής απόφασης.
"Στο διάλογο που έχει γίνει με τους εργαζόμενους έγινε σαφές από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει περιθώριο εξαίρεσης καμίας κατηγορίας από το ενιαίο μισθολόγιο. Παρόλα αυτά οι συνδικαλιστές της ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν να ακολουθήσουν το δρόμο της τυφλής σύγκρουσης", ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης.


Ερωτηθείς αν βρίσκεται στο τραπέζι και ενδεχόμενο απολύσεων ο κ. Χατζηδάκης αρνήθηκε να σχολιάσει.

Μάλιστα
, ο υπουργός τόνισε πως η Δικαιοσύνη θα προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών από συνδικαλιστές οι οποίοι, όπως είπε, προέτρεπαν όλο αυτό το διάστημα τους εργαζόμενους σε απεργίες, παρά το γεγονός ότι είχαν κηρυχθεί παράνομες από τη δικαιοσύνη.




Αντιδράσεις εργαζομένων

Με ανακοινώσεις τους
, οι διοικήσεις των εργαζομένων σε ΗΣΑΠ, ΤΡΑΜ και ΣΤΑΣΥ, καταγγέλλουν την κυβέρνηση "για αυταρχική συμπεριφορά και συρρίκνωση της Δημοκρατίας".


"Αυτή η κυβέρνηση είναι καταδικασμένη να πολιτεύεται με αντιδημοκρατικό τρόπο χρησιμοποιώντας ως εργαλεία το φόβο, τους εκβιασμούς, τις απειλές και τη διαπόμπευση των εργαζομένων, προκειμένου να εφαρμόσει τα μνημόνια και τις δεσμεύσεις της στους δανειστές, γι' αυτό και εγκλωβίζεται όλο και περισσότερο σε μια αυταρχική συμπεριφορά", επισημαίνουν. 

Και καταλήγουν
: "Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση που μέρα με τη μέρα συρρικνώνει τη Δημοκρατία. Μόνο που λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο. Σύντομα θα βρεθεί απέναντι, όχι μόνο στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες, αλλά στο σύνολο της κοινωνίας και, κυρίως, όλων εκείνων που είναι και τα θύματα της πολιτική της".


"Η κυβέρνηση αντί να δείξει έξοδο στο αδιέξοδο, διέταξε επίταξη. Από αύριο οι εργαζόμενοι στον προαστιακό κατεβαίνουν σε 24ωρη απεργία, με πρόταση για επαναλαμβανόμενες 24ωρες και στο δρομολόγιο για Χαλκίδα. Δεν πάει άλλο", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον προαστιακό, Ν. Δρίτσας.



Αντιδράσεις κομμάτων


Ως την πιο ήπια απόφαση που μπορούσε να ληφθεί εκ μέρους της κυβέρνησης, σχολιάζουν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ την απόφαση για επιστράτευση και επίταξη στο μετρό, καθώς, όπως προσθέτουν, υπάρχουν και σωματεία μέσα στο μετρό που προσανατολίζονται υπέρ του διαλόγου και θέλουν να δουλέψουν.

Αναφερθείς στο θέμα της απεργίας στο μετρό, ο Ευ. Βενιζέλος έκανε λόγο για "απαράδεκτη κοινωνικά απεργία" και πρόσθεσε ότι το να φορτίζεις την ατμόσφαιρα και να αυξάνεις την ταλαιπωρία της κοινωνίας σε αυτές τις συνθήκες, είναι μια πρόκληση απαράδεκτη και αδιανόητη.

Δεν συμφωνεί η ΔΗΜΑΡ με την απόφαση για επιστράτευση των απεργών του μετρό και την χαρακτηρίζει, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος, "ως ακραία επιλογή διαχείρισης της κρίσης". "Σε μία περίοδο που η κοινωνία πιέζεται αφόρητα, αυτό που χρειάζεται είναι η εξάντληση κάθε δυνατότητας για συνεννοήσεις" τονίζει η ΔΗΜΑΡ στην ανακοίνωσή της και καταλήγει: "οι αδιαλλαξίες από κάθε πλευρά δεν διευκόλυναν την ανεύρεση λύσεων".

Η συγκυβέρνηση ντύθηκε στο «χακί» και με ένα νέο «πραξικόπημα» κατά του Συντάγματος επιστρατεύει τους απεργούς εργαζομένους του Μετρό προσπαθώντας με «στρατιωτικού» τύπου μέτρα να σπάσει τον αγώνα τους, δήλωσε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης για την απόφαση της κυβέρνησης να επιστρατεύσει τους απεργούς του Μετρό.

