Φίλοι που μας παρακολουθούν

Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Αυξήσεις-σοκ έως και 37% στα τιμολόγια της ΔΕΗ το 2013

Ηλεκτροπληξία στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς θα προκαλέσουν το νέο έτος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας το "Εθνος", οι αυξήσεις θα κυμαίνονται στο 37% και πρόκειται για εισήγηση που θα κάνει η επιχείρηση ηλεκτρισμού στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η επιβάρυνση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των....
απαιτήσεων της τρόικας για απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων και προβλέπεται και στο προσχέδιο του Μνημονίου, το οποίο έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές μας.
Όπως προκύπτει από το κείμενο, η αύξηση - σοκ θα πέσει σε τρεις δόσεις.
Η πρώτη θα είναι την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και το ΥΠΕΚΑ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσουν την σχετική απόφαση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων. Η δεύτερη δόση θα έρθει την 1η Μαρτίου και η τρίτη την 1η Ιουλίου, οπότε και τα τιμολόγια θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την μνημονιακή μας υποχρέωση, θα εξαιρέσει από αυτές τις αυξήσεις, τι κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, με την καθιέρωση του ειδικού τιμολογίου ρεύματος.
Βέβαια, δεν αποσαφηνίζεται αν σε αυτές τις κατηγορίες οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες ή μηδενικές.
Στοιχεία - φωτιά
Μέσα σε 2 χρόνια, οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μετρήσει μαζί με τις τρεις αναμενόμενες δόσεις, συνολικά 15 αυξήσεις στα τιμολόγια. Είτε αυτές είναι ευθέως, δηλαδή στην τιμή της κιλοβατώρας, είτε εμμέσως, όπως φόροι ενέργειας, ΦΠΑ και τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Σε ό, τι αφορά την νέα μεγάλη ανατίμηση του 37%, αυτή είναι αποτέλεσμα μιας τελείως στρεβλής κατάστασης που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Το δημόσιο, αντί μέσω του προϋπολογισμού του να επιδοτεί χαμηλά τιμολόγια για κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, υποχρέωνε την ΔΕΗ να κάνει κοινωνική πολιτική.
Έτσι έχουν διαμορφωθεί χαμηλές τιμές για τα νοικοκυριά, τις οποίες χρηματοδοτούν άλλες κατηγορίες τιμολογίων.
Ταυτόχρονα, αυτές οι τιμές δεν αντανακλούν το κόστος παραγωγής ρεύματος.
Με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού στην χώρα μας, το 1999 ως κοινοτική υποχρέωση, η είσοδος ιδιωτών ήταν και είναι ακόμη απαγορευτική, καθώς η ΔΕΗ διατηρούσε, όπως και τώρα, το μονοπώλιο στην παραγωγή και διάθεση ρεύματος.
Ετσι είναι αδύνατος ουσιαστικά ο ανταγωνισμός.
Αν και με απλά λόγια είχε ξεκινήσει με σταδιακό τρόπο, από τα προηγούμενα έτη, το πραγματικό άνοιγμα της αγοράς ενέργειας με το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔΕΗ και τη διαμόρφωση τιμολογίων που να μην αντανακλούν το κόστος παραγωγής, τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν θα πλήρωναν μονομιάς και με βίαιο τρόπο την απελευθέρωση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"