Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2012

«Ναι» στην εκταμίευση της δόσης από Eurogroup

Η Ευρωζώνη, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, αποφάσισε θετικά για την εκταμίευση της δόσης -συνολικά 49 δισ. ευρώ, έως τον Μάρτιο- της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, με βασικό στόχο να περιοριστεί το χρέος της χώρας στο επίπεδο του 124% του ΑΕΠ, το 2020.
«Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε. Η εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας έγινε δεκτή», είπε εκπρόσωπος του προέδρου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Είμαστε έτοιμοι να....
πάρουμε και άλλα μέτρα για τη μείωση του ελληνικού χρέους», φέρεται να δήλωσε ο κ. Γιούνκερ μετά τη λήψη της απόφασης, σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 49,1 δισ. ευρώ ευρώ από τώρα μέχρι τον Μάρτιο.
Τα 34,3 δισ. ευρώ θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα, και από αυτά τα 16 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 7 δισ. ευρώ προς την οικονομία.
Ρεν: «Τέλος της αβεβαιότητας για Ελλάδα»
«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup σηματοδοτεί το τέλος πολλών μηνών αβεβαιότητας για την Ελλάδα », δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Όλι Ρεν
Νωρίτερα, πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Ρεν είχε δηλώσει ότι «η σημερινή απόφαση θα διαλύσει τα σύννεφα πάνω από την Ελλάδα και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη».
«Διανύσαμε μεγάλη απόσταση από την προηγούμενη Άνοιξη όταν είχαμε αναταραχές σε πολιτικό επίπεδο αλλά και στις αγορές», τόνισε ο Όλι Ρεν, ο οποίος υπογράμμισε ότι «σήμερα καλούμαστε να λάβουμε μια πολύ σημαντική απόφαση για την Ελλάδα».
Μετά την απόφαση του Εurogroup για την Ελλάδα η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι προτίθεται να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του ταμείου την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος της Ελλάδας και υποστήριξε ότι περιμένει να συνεδριάσει το συμβούλιο μέσα στον Ιανουάριο.
Στουρνάρας: «Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα»
«Είναι μια καλή μέρα για την Ελλάδα αλλά χρειάζεται να συνεχιστεί η προσπάθεια» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup, ενώ κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι ‘πήγαμε καλύτερα από ότι περιμέναμε’.
Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι μέχρι τον Μάρτιο αναμένεται να έχουν εκταμιευτεί συνολικά 52,5 δισ. ευρώ, με τα 49,1 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τα υπόλοιπα 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Σημειώνεται επίσης ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του Eurogroup παρενέβη -μέσω τηλεδιάσκεψης- η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Την άμεση εκταμίευση της επόμενης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα αποφάσισε και επισήμως σήμερα το Εurogroup, «στην συντομότερη συνάντηση της ιστορίας του», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του Σώματος Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το συνολικό ποσό της δόσης ανέρχεται σε 49,1 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 34,3 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν άμεσα (την ερχόμενη εβδομάδα) και τα υπόλοιπα το πρώτο τρίμηνο του 2013.
Σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Κ» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Όλι Ρεν ανέφερε ότι για την εκταμίευση των χρημάτων το 2013 προαπαιτείται η ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης.
Σε ο,τι αφορά τα 34,3 δισ. ευρώ, 7 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας, 11,3 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων και τα υπόλοιπα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η ανακεφαλαιοποίηση θα ολοκληρωθεί το 2013 όταν και θα εκταμιευθεί και το υπόλοιπο της δόσης των 49,1 δισεκατομμυρίων.
Τόσο ο κ. Γιούνκερ όσο και ο κ. Ρεν εξήραν τις προσπάθειες και τις θυσίες του ελληνικού λαού και της ελληνικής κυβέρνησης και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η απόφαση του Εurogroup θα συμβάλει καθοριστικά στην αποκατάσταση της ρευστότητας στην ελληνικής οικονομίας, την υποχώρηση της αβεβαιότητας και την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα:
«To Eurogroup ενέκρινε επισήμως τη δεύτερη εκταμίευση της δόσης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών και έχοντας αξιολογήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς ελληνικών ομολόγων. Το Eurogroup καλωσόρισε το αποτέλεσμα της διαδικασίας επαναγοράς, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστική μείωση του ελληνικού δείκτη χρέους προς ΑΕΠ. Το Eurogroup επαναβεβαίωσε ότι η διαδικασία επαναγοράς, μαζί με τις παρεμβάσεις που συμφώνησε το Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου και την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής, θα επαναφέρουν το ελληνικό δημόσιο χρέος σε βιώσιμη τροχιά και συγκεκριμένα στο 124% του ΑΕΠ το 2020. Η Ελλάδα και τα άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης είναι έτοιμα να λάβουν πρόσθετα μέτρα, αν χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλίσουν την επίτευξη αυτού του στόχου.
Σε αυτό το πλαίσιο, τα κράτη- μέλη εξουσιοδοτούν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να αποδεσμεύσει την επόμενη δόση των δανείων, συνολικού ύψους 49,1 δισ. ευρώ. Το ποσό θα εκταμιευθεί σε δόσεις. Τις προσεχείς ημέρες η Ελλάδα θα εκταμιεύσει 34,3 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό θα εκταμιευθεί το πρώτο τρίμηνο του 2013. Πρώτον, ένα επιπλέον ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση των τραπεζών θα εκταμιευθεί τον Ιανουάριο του 2013.
Δεύτερον, το ποσό για τη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού θα εκταμιευθεί σε τρεις υπο-δόσεις. Το ποσό αυτό συνδέεται με την εφαρμογή συγκεκριμένων στόχων του Μνημονίου που μένει να συμφωνηθούν με την τρόικα.
Το Εurogroup είναι πεπεισμένο ότι η συνέχιση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, βάσει της ισχυρής δέσμευσης η οποία επιδείχθηκε κατά το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το εύρος των μεταρρυθμίσεων που ήδη προωθείται, θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση, ανοίγοντας το δρόμο προς ένα πιο ευήμερο μέλλον. Ενθαρρύνουμε τους Έλληνες πολίτες να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους και να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"