Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2012

Ποδήλατα τα αγαπημένα των... κλεφτών

Ποδήλατα τα αγαπημένα των... κλεφτών  Για 22 χρόνια πραγματοποιούσε το όνειρο της ζωής του, να κάνει τον γύρο της Ευρώπης με ποδήλατο και να μπει στο βιβλίο Γκίνες.  
Όταν βρέθηκε σε ελληνικό έδαφος, όμως, ο Βέλγος ποδηλάτης Κρίστιαν Βαν Λίμπεργκεν, βρέθηκε αντιμέτωπος με μία δυσάρεστη έκπληξη, όταν του έκλεψαν το ποδήλατο!
Η ραγδαία αύξηση των πωλήσεων ποδηλάτων έφερε και μεγάλη αύξηση στις κλοπές, αφού, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία....
ένας στους δύο έχει πέσει θύμα κλοπής του ποδηλάτου του. Συνήθως πρόκειται για ακριβά ποδήλατα των οποίων οι ιδιοκτήτες τα χρησιμοποιούν καθημερινά...

Σύμφωνα με τα στατιστικά της ΕΛ.ΑΣ., μόλις το πρώτο εξάμηνο του 2012 έχουν καταγγελθεί 353 κλοπές ποδηλάτων. Τα... «πρωτεία» κρατά σταθερά η Αττική, όπου έχουν κλαπεί 246 ποδήλατα. Δεν λείπουν βέβαια και οι εξιχνιάσεις. Τις προάλλες δύο αλλοδαποί νεαροί συνελήφθησαν γιατί είχαν κλέψει περισσότερα από 45 ποδήλατα στα νότια προάστια. Οι δύο δράστες επέλεγαν ποδήλατα μεγάλης αξίας που εντόπιζαν σε εισόδους, κλιμακοστάσια, πάρκινγκ και πιλοτές σε περιοχές των νοτίων προαστίων.
Πολλά από τα περιστατικά, πάντως, δεν καταγγέλλονται. Ισως λόγω απογοήτευσης ,επειδή δεν ελπίζουν εύκολα ότι το αγαπημένο τους ποδήλατο θα βρεθεί, μπορεί και από απαισιοδοξία, τα θύματα της κλοπής επιλέγουν να παραπονεθούν σε σχετικές ιστοσελίδες, όπου η υπόλοιπη κοινότητα θα μπορέσει να μοιραστεί τον πόνο τους.
Και για τον λόγο αυτό, η δημοφιλής ιστοσελίδα podilates.gr έχει συγκεντρώσει στοιχεία και δέχεται καταχωρίσεις για κλοπές ποδηλάτων. Μέχρι σήμερα 594 κλοπές έχουν «δηλωθεί» στο σάιτ, ενώ προκύπτει ότι οι «πρωτάρηδες» ποδηλάτες έχουν τα πρωτεία στην κλοπή, αφού τον πρώτο χρόνο ιδιοκτησίας ποδηλάτου καταχωρίσθηκαν 227 περιστατικά, ενώ τον δεύτερο μόνο 57.
Οπως παρατηρείται, οι κλέφτες «προτιμούν» τα ολοκαίνουργια ποδήλατα, αφού το 55% των ερωτηθέντων που έχουν πέσει θύματα κλοπής τουλάχιστον μία φορά έχουν χάσει το μόλις ενός έτους ποδήλατό τους. Από τους ερωτηθέντες προκύπτει ότι οι «ληστές» χτυπάνε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, μέρα ή νύχτα, ενώ στην ερώτηση για το σημείο κλοπής, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που οι δράστες διέρρηξαν σπίτια για να κλέψουν ποδήλατο, αλλά συνήθως τα «βουτάνε» από ανοιχτούς χώρους.
Πέντε τη μέρα!
