Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα από την Standard & Poor's

Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's υποβάθμισε αργά την Τετάρτη την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από την κατηγορία υψηλού κινδύνου CCC στην οποία βρίσκονταν η χώρα, λίγες ημέρες μετά την έναρξη του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.
Η υποβάθμιση της χώρας σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας χαρακτηρίζεται από οικονομικούς κύκλους αναμενόμενη, καθώς....

η κυβέρνηση είχε προειδοποιηθεί ήδη κατά την προπαρασκευή της επαναγοράς χρέους ότι η ανταλλαγή των νέων ελληνικών ομολόγων με ομόλογα του EFSF σε τιμές αισθητά χαμηλότερες της ονομαστικής αξίας των ομολόγων μετά το PSI θα συνεπαγόταν «αναξιοπαθή» (distressed) ανταλλαγή χρέους.

Μάλιστα η ηγεσία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε προϊδεάσει για την εξέλιξη αυτή τους δημοσιογράφους, καθησυχάζοντας παράλληλα ότι το καθεστώς αυτό θα ήταν προσωρινό και ότι παρά το «selective default» η ΕΚΤ θα επαναφέρει τα ελληνικά ομόλογα ως επιλέξιμα για εγγυήσεις μετά τις 13 Δεκεμβρίου.

Η επαναγορά χρέους με τους όρους που επιχειρείται στην ελληνική περίπτωση αποτελεί κρατική χρεοκοπία σύμφωνα με τα distressed debt κριτήρια των οίκων αξιολόγησης. Μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά η Standard & Poor's αναμένεται να αναβαθμίσει ξανά την αξιολόγησή της σε CCC.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα είχε υποβαθμιστεί σε «selective default» κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του PSI τον περασμένο Φεβρουάριο και αναβαθμίστηκε και πάλι σε CCC τον περασμένο Μάιο, αρκετές εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή του. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"