Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Οι Γερμανοί ψήφισαν «ναι» στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας

Με ψήφους 473 υπέρ και 100 κατά, ολοκληρώθηκε στη γερμανική κάτω βουλή -Μπούντεσταγκ- η ψηφοφορία για τη νέα συμφωνία μείωσης του ελληνικού χρέους
Χριστιανοδημοκράτες (CDU), Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και Πράσινοι υπερψήφισαν το νέο πακέτο διάσωσης προς την Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει τόσο η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και οι τοποθετήσεις των Σοσιαλδημοκρατών που θεωρούν....
«οικονομικά αναπόφευκτο νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους».  

Η γερμανική κάτω βουλή ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία σήμερα το πακέτο μέτρων που αποσκοπεί στην μείωση του χρέους της Ελλάδας στο 124% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της ως το 2020.

Η ψηφοφορία είχε θεωρηθεί σημαντική δοκιμασία για την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον έλεγχό της επί της κεντροδεξιάς συμμαχίας της ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Σεπτεμβρίου του 2013.

Τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) και οι Πράσινοι, υποστήριξαν τη συμφωνία, όπως και οι περισσότεροι βουλευτές της κεντροδεξιάς συμπολίτευσης υπό την Μέρκελ.


Από τους 584 βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα οι 473 ψήφισαν υπέρ, 100 κατά και 11 απείχαν.


Οι «διαρροές» στο αντιπολιτευόμενο SPD ήταν λιγότερες από ό,τι στους Χριστιανοδημοκράτες της Καγκελαρίου Μέρκελ, όπου 15 από τους 237 βουλευτές καταψήφισαν το νέο πακέτο προς την Ελλάδα.


Από το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών υπήρξαν 10 «όχι» έναντι 83 «ναι».


Αίσθηση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) ανέφερε στα ΜΜΕ πως προτίθεται να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο κατά των αποφάσεων.


Παρουσιάζοντας τις προτάσεις και ζητώντας την έγκριση των βουλευτών, ο υπουργός Οικομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ανέφερε ότι οι βουλευτές καλούνται ουσιαστικά να αποφασίσουν «τη συνέχιση ή τη διακοπή του ελληνικού προγράμματος στήριξης».


Η πορεία της ελληνικής οικονομίας όντως έχει επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με τις προβλέψεις, όπως ομολόγησε ο Σόιμπλε, αλλά «αυτό ισχύει για πολλές χώρες», υποστήριξε.


Η νέα ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε, έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.


Ομιλία Σόιμπλε στην Μπούντεσταγκ


«Η Αθήνα έχει καταφέρει πολλά», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την εισήγηση του, νωρίτερα σήμερα στην ολομέλεια του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, πριν από την ψηφοφορία για την έγκριση των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup.


Επανέλαβε ωστόσο την αντίθεσή του στο «κούρεμα» του χρέους και διευκρίνισε ότι η βοήθεια συνδέεται με εφαρμογή των

υποχρεώσεων από την πλευρά της Ελλάδας. 

«Κατά βάση αποφασίζουμε για την συνέχιση ή την διακοπή της βοήθειας - με όλες τις συνέπειες τις οποίες θα είχε ένα τέτοιο βήμα για τους Έλληνες και την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί όσο κανείς από το ευρώ και, επομένως, έχει να χάσει τα περισσότερα από ενδεχόμενη κατάρρευση της Ευρωζώνης.


«Ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας ίσως οδηγούσε και στην διάλυση της ευρωζώνης», τόνισε. 


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών επισήμανε ακόμη ότι «ξεκινούν τα πρώτα βήματα προόδου, αλλά ο δρόμος για τους Έλληνες είναι ακόμη μακρύς» και πρόσθεσε ότι «παραλείψεις δεκαετιών δεν μπορούν αναπληρωθούν μέσα σε δύο χρόνια».


Αναφερόμενος στην
έκθεση της τρόικας, ανέφερε ότι επισημαίνει ότι υπήρξαν σημαντικές καθυστερήσεις και λόγω των εκλογών.

«Η τρόικα διαπιστώνει ότι οι Έλληνες χρειάζονται δύο χρόνια παραπάνω για να πετύχουν τους στόχους και αυτό οδηγεί αναγκαστικά σε ένα χρηματοδοτικό κενό. Αυτό πρέπει τώρα να το καλύψουμε», δήλωσε και κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν το σχέδιο. 


Επαινώντας την Ελλάδα για την πρόοδο που έχει πετύχει, ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας, στη μείωση του κόστους παραγωγής, στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη, στη μείωση του κατώτατου μισθού και στις περικοπές των δαπανών για την υγεία.


«Όλα αυτά τα βήματα θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν επιπλέον δισεκατομμύρια βοήθειας για την Αθήνα», υπογράμμισε.


Ο κ. Σόιμπλε περιέγραψε την κατάσταση στην Ελλάδα με αναφορές στις χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης και έκανε λόγο για
«πλασματική ευημερία».

«Οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν μπορούν περιγραφούν με συνηθισμένες λέξεις, όπως άνοδος ή κάθοδος. Πολύ περισσότερο, παρακολουθεί κάνεις την κατάρρευση μιας πλασματικής ευημερίας, η οποία χρηματοδοτείτο με δανεικά. Περισσότερο θα

μπορούσε κάνεις να συγκρίνει τις εξελίξεις με την κατάσταση στις ανατολικές χώρες της Ευρώπης, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Για αυτό χρειάζονται οπωσδήποτε διαρθρωτικές αλλαγές», εξήγησε και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα τα οποία θα ψηφιστούν σήμερα οδηγούν στο ότι θα μπορέσει το πρόγραμμα βοήθειας να συνεχίσει να χρηματοδοτείται και στο ότι το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα θα μειωθεί.
 
«Οι Έλληνες όμως θα λάβουν αυτή τη βοήθεια, μόνον εάν εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους με συνέπεια βήμα προς βήμα. Δεν επιτρέπεται να δίνουμε λάθος κίνητρα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μείωση των προσπαθειών», προειδοποίησε και απέρριψε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. «Εάν θα διαγράφαμε χρέος, θα σήμαινε σίγουρα το λάθος κίνητρο για λιτότητα», τόνισε.

SPD: Οικονομικά αναπόφευκτο το κούρεμα του ελληνικού χρέους


Ο αντίπαλος της Μέρκελ για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε «Θα ψηφίσουμε υπέρ του προγράμματος επειδή δεν θέλουμε να αμφισβητηθεί η αξιοπιστία μας ως ευρωπαίοι εταίροι , που στέκονται αλληλέγγυοι. Δεν έχει σχέση αυτό με την κυβέρνηση».


Ο Στάινμπρουκ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τους γερμανούς ψηφοφόρους για το αληθινό κόστος των πακέτων διάσωσης προς την Ελλάδα.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Γουόλτερ Σταϊινμάγερ δήλωσε στην Μπούντεσταγκ:


«Μπορείτε να αναβάλλετε για τα Χριστούγεννα ή και μέχρι τις εκλογές στην Βαυαρία το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους αλλά δεν θα το αποφύγετε ακόμα και αν αυτό το κάνετε μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές».


«Είναι οικονομικά αναπόφευκτο» τόνισε.


«Όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αλλά αποφεύγετε την αλήθεια σαν ...πανούκλα» είπε ο Σταϊνμάγερ στον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

  ΤΑ ΝΕΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"