Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Αλλάζουν όλα στη φορολογία ακινήτων - Επανέρχεται το “Πόθεν Εσχες”

Σημαντικές αλλαγές και τη φορολογία των ενοικίων XRIMANEWS.GRΚ
αταργούνται οι περισσότερες εκπτώσεις δαπανών από τα μισθώματα.
Την επαναφορά του "πόθεν έσχες" στην αγορά των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2013 σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών ενώ παράλληλα δρομολογούνται σημαντικές απλοποιήσεις στη φορολόγηση των ενοικίων και της κατοχής ακίνητης περιουσίας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής" η επιβολή “πόθεν έσχες” θα συμβάλλει στην κατάρτιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου μέσω του οποίου θα....

παρακολουθείται απο τις φορολογικές αρχές κάθε μεταβολή στην περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων και θα γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων ή παρανόμως κτηθέντων κεφαλαίων.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η κατάργηση ορισμένων εκπτώσεων δαπανών που μειώνουν τα τελικά φορολογητέα ποσά των ενοικίων, η επιβολή αυτοτελούς φόρου στα συγκεκριμένα εισοδήματα και η καθιέρωση ενός ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.


Τα νέα σχέδια του υπουργείου για την αγορά ακινήτων προβλέπουν:


1. Από το επόμενο έτος η κάθε δαπάνη που θα πραγματοποιεί φορολογούμενος για την αγορά ή την ανέγερση κατοικίας ή οποιουδήποτε άλλου κτίσματος, για την αγορά οικοπέδου, αγροτεμαχίου ή οποιασδήποτε άλλης εδαφικής έκτασης, καθώς επίσης και για την κατασκευή πισίνας θα θεωρείται πλέον τεκμήριο απόκτησης περιουσιακού στοιχείου και θα πρέπει να δικαιολογείται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του. Επανέρχεται δηλαδή το "πόθεν έσχες" της εφορίας και θα ισχύσει για όλα τα ακίνητα, ακόμη και για την πρώτη κατοικία.


2. Θα πάψουν να θεωρούνται εισοδήματα από ακίνητα και δεν θα φορολογούνται τα λεγόμενα "τεκμαρτά μισθώματα" από ιδιοχρησιμοποίηση επαγγελματικής στέγης και από δωρεάν παραχώρηση κάθε μορφής ακινήτου, ενώ θα πάψει να θεωρείται εισόδημα από ακίνητα και το λεγόμενο "τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση". 

Σε φόρο εισοδήματος θα υπόκειται μόνο το καθαρό εισόδημα που εισπράττει κάθε φορολογούμενος από εκμισθώσεις κατοικιών, οικοπέδων, κτιρίων επαγγελματικής στέγης, αγρών, αγροτεμαχίων και λοιπών εδαφικών εκτάσεων.

3. Ως καθαρό φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα θα θεωρείται πλέον το ποσό που προκύπτει μετά την έκπτωση αποσβέσεων 5% από το συνολικό ποσό μισθωμάτων που θα έχει εισπράξει μέσα στο προηγούμενο έτος κάθε ιδιοκτήτης εκμισθούμενων ακινήτων.


4. Τα ενοίκια που εισπράττει μέσα σε ένα χρόνο κάθε ιδιοκτήτης δεν θα φορολογούνται πλέον μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα του, στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων, αλλά αυτοτελώς, από το πρώτο ευρώ. 

Για κάθε εκμισθωτή ακινήτων, η φορολόγηση του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια θα γίνεται αυτοτελώς, με δύο συντελεστές: 10% για τα πρώτα 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια και 33% για το άνω των 12.000 ευρώ τμήμα του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια.

5. Από το 2013 θα καθιερωθεί ένας νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας που θα αντικαταστήσει το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, το οποίο εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. 

Ο νέος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με κλιμακούμενους συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,1%-0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας. Στην κλίμακα του φόρου αυτού εξετάζεται να υπάρχει ένα χαμηλό αφορολόγητο 50.000 ευρώ και άλλα 7-8 κλιμάκια με ισάριθμους φορολογικούς συντελεστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"