Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Σε φοροκλοιό 4.100 πλούσιοι φορολογούμενοι

Σε φοροελεγκτικό κλοιό θα βρεθούν φέτος 4.100 πλούσιοι φορολογούμενοι, οι οποίοι θα ελεγχθούν ως ύποπτοι για φοροδιαφυγή, ενώ ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα επιδιώξει μέχρι το τέλος Ιουνίου να εισπράξει 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ από τα «παλαιά» ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ανέλθει στα 56,7 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς και το 24,5% των οφειλών που θα καταστούν ληξιπρόθεσμα εντός του 2013. 
Τους φιλόδοξους αυτούς στόχους έθεσε η κυβέρνηση με την τρόικα στο πλαίσιο....
της συμφωνίας για το νέο Μνημόνιο την ώρα που στην έκθεσή του το Διεθνές Νομισματινό Ταμείο βγάζει «κίτρινη» κάρτα στο οικονομικό επιτελείο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής καθώς τους τελευταίους δέκα μήνες «χάθηκαν» οι στόχοι για τους ελέγχους σε πλούσιους φορολογούμενους και για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η τρόικα αποφάσισαν, για φέτος, να θέσουν στον φοροεισπρακτικό και φοροελεγκτικό μηχανισμό τους εξής στόχους:
1 Την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές των προηγούμενων ετών εκ των οποίων 775 εκατ. ευρώ θα πρέπει να έχουν εισρεύσει στα ταμεία του Δημοσίου μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σημειώνεται ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευθεί στα 56,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 13,2 δισ. ευρώ είναι οφειλές που δημιουργήθηκαν το 2012, στοιχείο που καταδεικνύει την οικονομική αδυναμία των φορολογουμένων να πληρώσουν τους φόρους και τα «χαράτσια».
2 Την είσπραξη του 24,5% των νέων οφειλών που θα βεβαιωθούν εντός του 2013. Μάλιστα, μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να εισπράξει το 14% των λεγόμενων «νέων» ληξιπρόθεσμων οφειλών.
3 Τη διενέργεια ελέγχων σε 4.100 πλούσιους φορολογούμενους με βάση κριτήρια κινδύνου για φοροδιαφυγή. Ειδικότερα φέτος θα πρέπει να ελεγχθούν:
  • 1.500 φορολογούμενοι με μεγάλα εισοδήματα. Για 750 από αυτούς θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί ο τακτικός φορολογικός έλεγχος και να έχει εισπραχθεί το 75% των πρόσθετων φόρων και προστίμων. Για τους υπόλοιπους 750 θα γίνουν προσωρινοί έλεγχοι και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 55% των πρόσθετων φόρων και προστίμων.
  • 2.600 φορολογούμενοι με περιουσιακά στοιχεία μεγάλης αξίας. Για τους 1.200 φορολογούμενους ο φορολογικός έλεγχος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχει εισπραχθεί το 65% των φόρων και των προστίμων που θα βεβαιωθούν.
4 Την αποστολή στον εισαγγελέα 128 υποθέσεων φοροδιαφυγής μεγάλων φορολογούμενων για την άσκηση ποινικών διώξεων.
5 Τον έλεγχο 240 δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης στελεχών και υπαλλήλων των Εφοριών (110 δηλώσεις διευθυντών και 130 δηλώσεις υπαλλήλων).
Μαρία Βουργάνα

ΤΡΟΪΚΑ: Συστάσεις για βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού
Η τρόικα συνιστά στην κυβέρνηση να βελτιώσει τους εισπρακτικούς της μηχανισμούς και να εστιάσει την προσοχή της σε υποθέσεις που μπορούν να αποδώσουν άμεσα έσοδα, ενώ το ΔΝΤ θα επιμείνει πάρα πολύ κατά την επόμενη αξιολόγηση στο στοίχημα της φοροδιαφυγής.
Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές το ΔΝΤ έχει ζητήσει:
  • Απευθείας χρέωση τραπεζικών λογαριασμών για τους οφειλέτες του Δημοσίου. Συστήνεται? νομοθετικές παρεμβάσεις και σε συνεργασία με τα τραπεζικά ιδρύματα να είναι εφικτή η άμεση απόδοση στο Δημόσιο υπολοίπων όσων χρωστούν στην εφορία.
  • Θέσπιση συστήματος αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων.
  • Ολοκλήρωση της δημιουργίας τηλεφωνικού κέντρου το οποίο θα ειδοποιεί άμεσα τους οφειλέτες.
  • Διεύρυνση του πεδίου δραστηριοποίησης και των μέσων επίτευξης των εισπρακτικών στόχων της μονάδας μεγάλων οφειλετών.
Η τρόικα ζητά, επίσης, την αυστηρή εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, που προβλέπει μεταξύ άλλων την άσκηση δίωξης για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ, κατασχέσεις κινητών και ακινήτων, κατασχέσεις μισθών- συντάξεων, που ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ και με προϋπόθεση η κατάσχεση του 25% να μη μειώνει τις αποδοχές κάτω από τα 1.000 ευρώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"