"Η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει την επίταξη των απεργών εργαζομένων στο Μετρό αποτελεί πράξη ωμού αυταρχισμού που στρέφεται ενάντια στα στοιχειώδη δικαιώματα όλων των εργαζομένων", αναφέρει το ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε από την κυβέρνηση "να αποσύρει το μέτρο και να προχωρήσει σε διάλογο με τη ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας".


"Κανείς δεν είναι υπεράνω των νόμων"

Το πρωί, σε συνέντευξή του στο Mega ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: "Περνάμε σαν χώρα μια δύσκολη φάση, όπου δυστυχώς έχουμε αναγκαστεί να περικόψουμε ακόμα και τις συντάξεις του ΟΓΑ".

"Όποιος θεωρεί ότι είναι υπεράνω όλων αυτών των καταστάσεων, δεν τον αφορούν οι θυσίες που όλη η κοινωνία αναγκάζεται να υποβληθεί, τότε μπαίνει από μόνος του σε μια δική του κατηγορία και θα κριθεί από τους υπόλοιπους. Κανένας δεν είναι καλύτερος από τους υπόλοιπους, κανένας δεν είναι πάνω από τον νόμο", συμπλήρωσε.



Επιστρατεύει τους εργαζόμενους σε Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ η κυβέρνηση - Γενικό απεργιακό μπλάκ άουτ στις συγκοινωνίες

"Παράθυρο" από τους απεργούς

Το πρωί της Πέμπτης, "αχτίδα φωτός" που ωστόσο ήταν αμφίβολο αν θα ικανοποιούσε την κυβέρνηση φάνηκε από το "μέτωπο" των απεργών.

Ζήτησαν να ισχύσει η συλλογική σύμβαση για ακόμη τρεις μήνες και να διαπραγματευτούν εκ νέου την επόμενη με τη λήξη της ώστε να αναστείλουν την απεργία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός τους Α. Σταματόπουλος "κατανοώντας την ταλαιπωρία που υφίσταται το επιβατικό κοινό διατίθενται να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους προσωρινά". "Μένει στην κυβέρνηση να δείξει αν ενδιαφέρεται για το επιβατικό κοινό" σημείωσε.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΜΑ Σπύρος Ρεβύθης δήλωσε: "Δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και απειλές. Ο αγώνας μας δεν υποκινείται από κανέναν και μόνο σκοπό έχει την εξασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης του κάθε εργαζόμενου ανεξαρτήτως που εργάζεται. Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση των ΣΣΕ".



Αναβλήθηκε η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ
Αναβλήθηκε για την Παρασκευή η συζήτηση της αγωγής της ΣΤΑΣΥ ΑΕ με την οποία στρέφεται κατά των επτά Σωματείων εργαζομένων του Μετρό ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία τους.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η συζήτηση αναβλήθηκε κατόπιν αιτήματος των συνηγόρων του Σωματείου Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, οι οποίοι ανέφεραν στο δικαστήριο ότι η απόφαση για επιστράτευση των απεργών δεν τους γνωστοποιήθηκε μέχρι και την εκφώνηση της υπόθεσης.




ΣΤΑΣΥ: Η υπομονή έχει εξαντληθεί

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ με ανακοίνωσή της, δηλώνει πως τα περιθώρια και η υπομονή έχουν εξαντληθεί και ο νόμος θα εφαρμοστεί. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να επιστρέψουν στην εργασία τους.


Ιδιαίτερα καλεί τους εκπροσώπους τους να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις και να σταματήσουν την παρελκυστική τακτική με την υιοθέτηση κάθε ημέρα και ενός νέου "αιτήματος".


Η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας ήταν από το πρωί "εκρηκτική" και για πολύ γερά νεύρα καθώς οι μετακινήσεις γίνονται μετ' εμποδίων και λόγω της βροχής.
 
Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης

Συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου και πορεία στους κεντρικούς δρόμους με κατάληξη στο ίδιο σημείο πραγματοποίησαν μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε ένδειξη αλληλεγγύης στους απεργούς του μετρό της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, εκφράζοντας την αντίθεση τους στο μέτρο της επίταξης των εργαζομένων και την συμπαράσταση τους στους απεργούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"