Το φαινόμενο είναι έντονο και στη Θεσσαλονίκη, όπου ποδηλατικοί φορείς εκτιμούν πως τα περιστατικά κλοπών αυξάνονται με αλματώδεις ρυθμούς και υπολογίζεται ότι περίπου πέντε ποδήλατα κλέβονται καθημερινά.
Μολονότι δεν υπάρχουν απτές αποδείξεις, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα που τα μεταφέρουν ολόκληρα εκτός Ελλάδας σε γειτονικές χώρες, όπως η Βουλγαρία. Στην υποψία αυτή συνηγορεί και το γεγονός ότι έπειτα από σύντομες έρευνες ατόμων αλλά και ποδηλατικών ομάδων της πόλης έχει προκύψει το συμπέρασμα ότι τα ποδήλατα αυτά δεν διακινούνται ξανά προς πώληση στη Θεσσαλονίκη ή σε παρακείμενες πόλεις ή νομούς.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Συμβουλές για να μην μείνετε... πεζοί
Για να να χαίρεστε το αγαπημένο σας ποδήλατο θα πρέπει να λάβετε προφυλάξεις, τις οποίες αν ακολουθήσετε πιστά, αυξάνετε τις πιθανότητες να παραμείνετε περήφανοι ιδιοκτήτες του δικύκλου σας. Σας παρουσιάζουμε τις οδηγίες που προτείνουν η Ελληνική Αστυνομία και ποδηλατικές ομάδες για την ασφαλή φύλαξη ποδηλάτων:
  • Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε πάντα ισχυρό και ποιοτικό λουκέτο για το κλείδωμα του ποδηλάτου σας.
  • Κλειδώστε «σφιχτά» το ποδήλατό σας, ώστε να είναι δύσκολο να μετακινηθεί, όταν είναι σταθμευμένο.
  • Κλειδώστε τους δύο τροχούς και το μεταλλικό πλαίσιο σε ένα σταθερό, ακίνητο αντικείμενο, που δεν μπορεί να κοπεί.
  • Ασφαλίστε την κλειδαριά σας, ώστε να μην ακουμπά στο έδαφος ή στο πεζοδρόμιο, όπου μπορεί να σπάσει ή να σφυρηλατηθεί.
  • Μην αφήνετε το ποδήλατό σας στο ίδιο σημείο κάθε μέρα.
  • Αν μπορείτε, προτιμήστε να παίρνετε το ποδήλατο μέσα στο σπίτι ή το διαμέρισμά σας.
  • Καταγράψτε τον αριθμού πλαισίου του ποδηλάτου σας, εφόσον υπάρχει.
  • Κάντε κάποια τυχαία σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε το ποδήλατό σας, αν κλαπεί, κοντά στο τιμόνι, κάτω από τον λαιμό της σέλας, πάνω ή κάτω από τα πεντάλ ή στην πίσω ρόδα.
  • Παρκάρετε το ποδήλατό σας σε εμφανή θέση, ώστε να είναι ορατό σε περίπτωση που κάποιος προσπαθεί να το κλέψει.
  • Χρησιμοποιήστε καθορισμένους χώρους στάθμευσης ποδηλάτων.
  • Να ελέγχετε αν ο στύλος οδικής σήμανσης που έχετε κλειδώσει το ποδήλατο, μπορεί να βγει από το έδαφος.
  • Για να είστε σε θέση να προφυλάξετε καλύτερα το ποδήλατό σας από επίδοξους ληστές, θα ήταν καλό να γνωρίζετε τους πιο συνηθισμένους τρόπους που χρησιμοποιούν οι κλέφτες για να πάρουν τα ποδήλατα.
  • Αρκετές ομάδες ποδηλατών συνιστούν την απόκτηση συσκευής GPS με την οποία θα μπορείτε να εντοπίσετε την τοποθεσία του κλεμμένου ποδηλάτου, ενώ μετά την κλοπή καλό είναι να το διαδώσετε στο Διαδίκτυο με φωτογραφία και χαρακτηριστικά.
