Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

«Καταιγίδα» φόρων για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ

«Καταιγίδα» φόρων για έσοδα 3,2 δισ. ευρώ  Oι ιδιοκτήτες ακινήτων αποδεικνύονται για άλλη μια φορά η εύκολη λεία για την είσπραξη πρόσθετων εσόδων και την στήριξη του προϋπολογισμού. 
Η ακίνητη περιουσία των Ελλήνων θα κληθεί να καλύψει μεγάλο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής και τα απανωτά «ραβασάκια» από την εφορία αναμένεται να....
προκαλέσουν τεράστια επιβάρυνση στα νοικοκυριά.
Οι φορολογούμενοι με ακίνητα θα πρέπει να καταβάλλουν φέτος στην εφορία φόρους και τέλη που θα αγγίξουν συνολικά τα 3,2 δισ. ευρώ. Σχεδόν κάθε μήνα μέχρι και το τέλος του έτους θα πληρώνουν τουλάχιστον ένα φόρο για τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους, στοιχείο που καταδεικνύει πως οι ιδιοκτήτες ακινήτων είναι οι καλύτεροι πελάτες της εφορίας. 
Τα φορολογικά «χτυπήματα» για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι απανωτά καθώς με την ολοκλήρωση της αποστολής των εκκαθαριστικών για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010, θα ταχυδρομηθούν το Φεβρουάριο τα σημειώματα για την ταυτόχρονη πληρωμή του ΦΑΠ του 2011 και του 2012. 
Μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων τις υπόλοιπες δόσεις που έμειναν από το «χαράτσι» στα ακίνητα το οποίο θα συνεχίσει να έρχεται μαζί με το λογαριασμό της ΔΕΗ. 
Στο δεύτερο εξάμηνο του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν και τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων ο οποίος θα επιβληθεί και στα αγροτεμάχια και τα ακίνητα που βρίσκονται εκτός σχεδίου.
Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν πολλαπλό χτύπημα από τον εφορία μέσα στο 2013
Στους φόρους αυτούς θα πρέπει να συνυπολογιστεί πως το «μίνι» φορολογικό νομοσχέδιο φέρνει έξτρα φορολογικές επιβαρύνσεις στους φορολογούμενους που αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια και επιβάλλει φόρο υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με συντελεστή 20%.
Ο φορο - «λογαριασμός» που θα πρέπει να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιλαμβάνει:
Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2010. Περίπου 200.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ καλούνται να πληρώσουν τον ΦΑΠ του έτους 2010. Ήδη τα πρώτα εκκαθαριστικά σημειώματα ΦΑΠ έτους 2010 έχουν αποσταλεί σε περίπου 140.000 φορολογούμενους, με την προθεσμία για την εξόφληση της πρώτης δόσης να λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2013.
Διπλός Φόρος Ακίνητης Περιουσίας για το 2011 και για το 2012. Περίπου 500.000 φορολογούμενοι οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2011 και την 1η Ιανουαρίου 2012 κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ από τα μέσα Φεβρουαρίου θα παραλάβουν ένα ενιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα στο οποίο θα περιλαμβάνεται ο ΦΑΠ του 2011 και του 2012. Εξετάζεται ο φόρος να καταβληθεί έως και σε δέκα μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του 2013.
Ειδικό Τέλος Ακινήτων. Πάνω από 5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα κληθούν να πληρώσουν εντός του πρώτου πενταμήνου του 2013 τις τελευταίες δύο ή τρεις διμηνιαίες δόσεις του ειδικού τέλους για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που κατείχαν το 2012.
Ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας για το έτος 2013. Για το έτος 2013 προβλέπεται η επιβολή ενός νέου φόρου στην κατοχή ακίνητης περιουσίας, ο οποίος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα ακόμη και στα αγροτεμάχια. Ο φόρος αυτός θα αντικαταστήσει τον ΦΑΠ και το ΕΕΤΗΔΕ και θα επιδιωχθεί να επιβληθεί και να εισπραχθεί εντός του 2ου εξαμήνου του 2013.
Φόρος στα ενοίκια από το πρώτο ευρώ
Φόρους αυξημένους έως και 900%, θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από ενοίκια καθώς θα φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ

Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο η φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια δεν πάει στην κλίμακα αλλά είναι πλέον αυτοτελής με με συντελεστή 10% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο και 33% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. 
Χαμένοι από το νέο σύστημα των ενοικίων είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν άλλα εισοδήματα, αφού χάνουν το αφορολόγητο των 5.000 και στο εξής θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. 
Οι επιβαρύνσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων ξεκινούν από τα 500 ευρώ τον χρόνο για ετήσιο εισόδημα έως και 12.000 ευρώ. Για υψηλότερα εισοδήματα από ενοίκια οι επιπλέον φόροι φθάνουν έως και τα 1.820 ευρώ τον χρόνο.
Φόρος υπεραξίας
Νέο ισχυρό σοκ περιμένει την αγορά ακινήτων
Όλες οι μεταβιβάσεις ακινήτων που πραγματοποιούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 θα επιβαρύνονται πλέον εις διπλούν, με φόρο υπεραξίας και φόρο μεταβίβασης ταυτόχρονα.  
Δηλαδή, σε κάθε αγοραπωλησία ακινήτου, ο πωλητής θα υποχρεώνεται να πληρώνει φόρο υπεραξίας με συντελεστή 20% και ο αγοραστής θα πρέπει να καταβάλλει φόρο μεταβίβασης.
Η διπλή φορολόγηση στα συμβόλαια μεταβίβασης κτισμάτων, οικοπέδων και αγροτεμαχίων, σε συνδυασμό με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην ήδη χειμαζόμενη από την παρατεταμένη οικονομική κρίση αγορά ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"