Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

«Πόλεμος» για το μπόνους των 50 εδρών - Ποιοι θέλουν την απλή αναλογική.

«Πόλεμος» για το μπόνους των 50 εδρών - Ποιοι θέλουν την απλή αναλογικήΈντονες πολιτικές διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη για το εκλογικό σύστημα και κυρίως για το μπόνους των 50 εδρών που λαμβάνει το κόμμα που κόβει πρώτο το νήμα των εκλογών σύμφωνα με το νόμο Παυλόπουλου.
Η πρόταση του Φώτη Κουβέλη για καθιέρωση της απλής αναλογικής ανοίγει την κουβέντα των πρόωρων εκλογών με τα κομματικά επιτελεία να καταστρώνουν τα σχέδια τους για να....
είναι έτοιμα όταν θα έρθει η ώρα.
Η αιφνιδιαστική κίνηση του Φώτη Κουβέλη μιλώντας στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ για την καθιέρωση της απλής αναλογικής «ως μία απαραίτητη και ώριμη επιλογή» όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια.
Το επόμενο διάστημα θα συγκροτήσει ευρεία επιτροπή με τη συμμετοχή συνταγματολόγων και εκλογολόγων προκειμένου να παρουσιάσει την τελική του πρόταση για τον εκλογικό νόμο.
Σύμφωνα με την «RealNews», θα ζητήσει και την συνυπογραφή όλων των κομμάτων του Δημοκρατικού τόξου-εκτός της Χρυσής Αυγής- καθώς αφενός δεν διαθέτει την απαραίτητη κοινοβουλευτική δύναμη για να καταθέσει στη Βουλή μια τέτοια πρόταση και αφετέρου να προκαλέσει τα κόμματα της Αριστεράς .
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επιδιώκει με την πρότασή του να επιβάλει κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά και να αποφύγει μια ενδεχόμενη συντριβή των μικρότερων κομμάτων από την πόλωση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες και στο Μέγαρο Μαξίμου συζητούν το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νομού -χωρίς την «ανόθευτη αναλογική»- αν και δέχονται ότι αποτελεί πρόκληση το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.
Τα σενάρια που εξετάζουν μιλούν για παραλλαγή του «Γερμανικού μοντέλου» δεν συζητούν την κατάργηση του 3% ως ορίου εισόδου των κομμάτων στη Βουλή ενώ εκτιμούν πως θα πρέπει να ευνοούνται οι προοπτικές για κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος για κατάθεση πρότασης αλλαγής του εκλογικού νόμου με «απλή ανόθευτη και άδολη αναλογική» την οποία θα καταθέσει όταν το κομματικό επιτελείο κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.
Παράλληλα , παρακολουθούν με προβληματισμό τις κινήσεις των κομμάτων της συγκυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο καθώς εκτιμούν ότι στόχος τους είναι να δυσκολέψουν τον ΣΥΡΙΖΑ στον σχηματισμό κυβέρνησης καθώς όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν πρώτο κόμμα και σαφώς είναι το κόμμα που εάν οι δημοσκοπήσεις επαληθευτούν , θα ευνοηθεί από το μπόνους των 50 εδρών.
Και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζητά μια πρόταση για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και μάλιστα έχει προαναγγείλει σχετικές πρωτοβουλίες. 
Στο ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζουν ότι το μόνους των 50 εδρών που ισχύει σήμερα για το πρώτο σε ψήφους κόμμα θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανόν να προσανατολίσει τους εναπομείναντες δικούς του ψηφοφόρους προς το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ενώ πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου έκανε πρόσφατα και ο Θόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός μεικτού εκλογικού συστήματος, επί το αναλογικότερον, και με κατάργηση του σταυρού προτίμησης.
Πάντως ο όποιος εκλογικός νόμος για να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής δηλαδή να συγκεντρώσε9 πάνω από 200 ψήφους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"