Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Τη Δευτέρα η μάχη του Δημοσίου στον Άρειο Πάγο για το «χαράτσι»

ti-deytera-i-maxi-toy-dimosioy-ston-areio-pago-gia-to-xaratsiΤη Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου, θα τεθεί προς συζήτηση στον Άρειο Πάγο η αίτηση του ελληνικού Δημοσίου -το οποίο θα εκπροσωπείται από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα- για αναστολή της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών που έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την είσπραξη του «χαρατσιού» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Το ελληνικό Δημόσιο ζητεί την προσωρινή αναστολή της επίμαχης πρωτόδικης απόφασης, έως ότου....
οι δικαστές του Αρείου Πάγου (σε συμβούλιο) εκδώσουν απόφαση ως προς την αίτηση αναίρεσης που έχει ακτατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Με την πρόσφατη, υπ' αριθμ. 1101/2012 απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο υποχρεώνει τη ΔΕΗ (προσωρινά εκτελεστή απόφαση) να δέχεται την πληρωμή του ποσού που αντιστοιχεί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, χωρίς το συνυπολογισμό του «χαρατσιού». 
Επιπρόσθετα, η ΔΕΗ υποχρεώνεται στη μη ενσωμάτωση στους λογαριασμούς της επιφάνειας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, όπως και του ποσού του ειδικού τέλους ακινήτων.

Ακόμη, βάσει της απόφασης απειλείται σε βάρος της ΔΕΗ χρηματική ποινή 300 ευρώ ανά ημέρα και ανά καταναλωτή σε περίπτωση που παραβιάσει την επίμαχη πρωτόδικη απόφαση, ενώ, συν τοις άλλοις, κάθε καταναλωτής έχει το δικαίωμα να αξιώσει μεμονωμένα αποζημίωση.

Η αίτηση αναστολής του Δημοσίου κατά της επίμαχης απόφασης του Πρωτοδικείου στηρίζεται στο ακόλουθο σκεπτικό:

Η πρωτόδικη απόφαση θα επιφέρει ανεπανόρθωτη βλάβη στο έννομα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, καθώςί θα υπάρξει απόλυτη αδυναμία να βεβαιωθεί και να εισπραχθεί το υπόλοιπο ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, παρά το ότι λόγοι δημόσιου συμφέροντος το επιβάλλουν. Συνακόλουθα, η αδυναμία είσπραξης έχει ως συνέπειε, βάσει των όσων υποστηρίζει το Δημόσιο: 1) απώλεια δημόσιων εσόδων πάνω από 1.000.000.000 ευρώ, 2) ελλειμματικός προϋπολογισμός και 3) αδυναμία εκπλήρωσης των δημοσίου συμφέροντος σκοπών του ελληνικού κράτους.

Κατόπιν αυτών, σύμφωνα με το Δημόσιο, υφίσταται προφανής κίνδυνος ανεπανόρθωτης ή αλλιώς δυσχερώς επανορθώσιμης βλάβης του ελληνικού Δημοσίου.

Η βλάβη αυτή προκύπτει από το ότι η εξεύρεση δημοσιονομικού ισοδύναμου από άλλες πηγές με πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, είναι σχεδόν αδύνατο.


Εν τω μεταξύ, ο χρόνος συζήτησης στον Άρειο Πάγο της αίτησης αναίρεσης του Δημοσίου κατά της ίδιας πρωτόδικης απόφασης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί.
Οι ειδήσεις σήμερα Newpost.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"