Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Μάχη στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης

Άμεση και καθαρή λύση για τη χώρα μας αναζητείται απόψε σε μια ακόμη συνεδρίαση-θρίλερ του Eurogroup, από την οποία πάντως τα πρώτα μηνύματα είναι θετικά. 
Με βάση το προσχέδιο της έκθεσης της τρόικας, που έχουν ήδη στα χέρια τους οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, το Eurogroup θα εισηγηθεί τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής, ενώ η μεγάλη μάχη δίνεται για....
να καθοριστεί σαφής και άμεση ημερομηνία εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ ευρώ. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλωστε, για την εκταμίευση της δόσης ζήτησε και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συνολική λύση για την Ελλάδα.
stournaras lagardΜε την έκθεση της τρόικας στα χέρια και θετικά σχόλια για τις ελληνικές προσπάθειες συνεδριάζουν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Από την έκθεση σύμφωνα με πληροφορίες λείπει το κεφάλαιο που αναφέρεται στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αναγράφονται όμως τα ποσά που χρειάζονται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που προκύπτει λόγω της επιμήκυνσης. Το πρακτορείο bloomberg υποστηρίζει πως σύμφωνα με την έκθεση της τρόικας για να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας απαιτούνται 15 δισ. ευρώ για 2013 -2014 και άλλα 17,6 δισ. ευρώ για 2015-2016. Συνολικά 32,6 δισ. ευρώ.

Συμφωνία πάνω σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, αναμένει από την αποψινή συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.
Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις πρόσφατες πολιτικές επιδόσεις της κυβέρνησης, και την υπερψήφιση από τη Βουλή των διαρθρωτικών μέτρων και του προϋπολογισμού του 2013, προσθέτοντας ότι απόψε θα αξιολογηθεί η έκθεση της τρόικας που έφτασε στις Βρυξέλλες. Οπως τόνισε η έκθεση της τρόικας είναι κατά βάση θετική.
Πληρέστερη ενημέρωση από την τρόικα και τα συμπεράσματα που εξήγε μετά τις επισκέψεις των επιθεωρητών της στην Ελλάδα πριν συζητήσει τα επόμενα βήματα, ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Θα ήθελα να δω εάν η Ελλάδα εκπλήρωσε όλες τις υποχρεώσεις της και κατόπιν θα ήθελα να μάθω (το περιεχόμενο) της έκθεσης της τρόικας διότι εξαρτάται από το εάν η ελληνική κυβέρνηση κατέληξε σε μια λύση με την τρόικα και δεν έχω ακούσει κάτι για αυτό», είπε ο Σόιμπλε και σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο επέμεινε ότι τέτοια λύση δεν υπάρχει.
«Δεν θέλουμε μια πρόχειρη επιδιόρθωση θέλουμε μια πραγματική λύση», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ κατά την προσέλευσή της στη συνεδρίαση, χαιρετίζοντας παράλληλα τις τεράστιες προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα και τονίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα για τους πιστωτές να πράξουν τα δέοντα και στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ότι του αναλογεί.
Τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εξυγιάνει την οικονομία της χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσχοβισί.
Ο Γάλλος υπουργός ανέφερε ότι το Eurogroup πρέπει να στείλει θετικό μήνυμα για την Ελλάδα. «Η σημερινή συνεδρίαση δεν πρέπει να είναι ούτε αρνητική, ούτε ουδέτερη», δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι κατά πάσα πιθανότητα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν είναι σε θέση να δώσουν οριστική λύση.
Πάντως όπως τόνισε «βούληση της γαλλικής κυβέρνησης είναι να βρεθεί πολιτική συμφωνία, η οποία θα συμβάλει στη συνέχιση του ελληνικού προγράμματος και θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη».
Ως «πάρα πολύ δύσκολες» χαρακτήρισε τις σημερινές διαπραγματεύσεις του Eurogroup, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, διαπραγματεύσεις που, όπως είπε, αφορούν την εξέταση ενός «μείγματος» δυνατοτήτων το οποίο θα αντέχουν και θα αποδέχονται οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι.
Η κ. Φέκτερ υπογράμμισε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση, εξετάζοντας τους όρους, τη βοήθεια και τη βιωσιμότητα του χρέους και συγχρόνως, εξέφρασε αμφιβολία για το αν θα υπάρξουν σήμερα αποφάσεις, ενώ επισήμανε ότι δεν προβλέπεται στην ημερήσια διάταξη συζήτηση για να αποφασιστεί μερική εκταμίευση της επόμενης δόσης των 31,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Θέλω να ακούσω σήμερα πού βρισκόμαστε: τα συμπεράσματα της τρόικας και τις προτάσεις τους και πώς stournaras Eurogroupθα συνεχίσουμε από εδώ και πέρα. Δεν θα πιεστούμε. Και οι Έλληνες περίμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή για πολλά αιτήματα. Και εμείς θα πάρουμε όσο χρόνο χρειαζόμαστε για να δούμε πού βρισκόμαστε. Υπάρχουν πολλές επιλογές, αλλά δεν θα προτρέξω», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.
«Το σημαντικό είναι να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ξαναμπεί σε σωστή τροχιά», δήλωσε η υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας, Γιούτα Ουρπιλάινεν και τόνισε ότι σημαντικό στοιχείο για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα αποτελεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
«Περιμένουμε να μάθουμε περισσότερα σήμερα γι' αυτό το θέμα και μετά θα δούμε αν θα μπορέσουμε να λάβουμε αποφάσεις σήμερα ή αργότερα μέσα στην εβδομάδα», δήλωσε και πρόσθεσε, ότι κατά πάσα πιθανότητα το Eurogroup δεν θα μπορέσει να λάβει σήμερα αποφάσεις.
Τη διεξαγωγή νέας συνεδρίασης του Eurogroup εντός της εβδομάδας, με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης, σε μια προσπάθεια να ληφθούν τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα, αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν. Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα έκανε σταθερή και σημαντική πρόοδο τις τελευταίες ημέρες με την έγκριση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, ενώ αναφέρθηκε σε ένα ποσό της τάξης των 31-32 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καλυφθεί ως χρηματοδοτικό κενό. Τόνισε, τέλος, ότι το σημαντικό είναι η Ελλάδα να καλύπτει τα κριτήρια που θέτουν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ τα οποία, όμως, όπως προσέθεσε, είναι διαφορετικά για τις δύο αυτές πλευρές.

Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και διαθέτουμε πολλά στοιχεία για να λάβουμε θετικές αποφάσεις για τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λουκ Φρίντεν, σημειώνοντας ότι στόχος θα πρέπει να είναι η Ελλάδα να επιστρέψει κάποια στιγμή για χρηματοδότηση από τις αγορές, με συνέχιση των δημοσιονομικών προσπαθειών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Τα επόμενα βήματα θα πρέπει να τα κάνουμε μαζί με την Ελλάδα, η οποία έχει καταβάλει εντυπωσιακές προσπάθειες, διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.
Σύμφωνα με το προσχέδιο συμφωνίας που προετοιμάστηκε για τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει δύο επιπλέον χρόνια για να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της «εξαιτίας της βαθύτερης από το αναμενόμενο ύφεσης» στην οποία έχει βυθιστεί.
Στο προσχέδιο, του οποίου αντίγραφο περιήλθε στην κατοχή του Γερμανικού Πρακτορείου, αναφέρεται επίσης ότι αν δεν παραταθεί κατά δύο χρόνια το περιθώριο της Ελλάδας να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της, τότε η Αθήνα θα χρειαστεί να βρει μέτρα για την εξοικονόμηση 20,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2013 και 2014, αντί για 11,5 δισ. που προβλέπονταν αρχικά.
Αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού, Κομισιόν και Βερολίνο εξέφρασαν την ικανοποίηση τους, καθώς όπως υποστηρίζουν αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την αποδέσμευση της δανειακής βοήθειας.
«Η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ μιλώντας για μια «συνολικά μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να αναγνωριστεί», αλλά και η οποία, όπως σημείωσε, «δεν ήρθε και πολύ νωρίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"