Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Αντίστροφη μέτρηση για το πιο κρίσιμο Eurogroup

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι στην κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, τη Δευτέρα, θα επιτευχθεί τελικά συμβιβασμός μεταξύ των Ευρωπαίων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα δρομολογηθεί, επιτέλους, η εκταμίευση της δόσης των 44 δισ. προς την χώρα μας. 
Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συνέχιζε έως το βράδυ της Κυριακής τον μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με....
ομολόγους του και στελέχη της ΕΕ με στόχο ένα θετικό αποτέλεσμα. 
Επικοινωνία με ηγέτες ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων που επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τη στάση των χωρών τους είχε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος. Πάντως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Γιοργκ Άσμουσεν διέψευσε το ενδεχόμενο «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που διακρατoύν οι χώρες πιστωτές, δίεψευσε δηλαδή τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας στο γερμανικό Τύπο.
Στην ύπαρξη παρόμοιου σχεδίου «κουρέματος» έως και 50% είχε αναφερθεί το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, υποστηρίζοντας ότι την ιδέα προωθούν η ΕΚΤ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), με τη Γερμανία, πάντως, να θέλει οπωσδήποτε να αποφύγει τη νέα αναδιάρθρωση.
«Στη μάχη για τη διάσωση της Ελλάδας, ΕΚΤ και ΔΝΤ βγαίνουν επιθετικά μπροστά και υποστηρίζουν ένα νέο εκτεταμένο 'κούρεμα' του χρέους, κατά το οποίο οι χώρες πιστωτές θα πρέπει να παραιτηθούν από το ήμισυ των απαιτήσεών τους, προκειμένου το ελληνικό χρέος το 2020 να μειωθεί από το 144% στο 70% του ΑΕΠ» αναφέρει το Spiegel. Σε συνέντευξή του στην Bild Zeitung ο Άσμουσεν τόνισε πως για να κλείσει το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος χρειάζεται μια δέσμη μέτρων, η οποία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σημαντική μείωση των επιτοκίων των δανείων διάσωσης και επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα. «Ένα κούρεμα δεν συγκαταλέγεται στις λύσεις αυτές», τόνισε.
Ο ίδιος προέτρεψε για άμεσης αποφάσεις στο Eurogroup της Δευτέρας προκειμένου να αποδεσμευθεί η δόση προς την Αθήνα. «Ελπίζω ότι η Ευρωομάδα τη Δευτέρα θα λάβει μια πολιτική απόφαση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο ενδεχόμενο, όμως, ενός νέου «κουρέματος» αναφέρεται σε πρωτοσέλιδο άρθρο της και η γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, σημειώνοντας ότι «μπορεί η Γερμανία και τα περισσότερα κράτη της ΕΕ να απορρίπτουν το ενδεχόμενο να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις τους, ωστόσο το μέτρο αυτό θα μπορούσε απλώς να μετατεθεί χρονικά και όχι να αποφευχθεί».
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε μυστική συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Παρίσι, όπου συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οι διεθνείς πιστωτές της Αθήνας (η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ) συζήτησαν το ενδεχόμενο της παραίτησής τους από τις οικονομικές απαιτήσεις τους το 2015.
Σύμφωνα με την Welt, η προοπτική αυτή προσφέρει πλεονεκτήματα: Ενθαρρυνθεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ καθησυχάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το οποίο επιθυμεί τη μείωση του χρέους της Αθήνας σε ένα βιώσιμο επίπεδο.
Η Welt σημειώνει πάντως ότι στην παρούσα φάση (προεκλογική χρονιά) η γερμανική κυβέρνηση αντιτίθεται σε ένα κούρεμα με συμμετοχή των δημόσιων πιστωτών. Παράλληλα, αυτό θα είχε συνέπειες για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Κατά τις συνομιλίες της Δευτέρας στο Eurogroup για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στο τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας πάντως, δεν θα τεθεί το ζήτημα του κουρέματος, σύμφωνα με την Welt.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"