  • Συνήθως, η επιλογή ενός δικύκλου δεν είναι τυχαία, αλλά έχει «σταμπαριστεί» αρκετές μέρες πριν. Αν έχετε ρουτίνα που ακολουθείτε και αφήνετε το ποδήλατο στο ίδιο σημείο κάθε μέρα για αρκετές ώρες, γίνεται στόχος.
  • Οι κλέφτες εκμεταλλεύονται τον ενδιάμεσο κενό χώρο μεταξύ της κλειδαριάς και του σκελετού για να τοποθετήσουν εργαλείο διάρρηξης.
  • Εχουν παρατηρηθεί και περιπτώσεις που συνεργός του κλέφτη απασχολεί τον ιδιοκτήτη, ώστε να χάσει από το οπτικό του πεδίο το ποδήλατο.
  • Οι κλέφτες κλέβουν μερικώς το ποδήλατο, τα διάφορα μέρη κι εξαρτήματα του ποδηλάτου τα οποία δεν κλειδώσαμε ή ξεχάσαμε επάνω. Επίσης, αφαιρώντας τις ρόδες ακινητοποιούν το ποδήλατο ώστε να επιστρέψουν αργότερα για να το κλέψουν ολόκληρο.
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΘΥΜΑΤΩΝ:
«Ξήλωσαν ακόμα και τους σωλήνες νερού»
Κομμένες αλυσίδες, σπασμένα λουκέτα ακόμα και ξηλωμένους σωλήνες νερού βρήκαν στη θέση των ποδηλάτων τους, όπως αναφέρουν στις μαρτυρίες τους στο «Εθνος» ποδηλάτες που τους έκλεψαν το καθημερινό και αγαπημένο τους μέσο μεταφοράς. Η αρπαγή των δικύκλων έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και χρειάζεται πολύ πετάλι ακόμα για να τα χαίρονται οι ιδιοκτήτες τους άφοβα.
Κατερίνα Καδά
«Μου έκλεψαν το ποδήλατο στην Πατησίων, σε μια περίοδο που ήμουν άνεργη και ήταν το μέσο διαφυγής μου. Μπήκα για 6 λεπτά σε μαγαζί, το κλείδωσα σε κάγκελα, αλλά το ποδήλατο εξαφανίστηκε. Ακριβώς δίπλα υπήρχε περιπολικό. Εμαθα πως τα κλεμμένα ποδήλατα καταλήγουν στην Μενάνδρου αλλά με συμβούλευσαν να μην πάω».
Νατάσσα Φωτιάδου
«Στην πιλοτή της πολυκατοικίας, σε ειδικό χώρο στάθμευσης ποδηλάτων, η οποία δεν φαίνεται από τον δρόμο, μας άρπαξαν δύο καλά κλειδωμένα ποδήλατα που μόλις είχαμε κάνει σαν καινούργια. Δύο εβδομάδες προλάβαμε, εγώ και ο σύζυγός μου, να τα χαρούμε. Στην περιοχή των Βριλησσίων που θεωρείται και ασφαλής».
Κώστας Κουμάνταρος
«Είχα κλειδώσει το ποδήλατό μου στην πιλοτή της πολυκατοικίας όπου μένω σε σωλήνες νερού και δεν δίστασαν να ξηλώσουν και τους σωλήνες νερού, για να το κλέψουν με αποτέλεσμα να μείνει η πολυκατοικία δύο μέρες χωρίς νερό! Για δύο μήνες πλήρωνα δόσεις για την αγορά ενός ποδηλάτου, που μου είχαν κλέψει».
Μέντης Βοσταντζόγλου
«Ηταν ένα ποδήλατο που είχα πάρει από τη μητέρα μου. Δεν πρόλαβα να το χαρώ αφού ύστερα από τρεις μήνες μου το έκλεψαν ενώ ήταν κλειδωμένο σε έναν στύλο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Βέβαια με αυτά που ακούω ήταν θαύμα που δεν μου το είχαν κλέψει νωρίτερα».
