Φίλοι που μας παρακολουθούν

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

Εξινιάστηκε η ληστεία και βρέθηκαν εκθέματα από το Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

Τη σύλληψη τριών ατόμων για κατοχή και απόπειρα πώλησης αντικειμένου το οποίο είχε αφαιρεθεί κατά τη ληστεία του περασμένου Φεβρουαρίου στο Μουσείο Ιστορίας Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαίας Ολυμπίας, ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ.
Οι τρεις συλληφθέντες, ηλικίας από 30 έως 50 ετών, είναι από περιοχές της Δυτικής Ελλάδος και την Αθήνα
Παράλληλα ερευνάται....
η εμπλοκή κι άλλων ατόμων στην υπόθεση.
Επίσης, αντικείμενα που είχαν κλαπεί από το Μουσείο, βρέθηκαν κρυμμένα σε περιοχή της Ηλείας και πλέον αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση - ταυτοποίησή τους προκειμένου να εξακριβωθεί αν λείπει κάποιο.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση, οι δράστες της ληστείας είχαν αφαιρέσει συνολικά 77 αρχαία αντικείμενα από τις προθήκες του Μουσείου και συγκεκριμένα:
Χρυσό σφραγιστικό δακτυλίδι από την 'Ανθεια Μεσσηνίας με παράσταση ταυροκαθαψίων, το οποίο βρέθηκε σε θαλαμωτό μυκηναϊκό τάφο και σφραγιδοκύλινδρο από αιματίτη που φέρει παράσταση αρματοδρομίας από την Κρήτη (15ος - 14ος π. Χ. αιώνας). 
Εκλάπησαν επίσης ένας μελαμβαφής κάνθαρος, μία αττική μελανόμορφη λήκυθος από τη Ρόδο (5ος π. Χ. αιώνας) και 13 πήλινοι λύχνοι.
Τα πήλινα αντικείμενα που αφαιρέθηκαν από το Μουσείο είναι: 4 ειδώλια ηνιόχων, 8 ίπποι, ειδώλια ταύρου, κριού και σκύλου, τροχός και τμήμα άρματος.
Στα χάλκινα αντικείμενα συγκαταλέγονται: 11 τροχοί, 5 τρίποδες, 4 ειδώλια ηνιόχου και άρματος, 12 ειδώλια ίππων, 7 ειδώλια ταύρου, ένα σύμπλεγμα ίππων, ένα τμήμα χάλκινου αναθήματος άρματος και ο άξονας του.
Κατά τη ληστεία έσπασαν ακόμη δύο μελαμβαφείς κάνθαροι και μία κύλικα, ενώ αφαιρέθηκε και ένα αντίγραφο χάλκινης κεφαλής νέου.
Χρονολογικά τα αντικείμενα που εκλάπησαν καλύπτουν τους πρώτους αιώνες των αθλητικών αγώνων στην Ολυμπία και άλλες πόλεις .
Η ληστεία είχε γίνει το πρωί της 17ης Φεβρουαρίου
Γύρω στις 7:30 δύο άνδρες, με στολές παραλλαγής και καλυμμένα τα πρόσωπά τους, εισέβαλαν στο Μουσείο και με την απειλή των όπλων ακινητοποίησαν τη φύλακα την ώρα που έθετε εκτός λειτουργίας το σύστημα συναγερμού, για να μπει στο κτήριο και να αναλάβει υπηρεσία. Σπάζοντας τις γυάλινες προθήκες αφαίρεσαν τα εκθέματα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. 
Η φύλακας κατάφερε να λυθεί λίγο μετά τις 7:50, και ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ.
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"