Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Αντιδράσεις για το άνοιγμα καταστημάτων τις Κυριακές

Μπαράζ αντιδράσεων έχουν προκαλέσει οι εξαγγελίες του υπουργείου Ανάπτυξης για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, καθώς μετά τον εμπορικό κόσμο και τα κόμματα εκφράζουν την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις στη λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων.
Υπεραμυνόμενος των χθεσινών ανακοινώσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους, διαμηνύοντας ωστόσο ότι....
«δεν θα επιτρέψει σε όσους φοβούνται το καινούριο, συχνά χωρίς κανένα λόγο, να κρατήσουν την Ελλάδα στο παρελθόν».
«Δίνουμε τη δυνατότητα στις μεγάλες επιχειρήσεις να δουλέψουν περισσότερο και στις μικρότερες ακόμα πιο πολύ. Δίνουμε τη δυνατότητα στους καταναλωτές, Έλληνες και τουρίστες, να κάνουν ελεύθερα τις αγορές τους», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση.
Στο νομοσχέδιο για το νέο αγορανομικό κώδικα προβλέπεται τα εμπορικά καταστήματα με εμβαδόν έως 250 τ.μ. να μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου (εκτός από τα καταστήματα που ανήκουν σε αλυσίδες ή αυτά που λειτουργούν εντός πολυκαταστημάτων. Τα μεγάλα καταστήματα θα λειτουργούν μέχρι επτά Κυριακές το χρόνο.
Εμποροι, βιοτέχνες και εμποροϋπάλληλοι έχουν εκφράσει τη ριζική αντίθεσή τους στις προωθούμενες ρυθμίσεις, εκτιμώντας ότι θα δώσουν το «τελειωτικό χτύπημα» στην αγορά, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα ολιγοπώλια.
Κατά των εξαγγελιών του υπουργού Ανάπτυξης τάχθηκαν σήμερα και κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ και το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το θέμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για έλλειψη ενημέρωσης των κυβερνητικών εταίρων εκ μέρους του υπουργείου. Στις εξαγγελίες αντέδρασε και η ΔΗΜΑΡ.
«Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα όχι μόνο δεν απαντούν στις σημερινές ανάγκες της αγοράς και της κοινωνίας, αλλά αντίθετα απλά θα ανακατανείμουν τον τζίρο υπέρ των ισχυρών παικτών της αγοράς, οδηγώντας παράλληλα εκ των πραγμάτων, σε κλείσιμο χιλιάδες μικρομεσαίους», επισήμανε ο εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Θάνος Μωραΐτης. Διερωτήθηκε επίσης ποιον εξυπηρετεί και ποια ανάγκη καλείται να καλύψει η γενικευμένη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Χαρακτήρισε μάλιστα «έωλη» τη ρύθμιση, αφού όπως εξήγησε, το όριο των 250 τ.μ. δεν προστατεύει κανέναν και μπορεί να προσβληθεί νομικά, να καταπέσει και να αποτελέσει την κερκόπορτα για νέα δεινά. Κάλεσε επίσης την ηγεσία του υπουργείου να μην επιμείνει στις εξαγγελίες του, αλλά να προσέλθει σε ανοικτό διάλογο με τους φορείς της αγοράς.
«Η επανάληψη της συνήθους πρακτικής των υπουργών με την ευθύνη για το εμπόριο, κάθε παραμονή Χριστουγέννων, να θέτουν το ζήτημα για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων "52 Κυριακές τον χρόνο", δεν βοηθάει το εμπόριο, τον εμπορικό κόσμο και τους εργαζόμενους, ούτε προσφέρει τίποτα στους καταναλωτές, δεν βοηθάει προφανώς ούτε την εικόνα της κυβέρνησης» σχολίασε από την πλευρά της και η ΔΗΜΑΡ.
Για τον κίνδυνο νέων λουκέτων στην αγορά, αλλά και αύξησης της ανεργίας, προειδοποίησε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Όπως επισημαίνει η Κουμουνδούρου, η απόφαση αυτή της κυβέρνησης «ωφελεί για μια ακόμα φορά μόνο τα μεγάλα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές εμπορικές αλυσίδες».