Ν. Μητσοτάκη:
Πήγα να δηλώσω την κλοπή και μου είπαν... «περάστε αργότερα»
«Οχι μία, αλλά δύο φορές μού έχουν κλέψει το ποδήλατό μου και μάλιστα από το ίδιο σημείο. Μένω στο Κουκάκι και χρησιμοποιώ το δίτροχο ως βασικό μέσο μεταφοράς. Το είχα αγοράσει το καλοκαίρι και το είχα φτιάξει με μεράκι και γι' αυτό το κλείδωνα με αλυσίδα εντός της πολυκατοικίας που μένω και πάντα σε σιδερένια κάγκελα, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετά για να μην το κλέψουν. Ενα πρωί κατέβηκα να φύγω από το σπίτι και παρατήρησα ότι κάποιοι είχαν πειράξει την αλυσίδα μου.
Η χαρά κράτησε λίγο
Τότε πανηγύρισα τη νίκη μου που δεν κατάφεραν να το κλέψουν, αλλά η χαρά μου κράτησε λίγο. Την επόμενη μέρα το ποδήλατο είχε κάνει φτερά. Παραβίασαν την πόρτα εισόδου της πολυκατοικίας και μετά έκοψαν την αλυσίδα που ήταν δεμένο το ποδήλατο. Στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής μου πήγα να δηλώσω την κλοπή, αλλά οι αστυνομικοί δεν έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον, αφού είναι μια μπερδεμένη κατάσταση, καθώς πρέπει να έχεις αριθμό πλαισίου και πλήρη καταγραφή με φωτογραφίες το ποδήλατό σου. Στο τμήμα μού είπαν να πάω αργότερα γιατί είχαν δουλειά και όπως και έκανα. Στο Facebook και στο Ιντερνετ στα διάφορα φόρουμ των ποδηλατών ανάρτησα την κλοπή με φωτογραφίες και στοιχεία, μήπως βρεθεί, αλλά δεν είχα τύχη».
Νατάσα Παπανικολάου:
Εχασα το ποδήλατο μπροστά στα μάτια μου
«Ολοι όσοι ασχολούνται με την αστική ποδηλασία στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις έχουν ''κλάψει'' ένα ποδήλατο τουλάχιστον. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν αγοράσει ξανά το κλεμμένο ποδήλατό τους για 20 ή 50 ευρώ στις πιάτσες που γίνονται οι παράνομες συναλλαγές. Στη δική μου περίπτωση συνέβη μπροστά στα μάτια μου. Ημουν σε ένα μαγειρείο στα Εξάρχεια με φίλους και το είχα δεμένο ακριβώς απέναντι. Είχα οπτική επαφή μέσα από την τζαμαρία. Οταν βράδιασε, η ορατότητα περιορίστηκε, κάποιος κάθισε στο τραπέζι δίπλα στο τζάμι, μια μηχανή έριξε τα φώτα πάνω μας και όταν ξανακοίταξα απλώς το ποδήλατο δεν ήταν εκεί».
ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΕ 10ΧΡΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ... ΚΟΥΔΟΥΝΙ
Απίστευτο και όμως αληθινό. Αρχιφύλακας στη Μυτιλήνη έκοψε κλήση 80 ευρώ σε ένα 10χρονο παιδί, επειδή οδηγούσε ποδήλατο χωρίς κουδούνι! Το παιδάκι ενεπλάκη σε τροχαίο με μοτοσικλέτα και η Τροχαία που ειδοποιήθηκε για να επιληφθεί του ατυχήματος βεβαίωσε πρόστιμο στον δεκάχρονο. Αλλά η κίνηση αυτή προκάλεσε τις αντιδράσεις των κατοίκων και έτσι η κλήση «σβήστηκε» από τους αξιωματικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"