Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Σε διπλό επίπεδο η ελληνική διαπραγμάτευση

Η εκταμίευση των δόσεων των δανείων προς την Ελλάδα ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.Νωρίτερα ο κ. Σαμαράς είχε συναντηθεί και με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Ο κ. Ρομπέι, μέσω twitter, ανακοίνωσε ότι....
η Σύνοδος θα άρχιζε περίπου τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας)

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη Σύνοδο Κορυφής, η Ελλάδα έχει να δώσει διπλή μάχη για δύο διαπραγματεύσεις, μία για τη δόση (αν και επισήμως το θέμα της Ελλάδας είναι εκτός ατζέντας) και μία για τα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα βοηθήσουν τόσο στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, όσο και στο να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Οι ίδιες πηγές, αναφερόμενες στη διαπραγμάτευση για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020, γνωστοποίησαν ότι βάσει των προτάσεων Ρομπέι, στη χώρα μας αντιστοιχούν 11,2 δισ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Ταμείο Συνοχής και 3 δισ. ευρώ για την αγροτική ανάπτυξη. Πάντως, χαρακτήρισαν δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Αντώνης Σαμαράς είπε «κάναμε στην Ελλάδα αυτό που μας αναλογεί, είναι η σειρά της Ευρώπης και του ΔΝΤ να κάνουν αυτό που αναλογεί σε εκείνους» και συμπλήρωσε ότι η συνοχή, η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη, είναι ζητήματα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο για τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είχε αναφερθεί στην απόφαση για τη δόση νωρίτερα, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες. Όπως είπε «κάθε μέρα που περνάει χωρίς τελική απόφαση επιβαρύνει την οικονομία, την ψυχολογία, τις αγορές και πλήττει και το φιλότιμο του ελληνικού λαού», υπογραμμίζοντας ότι δεν θα αφήσει τις θυσίες των Ελλήνων να πάνε χαμένες.

Εν τω μεταξύ, έως την Κυριακή θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις της επί του ελληνικού ζητήματος η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup ενόψει της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών την ερχόμενη Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"