Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2013

Φρενάρουν τον περιφερειακό της Καλαμάτας οι απαλλοτριώσεις. Άρχισαν οι πρώτες προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Οι απαλλοτριώσεις φρένο για τον περιφερειακό, ενώ άρχισαν και προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας,
Κινδυνεύει να μην γίνει το έργο του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της Καλαμάτας
Αιτία οι απαλλοτριώσεις που δεν προχωρούν και η άρνηση ιδιοκτητών να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους
Η νέα εξέλιξη που πρόκειται να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στο έργο, είναι η κατάθεση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας από ιδιοκτήτες στην περιοχή της Αγιάννας, οι οποίοι αντιδρούν....
στην αλλαγή της θέσης του κόμβου, που αρχικά προβλεπόταν να κατασκευαστεί στην Αρτέμιδος, στο Νέδοντα
Σε μια τέτοια περίπτωση το έργο της μεγάλης γέφυρας που θεμελίωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κινδυνεύει να μετατραπεί σε μνημείο αντιανάπτυξης και το συνολικό έργο να ενταχθεί στους «λευκούς ελέφαντες» όπως λέγονται τα έργα στο πουθενά. 
Με όλες φυσικά τις δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη και τη λειτουργία της Καλαμάτας.

«Το έργο έχει μείνει πίσω λόγω των απαλλοτριώσεων. Κινδυνεύει, δεν ξέρουμε αν θα γίνει», τόνισε στην "Ε" στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών. 
Στο ερώτημά μας αν θα προχωρήσει πιο γρήγορα το έργο το επόμενο διάστημα, μέσα στο 2013, απάντησε: «Θα γίνουν τα δικαστήρια; Είναι σε εκκρεμότητα πολλά δικαστήρια που πρέπει να γίνουν. Τη γη την έχουμε πάρει, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε και να δουλέψουμε». Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, πάνω από 60 ιδιοκτήτες αρνούνται να φύγουν και να παραδώσουν τις ιδιοκτησίες τους, για τις οποίες οι περισσότεροι είτε έχουν πάρει χρήματα από τις επιτάξεις, είτε υπάρχει πρωτόδικη τιμή μονάδας.

Το υπουργείο περιμένει να γίνουν οι δίκες είτε για διοικητική αποβολή, είτε τα πρωτόδικα δικαστήρια. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Αντικαλάμου, στην περιοχή του υποσταθμού της ΔΕΗ, με βάση πάντα τις πηγές του υπουργείου, που η δίκη έχει οριστεί για τις 21 Ιανουαρίου, μετά από αρκετές αναβολές. 
«Κάποιοι έχουν πάρει και χρήματα από τις απαλλοτριώσεις, από τα 26 εκ. ευρώ που έχουν παρακατατεθεί», παρατήρησε στέλεχος του υπουργείου και μας αποκάλυψε ότι πρόκειται να κινηθούν διαδικασίες γι’ αυτούς που έχουν πάρει χρήματα από τις επιτάξεις και δεν παραδίδουν τη γη.
Για τον κίνδυνο να σταματήσει το έργο, μας διευκρίνισαν ότι «το έργο δε γίνεται από λεφτά του Δημοσίου. Εχει να κάνει με τράπεζες και αυτές δεν μπορούν να περιμένουν για 10 και χρόνια για να γίνει το έργο. Θα σηκωθούν και θα φύγουν και θα μείνει έτσι το έργο. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν γρήγορα τα δικαστήρια».
Στο ερώτημα για χρονοδιάγραμμα παράδοσης τουλάχιστον του περιφερειακού έως τον κόμβο Καρέλια και τη σύνδεση με την Αθηνών, μας απάντησαν ότι «χρονοδιάγραμμα δεν μπορούμε να δώσουμε, αν δεν υπάρξει επίλυση στο θέμα παράδοσης της γης»
Από το υπουργείο γίνεται λόγος για «οργανωμένη ανταρσία από δικηγόρους» και επισημαίνεται η θέση πως «δεν είναι όπως ήταν με τον αυτοκινητόδρομο, έργο που το ήθελαν όλοι. Φαίνεται ότι ο κόσμος δε θέλει το έργο του περιφερειακού»
Για τα 400 μέτρα της σύνδεσης με την οδό Αθηνών, στον κόμβο Καρέλια, μας υπενθύμισαν ότι έχει κηρυχθεί η απαλλοτρίωση.
Επιβεβαιώνοντας την εικόνα αυτή, από το "Μορέα" μας ενημέρωσαν ότι αυτή την περίοδο εργασίες γίνονται στη γέφυρα στο Νέδοντα, σε τεχνικά (άνω και κάτω διαβάσεις - γέφυρες) στον Αντικάλαμο στη ΔΕΗ, στα Λέικα, σε τοιχία αντιστήριξης και σε επιλεγμένα σημεία χωματουργικά, όπου μπορούν και έχουν απαλλοτριώσεις. 
«Δουλεύουμε στα μέτωπα που μπορούμε», παρατήρησε υπεύθυνος του ομίλου και πρόσθεσε: «Η γέφυρα στο Νέδοντα πάει καλά και νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Εχουμε κωλώσει εξαιτίας των απαλλοτριώσεων. Αν δεν ξεκαθαριστούν, δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Περιμένουμε την εκδίκαση στις 21 Ιανουαρίου για τον Αντικάλαμο στη ΔΕΗ. 
Στα τέλη του μήνα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα».
Νέα δεδομένα δημιουργεί η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ιδιοκτητών στην περιοχή της Αγιάννας, για να ακυρωθεί η συμπληρωματική αναγκαστική απαλλοτρίωση, που προβλέπει τη δημιουργία του κόμβου κοντά στην Αγιάννα, ανατολικά της εκκλησίας, στον ελαιώνα που υπάρχει. Οι προσφεύγοντες ιδιοκτήτες ζητούν να τηρηθεί η αρχική πρόβλεψη για τη δημιουργία του κόμβου στην Αρτέμιδος, όπως όριζε το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) της πόλης. 
Στην προσφυγή τους σημειώνουν ότι η προκήρυξη της συμπληρωματικής απαλλοτρίωσης στην περιοχή έγινε στις 8 Νοεμβρίου και τότε ίσχυε το ΓΠΣ που προβλέπει τον κόμβο στην Αρτέμιδος, στο Νέδοντα. Για την περιοχή της Αγιάννας πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής θα εκδικαστεί στις 17 Φεβρουαρίου για την εγκεκριμένη, την αρχική απαλλοτρίωση.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"