Εκτιμά ακόμη ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων τις Κυριακές «ζημιώνει όχι μόνο τους εμποροϋπάλληλους, που τους αναστατώνει την οικογενειακή και προσωπική ζωή και τους διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν μπορούν οικονομικά και λειτουργικά να ανταποκριθούν σε αυτό το μέτρο».
«Ξεδιάντροπο εμπαιγμό» χαρακτήρισε με τη σειρά του το ΚΚΕ τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η απελευθέρωση της λειτουργίας των καταστημάτων θα είναι προς όφελος των μικρών καταστηματαρχών.
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κομμουνιστικό Κόμμα, ο τζίρος των μικρών καταστημάτων δεν πρόκειται να αυξηθεί λειτουργώντας και τις Κυριακές, ενώ αντίθετα θα αυξηθούν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Tην αντίθεση του με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξέφρασε εξάλλου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας. «Ασχολούμαστε όλο με αριθμούς και ξεχνάμε την ψυχή μας», σχολίασε και αναρωτήθηκε: «Πότε οι έμποροι θα δουν τα παιδιά τους, πότε θα δουν τις οικογένειές τους, πότε θα ξεκουραστούν και θα πάρουν δύναμη;».
ΕΒΕΠ: Ποτέ τις Κυριακές
Την ίδια ώρα, για μια «ακόμα μαχαιριά στη ραχοκοκαλιά της ήδη βαριά πληγωμένης μικρομεσαίας επιχείρησης» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ) Γιώργος Κασιμάτης.
Όπως επισημαίνει, «το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές είναι μαθηματικά βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα αυξήσει τον τζίρο των εμπορικών καταστημάτων, αλλά θα τον οδηγήσει ακόμα πιο βαθιά μέσα στα οικονομικά τους αδιέξοδα, πού όλο και διευρύνονται».
Σύμφωνα με τον κ. Κασιμάτη, η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα σημάνει και το τέλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ υπογραμμίζει ότι «οι πειραματισμοί πού γίνονται για μία ακόμα φορά στις πλάτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα πρέπει κάποια στιγμή επιτέλους να σταματήσουν» και εμφανίζεται βέβαιος ότι τουλάχιστον το 30% των εμπορικών καταστημάτων δεν θα επιβιώσει «από τον ανελέητο ανταγωνισμό τον συνεχών Κυριακών λειτουργίας».
EKA: Νέα επιδρομή στα εργασιακά δικαιώματα
«Αυθαίρετες» χαρακτήρισε τις αποφάσεις του υπουργείου το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, προβλέποντας μάλιστα ότι χάριν της «ανταγωνιστικότητας» οι εργαζόμενοι στα καταστήματα θα υποστούν και νέα επιδρομή στα εργασιακά τους δικαιώματα.
«Το δήθεν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για λειτουργία των μικρών (έως 250 τ.μ.) καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου, είναι ένα ανόητο εφεύρημα», υπογραμμίζει το ΕΚΑ, αφού, όπως σημειώνει, τέτοιου είδους εξαιρέσεις «όχι μόνο θα κριθούν από τα αρμόδια δικαστήρια αντισυνταγματικές, αλλά και θα ανατραπούν από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού».
ΟΒΣΘ: Εκτός τόπου και χρόνου η ηγεσία του υπουργείου
Για προχειρότητα κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, καταλογίζοντάς της μάλιστα ότι «βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου».
«Με αυτή την απόφαση, η κυβέρνηση και η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα γίνουν οι φυσικοί αυτουργοί της τελευταίας πράξης του δράματος για τους πολύ μικρούς και αυτοαπασχολούμενους συναδέλφους μας, που σε συνδυασμό με τα νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα, θα έχουν τεράστιο οικονομικό, προσωπικό και οικογενειακό κόστος», επισημαίνει η Ομοσπονδία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"