Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

«Στα 100 δισ. ευρώ οι καταθέσεις που έφυγαν από την Ελλάδα»

Εν μέσω της κρίσης αποσύρθηκαν 100 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ χρειάστηκε να ρυθμιστούν περί τα 800.000 στεγαστικά δάνεια, δήλωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Εθνικής Τράπεζας Γ. Ζανιάς.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εκταμίευση της δόσης θα οδηγήσει τη χώρα σε ανάταξη και θα αποτρέψει την πορεία προς τον αργό θάνατο.
Επιπλέον, εκτίμησε ότι....

έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα της μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος και ότι θα κερδηθεί ο στόχος της δημιουργίας πλεονάσματος 9% έως το 2016.
Μιλώντας στην εκδήλωση «Κτίζοντας μια νέα Ελλάδα», ο Γ. Ζανιάς εξέφρασε την άποψη ότι η εκταμίευση της δόσης μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ανάταξη και να αποτρέψει την πορεία προς τον αργό θάνατο. Σημείωσε ότι ο βασικός παράγοντας για την επιτυχία των προσπαθειών που καταβάλλονται είναι η πιστή εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Αναφερόμενος στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Ζανιάς είπε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για να μπορέσουν οι τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους στην υποστήριξη του δυναμικού τμήματος της οικονομίας και των εξωστρεφών κυρίως επιχειρήσεων.
Πρόσθεσε δε ότι παρά το ότι στην Ελλάδα ο τραπεζικός δανεισμός ήταν ο μικρότερος στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της κρίσης οι τράπεζες έχασαν το 35% των καταθέσεων, ήτοι περίπου 100 δισ. ευρώ, που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, ενώ χρειάστηκε να ρυθμίσουν περί τα 800 χιλιάδες στεγαστικά δάνεια.
Ο κ. Ζανιάς εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο θέμα της μείωσης του πρωτογενούς ελλείμματος και ότι θα κερδηθεί ο στόχος της δημιουργίας πλεονάσματος 9% έως το 2016, ενώ έγιναν σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως η αγορά εργασίας, όπου έχει μεγιστοποιηθεί η ευελιξία και το μοναδιαίο κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 15% από το 2009.
Πρόσθεσε τέλος, ότι σημαντικό μερίδιο ευθύνης για το κλίμα που επικρατεί έχει η πρωτόγνωρη αβεβαιότητα που επικράτησε και η επιθετική ρητορική που υπήρξε διεθνώς σε βάρος της χώρας μας.
Αθανασόπουλος: Επενδυτικές ευκαιρίες
Οι διαδικασίες που ακολουθούνται για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στηρίζονται στους άξονες, συναίνεση – διαφάνεια – αποτελεσματικότητα, είπε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Παναγιώτης Αθανασόπουλος και τόνισε ότι στην Ελλάδα προσφέρονται αυθεντικές επενδυτικές ευκαιρίες.
Ο κ. Αθανασόπουλος πρόσθεσε ότι η χώρα δίνει μια μάχη για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της και εκτίμησε ότι η εισροή κεφαλαίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τη μείωση της ανεργίας.
Olympia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"