Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Αναστολή πλειστηριασμών ακινήτων έως τα τέλη του 2013

Σε παράταση για ένα χρόνο, έως τα τέλη του 2013, της αναστολής των πλειστηριασμών ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ, καθώς και της πρώτης κατοικίας ανεξαρτήτως ποσού οφειλής προχώρησε η κυβέρνηση με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που κατέθεσε προχθές.  
Στην ίδια πράξη, εξάλλου, περιλαμβάνονται και ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους μισθωτές επαγγελματικής στέγης, έτσι ώστε σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης να....
επιβαρύνονται με μικρή αποζημίωση
Με το ίδιο νομοθέτημα το υπουργείο Ανάπτυξης θεσπίζει την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρατείνεται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 η αναστολή των πλειστηριασμών στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) Για όλα τα ακίνητα εφόσον πρόκειται για οφειλές που δεν υπερβαίνουν το ποσό των 200.000 ευρώ από πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες παροχής πιστώσεων, καθώς και από τους εκδοχείς των απαιτήσεων αυτών.
β) Για την κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από ποσό οφειλής, ιδιότητα οφειλέτη και ιδιότητα δανειστή (ακόμα και ιδιώτης), αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%.
Την παράταση της αναστολής των πλειστηριασμών είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδάς, ρύθμιση η οποία κρίνεται κάτι παραπάνω από αναγκαία για μεγάλη μερίδα δανειοληπτών στις σημερινές συνθήκες βαθιάς ύφεσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία συνολικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο τέλος Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 52 δισ. ευρώ, στα 22,5% του συνόλου δηλαδή έναντι 15% στο τέλος Δεκεμβρίου 2011.  
Από αυτά πάνω από 15 δισ. ευρώ πρόκειται για στεγαστικά δάνεια, 11 δισ. ευρώ είναι καταναλωτικά δάνεια, ενώ καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρουσιάζουν επιχειρηματικά δάνεια ύψους 23,2 δισ. ευρώ.
Ρύθμιση δανείων Εντός του Ιανουαρίου του 2013, πάντως, αναμένεται το υπουργείο να προχωρήσει και στην αλλαγή της νομοθεσίας για τη ρύθμιση δανείων, καθώς μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους εκτιμάται ότι θα έχει αποσταλεί στις ελληνικές αρχές η σχετική γνωμοδότηση που απαιτείται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου παρατείνονται για έναν ακόμη χρόνο και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις για εμπορικές μισθώσεις και μισθώσεις διατηρητέων κτιρίων. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, για τις καταγγελίες μισθώσεων που θα γίνουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013 (αντί για 31 Δεκεμβρίου 2012 που ίσχυε έως τώρα) προβλέπονται τα εξής:
- Μισθωτής μπορεί να καταγγείλει την εμπορική μίσθωση, ακόμη και αν είχε παραιτηθεί του δικαιώματος αυτού. Σε αυτή την περίπτωση οφείλει να καταβάλει ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ποσό ίσο με ένα μηνιαίο μίσθωμα, όπως αυτό είχε διαμορφωθεί τρεις μήνες πριν από την καταγγελία της σύμβασης.
- Το ίδιο με το παραπάνω ισχύει και στην περίπτωση καταγγελίας μίσθωσης για ακίνητο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο.
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του νόμου 3853/2010 ισχύει ήδη χωρίς καταληκτική προθεσμία διάταξη βάσει της οποίας ο μισθωτής εμπορικής μίσθωσης μπορεί μετά την πάροδο ενός έτους από την έναρξη της σύμβασης να την καταγγείλει και να καταβάλει ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ένα ενοίκιο.
Με την ίδια πράξη νομοθετικού περιεχομένου μπορούν πλέον και τυπικά να λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα όχι μόνο την Κυριακή 23 Δεκεμβρίου, αλλά και την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012. Η λειτουργία των καταστημάτων στις 30 Δεκεμβρίου είναι προαιρετική. Στο θέμα πάντως της λειτουργίας των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου τοποθετήθηκε χθες ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Ο ΣΕΤΕ εκτιμά ότι η υιοθέτηση του μέτρου θα δώσει νέα πνοή στον τουρισμό και την εμπορική κίνηση των πόλεων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"