Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2013

Έρχονται κατασχέσεις μισθών και καταθέσεων για χρέη από 300€

Κατασχέσεις καταθέσεων για χρέη προς το Δημόσιο
Εάν έχετε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, έστω και 300 ευρώ, καλό είναι να «σηκώσετε» τις αποταμιεύσεις σας που μπορεί να έχετε σε τραπεζικό λογαριασμό, γιατί η εφορία μπορεί να σας το κατάσχει!
Αυτό ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σύμφωνα με το πόρισμα που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα σχετικά με τη μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης.
Οι οφειλέτες προς το Δημόσιο θα πρέπει να....
γνωρίζουν τί προβλέπει η νομοθεσία σχετικά με την κατάσχεση μισθών και συντάξεων, των τραπεζικών καταθέσεων και άλλων κινητών αξιών.
Όσον αφορά τις κατασχέσεις μισθών, συντάξεων ή άλλων ασφαλιστικών βοηθημάτων, επιτρέπεται η κατάσχεση του 25%, εφόσον το ύψος τους υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως.
Αν σε κάποιον εξακολουθεί να κατάσχεται ο μισθός ή η σύνταξη παρά το γεγονός ότι αυτή δεν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση, προσκομίζοντας φυσικά και τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν το ύψος των αποδοχών του. 
Τις τελευταίες ημέρες έχουν υπάρξει καταγγελίες ότι η εφορία έχει προχωρήσει σε αφαίρεση ολόκληρου του μισθού εργαζομένων στο Δημόσιο και όχι μόνο του 25%, ενώ ο μισθός τους ήταν αρκετά χαμηλότερος των 1.000 ευρώ. 
Η εφορία μπορεί να κατασχέσει τραπεζικούς λογαριασμούς, σε ευρώ ή ξένο νόμισμα.
Με το φορολογικό Νόμο του 2010, το Δημόσιο απέκτησε το δικαίωμα να προχωρεί ακόμη και σε μαζικά κατασχετήρια καταθέσεων. Το κατασχετήριο μπορεί να κοινοποιείται στο κεντρικό κατάστημα και μπορεί να περιέχει πολλούς οφειλέτες του Δημοσίου σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση.
Εν τω μεταξύ, ενεργοποιήθηκε και διάταξη που επιτρέπει την κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων. Εάν, π.χ. έχετε ακίνητο το οποίο νοικιάζετε αλλά έχετε και ληξιπρόθεσμες οφειλές, τότε η εφορία μπορεί να κατάσχει απευθείας το ενοίκιο και να ζητήσει τα χρήματα από τον ενοικιαστή.
Είσπραξη 8,5 δισ. ζητά η Τρόικα
Εντολή για είσπραξη περίπου 8,5 δισ. από τα ληξιπρόθεσμα χρέη στις εφορίες μέχρι και το τέλος του 2013 δίνει η Tρόικα μέσα από το νέο Mνημόνιο, θέτοντας παράλληλα και στόχο για 3.350 ελέγχους για 160 υποθέσεις που θα σταλούν στον Εισαγγελέα.
Τα ληξιπρόθεσμα μέσα σε ένα χρόνο έχουν αυξηθεί κατά περίπου 27% (από τα 44 δισ. στο τέλος του 2011 και αναμένεται να φτάσουν στα 56 δισ. στο τέλος του 2012), αποτέλεσμα και της μείωσης του εισοδήματος κατά 20%, μέσο όρο, ενώ οι επιβαρύνσεις από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αφορούν το 75% των φορολογουμένων.
Με αυτά τα δεδομένα, ο στόχος της είσπραξης των 8,5 δισ. από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μέχρι και το τέλος του 2013 φαντάζει πολύ δύσκολος, αν όχι αδύνατος.
Παρόλα αυτά, οι ελεγκτές ζητούν την είσπραξη -περίπου- του 4% του ΑΕΠ από ληξιπρόθεσμα.
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα χρέη παρελθόντων ετών, ζητούν την είσπραξη 2 δισ. μέχρι και το τέλος του χρόνου (υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσουν τα 700 εκατ.), 775 εκατ. μέχρι και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2013 και 1,9 δισ. ως το τέλος του επόμενου χρόνου.
Από τα νέα χρέη, αυτά που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2012, που ξεπερνούν τα 11 δισ., η Τρόικα ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να συγκεντρώσει -από «νέες» ληξιπρόθεσμες οφειλές- 2 δισ. μέχρι και το τέλος του 2012, 1,4 δισ. μέχρι και το τέλος Ιουνίου και 2,5 δισ. μέχρι και το τέλος του 2013.
Αθροιστικά οι απαιτήσεις των δανειστών μας είναι να εισπραχθούν από τις εφορίες περίπου 4 δισ. μέχρι το τέλος του χρόνου, 2,1 δισ. μέχρι και τα τέλη Ιουνίου και άλλα 4,4 δισ. μέχρι και το τέλος του επόμενου χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"