Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Xρέος στο 176,7% του ΑΕΠ, ύφεση 6% και πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ προβλέπει για φέτος η Κομισιόν για την Ελλάδα
Στις φθινοπωρινές της εκτιμήσεις, σημειώνει ότι τα αντίστοιχα μεγέθη για το 2013 θα είναι 188,4% του ΑΕΠ, 4,2% και για πρώτη φορά θα καταγραφεί πλεόνασμα στο πρωτογενές αποτέλεσμα του προϋπολογισμού ύψους 0,7% το ΑΕΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για φέτος το χρέος εμφανίζεται πλέον....
16 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ότι προβλεπόταν τον Μάρτιο
Η εξέλιξη αυτή δικαιολογείται από την Κομισιόν, λόγω της μεγαλύτερης ύφεσης, της αναθεώρησης επί τα χείρω του μεγέθους του ΑΕΠ (που έγινε στις αρχές Οκτωβρίου) και των μειωμένων έναντι των προβλέψεων εσόδων από τις αποκρατικοποιήσεις.
Σε ότι αφορά στην ανεργία, η Κομισιόν εκτιμά ότι φέτος θα ανέλθει στο 23,6% από 17,7% πέρυσι, ενώ θα αυξηθεί περαιτέρω το 2013 στο 24%.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι το 2013 θα φθάσει στο ανώτερο επίπεδο το ποσοστό ανεργίας και από το 2014 θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι για φέτος ο πληθωρισμός θα κλείσει στο 1,1%, από το 2013 και το 2014 θα υπάρξει μείωση του γενικού επιπέδου τιμών (αποπληθωρισμός) της τάξης του 0,8% και 0,4% αντίστοιχα.
Οι αποδοχές των υπαλλήλων θα συνεχίσουν αν μειώνονται και τα επόμενα χρόνια, γεγονός το οποίο θα οδηγήσει στην προβλεπόμενη μείωση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, οι αποδοχές θα μειωθούν κατά 6,8% φέτος, κατά επίσης 6,8% το 2013 και κατά 1,2% το 2014.
Το κρίσιμο, πάντως, σημείο είναι να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης η ελληνική οικονομία.
Το 2014 εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 0,6% εξαιτίας της αντιστροφής του επενδυτικού κλίματος έναντι της Ελλάδας. Η αντιστροφή αυτή αναμένεται να στηριχθεί από την εφαρμογή των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων, την αύξηση των εξαγωγών.
Ολα, όμως, εξαρτώνται κατά την Κομισιόν, στο κατά πόσο θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"