Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2013

«Στην τσιμπίδα» 85 αυθαίρετα στη Μεσσηνία

ΠΑΡΑΛΙΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ (ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ)
Ένα χρόνο πριν ο τότε γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου- Δ. Ελλάδος και Ιονίου, Τ. Αποστολόπουλος, είχε εξαγγείλει ότι το αρμόδιο υπουργείο είναι αποφασισμένο «να περάσει» σε άμεση κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η εξαγγελία έμεινε στα χαρτιά, μέχρι σήμερα που το θέμα έρχεται και πάλι στην επιφάνεια.

Όπως έγινε γνωστό, σε εξέλιξη βρίσκεται....
η πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή αυθαιρέτων σε δάση και αιγιαλούς από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.047 αυθαίρετα σε 12 νομούς και έχει δημιουργηθεί μια βάση δεδομένων, η οποία φθάνει ως τον ακριβή εντοπισμό τους στο χάρτη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των προηγούμενων μηνών και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, τα αυθαίρετα κτίσματα ανέρχονται σε 85

Μεταξύ των έξι καλλικράτειων Δήμων του νομού, αυτός της Καλαμάτας βρίσκεται στην κορυφή με 27 αυθαίρετα κτίσματα και ακολουθούν ο Δήμος Πύλου - Νέστορος με 21 και ο Δήμος Δυτικής Μάνης με 19.
Στην κατηγορία των εν λόγω αυθαιρέτων περιλαμβάνονται μεγάλες εξοχικές κατοικίες και παράνομοι επαγγελματικοί χώροι, για τους οποίους έχουν εκδοθεί τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις κατεδάφισης και δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νέου νόμου περί αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με το νόμο, την κατεδάφισή τους αναλαμβάνει η Ειδική Υπηρεσία Κατεδαφίσεων Αυθαιρέτων που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και στην οποία έχουν διαβιβαστεί οι σχετικοί πίνακες των παραπάνω αυθαιρέτων.
Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, προτεραιότητα θα λάβει η κατεδάφιση πολυτελών κτισμάτων και όχι μικρών οικημάτων, τα οποία ενδέχεται να εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες.

Μάλιστα, οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος επεξεργάζονται ένα σύστημα κριτηρίων το οποίο θα ορίζει τη σειρά προτεραιότητας για την κατεδάφιση αυθαιρέτων που έχουν τελεσιδικήσει. Ειδικότερα, για να μην υπάρξει υπόνοια για... προτιμήσεις, θα δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος με βάση την επιβάρυνση που το αυθαίρετο προκαλεί, το μέγεθος και τη θέση του.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα υπό κατεδάφιση κτήρια βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και περιοχές αιγιαλού και παραλίας, όπως προέκυψε από τους ελέγχους που διενήργησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου και Ιονίων, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Όσον αφορά στο χάρτη των αυθαιρέτων, ο μεγαλύτερος αριθμός βρίσκεται στην παραλία. Στην Πελοπόννησο τα περισσότερα αυθαίρετα βρίσκονται στη Λακωνία, όπου ο αριθμός τους φθάνει τα 140, και ακολουθούν η Μεσσηνία με 85, η Κορινθία με 80, η Αργολίδα με 49 και η Αρκαδία με 31.
Σχετικά με τα αυθαίρετα ανά καλλικράτειο Δήμο, πρώτος στη λίστα είναι ο Δήμος Ευρώτα στη Λακωνία με 125 και ακολουθούν ο Δήμος Λουτρακίου - Αγίων Θεοδώρων με 44, ο Δήμος Ερμιονίδας στην Αργολίδα με 35, ο Δήμος Βόρειας Κυνουρίας στην Αρκαδία με 28 και ο Δήμος Καλαμάτας με 27.

Τέλος, αναφέρεται, επίσης, ότι «οριστική» λύση, δηλαδή δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης, για ορισμένες κατηγορίες αυθαιρεσιών, όπως για μικρές πολεοδομικές παρανομίες σε κτήρια με οικοδομική άδεια, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Θα πρέπει, όμως, να διευκρινιστεί ότι, για να προλάβει το υπουργείο την ανέγερση μιας ακόμα γενιάς αυθαιρέτων, η ρύθμιση θα έχει την ίδια χρονική «αφετηρία» με τις ρυθμίσεις για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα, δηλαδή δε θα αφορά κτήρια που ανεγέρθηκαν μετά τις 28 Ιουλίου 2011.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"