Φίλοι που μας παρακολουθούν

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Είδος πολυτελείας το πετρέλαιο θέρμανσης και για τη Καλαμάτα.… διχάζει τις πολυκατοικίες

Το πετρέλαιο θέρμανσης… διχάζει τις πολυκατοικίες
Μπορεί οι καιρικές συνθήκες στην Καλαμάτα, αλλά και στο νομό γενικότερα, να μας κάνουν το χατίρι μέχρι σήμερα, αν και βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου, όμως ο καιρός σιγά σιγά αλλάζει, και τότε θα αρχίσει η μάχη της πολυκατοικίας για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Η τιμή του, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και το υψηλό ποσοστό ανεργίας, μετατρέπει τη λειτουργία καλοριφέρ σε....

είδος πολυτελείας, με αποτέλεσμα στις πρώτες γενικές συνελεύσεις που έχουν ξεκινήσει στις πολυκατοικίες οι περισσότεροι ένοικοι και ιδιοκτήτες να μη δείχνουν διατεθειμένοι να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης!
Επίσης, είναι χαρακτηριστικό ότι από πέρυσι, οπότε και η τιμή του λίτρου στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν χαμηλότερη, οι εκάστοτε διαχειριστές έδιναν αγώνα δρόμου για να μαζέψουν τα χρήματα από τα κοινόχρηστα. Ακόμα και άνθρωποι που ήταν συνεπείς δεν μπορούσαν να πληρώσουν.
Μάλιστα, υπάρχουν ένοικοι που προτιμούν να ξηλώσουν τα σώματα παρά να τα ανάψουν, αν και αυτό δεν αρκεί για να τους απαλλάξει από τη συμμετοχή στο κόστος θέρμανσης, όταν αυτή είναι κεντρική. Αλλά και στις περιπτώσεις της αυτόνομης θέρμανσης προβλέπεται πάγιο συμμετοχής.
Όταν φτάνει το αδιέξοδο και δεν μπορεί να βρεθεί άκρη μεταξύ των ενοίκων, τότε υπάρχει η επιλογή να μη γίνει καν προμήθεια πετρελαίου και ο καθένας να αναζητήσει άλλη λύση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των πρατηριούχων, σε σύγκριση με τον περσινό Οκτώβριο η ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης έχει μειωθεί πάνω από 60%

Οι παραγγελίες στα πρατήρια είναι μηδαμινές. Βέβαια, το επόμενο διάστημα το κλίμα θα αντιστραφεί, αλλά και πάλι, όπως υπολογίζεται, η ζήτηση σε καμία περίπτωση δε θα φτάσει στα περσινά επίπεδα. Κι όπως εκτιμούν αρκετοί, η μείωση της κίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης, σε συνδυασμό με την εμφανή πτώση του τζίρου στην κατανάλωση βενζίνης, θα φέρει λουκέτα σε αρκετά πρατήρια καυσίμων.
Από την πλευρά του, το αρμόδιο υπουργείο εκτιμά ότι η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή θα αντιστραφεί μετά και τις αλλαγές των εισοδηματικών κριτηρίων για τους δικαιούχους επιδότησης.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησαν σε συνεργασία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ακόμα και πέρυσι, που τα πράγματα ήταν κάπως καλύτερα, από οικονομικής άποψης σημειώθηκε δραματική μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση. Η μέση μείωση του επιπέδου θέρμανσης των κατοικιών έφτασε στο 35%.
Ιδιαίτερα στα χαμηλά εισοδήματα αλλά και στα μεσαία παρατηρήθηκε ακόμη μεγαλύτερη μείωση, που έφτασε το 42,5%. Στην κατηγορία, μάλιστα, των χαμηλών εισοδημάτων, υπάρχει για πρώτη φορά ένα ποσοστό νοικοκυριών που δε χρησιμοποίησε κανένα σύστημα θέρμανσης για όλο το χρόνο!
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κρίση και η συμπίεση των εισοδημάτων οδηγούν πλέον σε ενεργειακή φτώχεια και, μάλιστα, με ρυθμούς ταχύτερους από άλλους τομείς. Φανταστείτε, δηλαδή, τι θα γίνει το φετινό χειμώνα που τα εισοδήματα έχουν συμπιεστεί περαιτέρω και οι τιμές των καυσίμων έχουν αυξηθεί.

ΘΑΡΡΟΣ News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"