Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Κόντρες για το πολυνομοσχέδιο

Σε υψηλούς τόνους, κυρίως μεταξύ υπουργού Οικονομικών και ΣΥΡΙΖΑ, συζητείται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το επίμαχο πολυνομοσχέδιο. Αντιπαραθέσεις σημειώθηκαν τόσο για τη διαδικασία του κατεπείγοντος με την οποία κατατέθηκε προς ψήφιση όσο και επί του περιεχομένου του.
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε για άλλη μία φορά την ψήφιση των μέτρων μονόδρομο, επαναλαμβάνοντας πως....
«η χώρα πρέπει να υλοποιήσει τη δέσμη μέτρων στην οποία έχει δεσμευτεί για να αποφύγει τη χρεοκοπία». Πρόσθεσε πως βρισκόμαστε πλέον στο πιο κρίσιμο σταυροδρόμι και πρέπει να πάρουμε τη σωστή απόφαση», επισημαίνοντας πως «ο δρόμος είναι δύσκολος και ανηφορικός, είναι όμως ιστορική η ευθύνη μας να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε».
Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πάντως ότι είναι γεγονός ότι το νομοσχέδιο φέρνει πρόσθετα βάρη αλλά, τόνισε, λειτουργεί εξισορροπητικά κατανέμοντάς τα σε αυτούς που τόσα χρόνια δεν τα επωμίζονταν. Και προσέθεσε: «Πρέπει να υπογραμμίσω ότι αναγνωρίζω ότι για τα 13,5 δισ. δεν υπάρχει εύκολος τρόπος για να βρεθούν. Δώστε προτάσεις για ισοδύναμα μέτρα».
Ο κ. Στουρνάρας, με αφορμή τις σκληρές αναφορές κατά της κυβέρνησης που είχε κάνει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και να μη στέκεται μόνο στους αφορισμούς.
«Κανείς δεν τόλμησε, ούτε καν οι κατοχικές κυβερνήσεις, από το 1935 να αλλάξουν την γενική εθνική συλλογική σύμβαση, Ούτε ο Τσολάκογλου δεν το έκανε. Ντροπή σας. Είστε μια επικίνδυνη κυβέρνηση που πρέπει να φύγει», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο κ. Στρατούλης.
«Να φύγουμε εμείς κ. Στρατούλη. Αλλά τι προτάσεις έχετε; Κάντε μου προτάσεις που να κρατάνε την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Αφήστε τους αφορισμούς και καταθέστε προτάσεις. Είμαι υπουργός Οικονομικών και ασκώ υπεύθυνη πολιτική και όχι ανεύθυνη πολιτική όπως εσείς. Πάτε να κάνετε την Ελλάδα Βόρεια Κορέα», αντέτεινε χαρακτηριστικά ο κ. Στουρνάρας.
Νωρίτερα, σημειώθηκε σφοδρή κόντρα για τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με πρωταγωνιστή τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος επιτέθηκε στον κ. Στουρνάρα, που λίγο πριν είχε υπεραμυνθεί τις διαδικασίας αυτής, τονίζοντας πως «η άμεση εκταμίευση είναι απαραίτητη για την αποφυγή μιας άτακτης χρεοκοπίας».
Ο κ. Λαφαζάνης καταλόγισε στον υπουργό Οικονομικών «μεγάλο θράσος» και χαρακτήρισε την εισήγησή του «κατάπτυστη», «εισήγηση, που θυμίζει άλλες σκοτεινές εποχές, που έζησε η χώρα επί χούντας και νομίζαμε ότι είχαν περάσει».
«Εισηγείστε ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Καταργείτε το κοινοβούλιο. Κουρελιάζετε τον κανονισμό και το Σύνταγμα, προκειμένου να επιβάλετε στη χώρα μια αδίστακτη μνημονιακή χούντα υπό κοινοβουλευτικό μανδύα. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να πάτε με αυτές τις διαδικασίες που ουδέποτε εφαρμόστηκαν στο κοινοβούλιο σε περίοδο Δημοκρατίας. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να προχωράτε σε άνομες πράξεις» πρόσθεσε.
Η παρέμβαση του κ. Λαφαζάνη προκάλεσε με τη σειρά της την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ, ο οποίοι παρατήρησαν πως δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες φράσεις στο κοινοβούλιο. Ανάλογα αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Βολές για τη διαδικασία του κατεπείγοντας εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, κάνοντας λόγο για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Όπως είπε, κανείς βουλευτής δεν είχε το χρόνο σε λίγες ώρες να διαβάσει 753 σελίδες που αλλάζουν την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.
Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος έκανε λόγο για επαίσχυντα άρθρα, σημείωσε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το νομοσχέδιο και έτσι δεν δίνεται η ευκαιρία να ψηφίσει το κόμμα του και ορισμένα άρθρα που θεωρεί ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε ότι έχει εξαντληθεί το ελληνικό λεξιλόγιο για να χαρακτηριστεί αυτό το πολυνομοσχέδιο «νεκροθάφτης» και έκανε λόγο για «απαράδεκτη διαδικασία και προσχηματική συζήτηση για ένα νομοσχέδιο καρμανιόλα».
Τελικά, οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ψήφισαν «ναι» για τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Οδυσσεάς Βουδούρης αποχώρησε από τη Επιτροπή και ζήτησε να καταγραφεί η κίνησή του αυτή στα πρακτικά.
Πάντως, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπέζας αμφισβήτησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Για αρκετή ώρα υπήρχαν έντονοι λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ του κ. Μπέζα, που επέμενε ότι η ονομαστική φανερή ψηφοφορία ήταν σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.
«Η ιστορία θα σας κρίνει και θα σας κρίνει πολύ αυστηρά» τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου. «Εγκαινιάσατε νέο τρόπο διαδικασίας της ψηφοφορίας δια την εις άτοπον απαγωγή», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Από πλευράς εισηγητών των κομμάτων, ο εισηγητής της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης, αν και σημείωσε πως κανείς βουλευτής του κόμματος δεν θα ψηφίσει με χαρά τα δημοσιονομικά μέτρα, τόνισε πως «εδώ δεν είμαστε για να κάνουμε αυτό που μας αρέσει αλλά αυτό που πρέπει».
«Μας εξευτελίζετε και μόνο που μας ζητάτε μέσα σε λίγες ώρες να διαβάσουμε και να συζητήσουμε 800 σελίδες νομοσχεδίου», παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος, καταγγέλλοντας ότι το νομοσχέδιο κινείται στη λογική της φιλελευθεροποίησης του προϊόντος των αγορών και της εργασίας.
Ο Γιάννης Μανιάτης από το ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως κανένας πολίτες δεν είναι ευτυχής να ψηφίσει τέτοια μέτρα, ενώ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να δεχθεί να τροποποιήσει ορισμένες διατάξεις.
Το ζητήματα αυτά τέθηκαν στον κ. Στουρνάρα από αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών: Να εξαιρεθούν από τις μειώσεις οι συντάξεις των ατόμων με απόλυτη αναπηρία, να αλλάξει η διάταξη που αφορά τη συνεισφορά των εφοπλιστών στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας (να επαλειφθεί η φράση «οικιοθελούς χαρακτήρα») και να διευρυνθεί η βάση φορολόγησης των Aνανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, να υπάρξει μεταβατική περίοδος για την αύξηση των ορίων της ηλικίας συνταξιοδότησης, να μην περικόπτεται το ΕΚΑΣ σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους, να απαλειφθούν οι διατάξεις που καταψήφισε ήδη η Βουλή.
Την πεποίθηση ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη φτωχοποίηση τον λαό διατύπωσε ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Μαρκόπουλος. «Τα μέτρα μας καταδικάζουν σε μεγαλύτερη ανεργία και δεν θα είναι τα τελευταία. Ό,τι συνέβη τα προηγούμενα τρία χρόνια θα συμβεί και τώρα», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
«Αντί στην περίοδο της κρίσης να προστατευθεί ο εργαζόμενος, εσείς παίρνετε ακόμη σκληρότερα μέτρα για τον ελεύθερο ανταγωνισμό», σχολίασε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος εκτιμώντας ότι η ανεργία θα εκτοξευθεί και ότι το χρέος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο όταν τελειώσουν τα μέτρα.
«Διεκδικούσαμε και διεκδικούμε να μην αποδυναμωθούν άλλο τα συμφέροντα των εργαζομένων. Είχαμε καταστήσει σαφές ότι η Δημοκρατική Αριστερά θα καταψηφίσει τα εργασιακά», δήλωσε η εισηγήτρια της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξυροτήρη για τη ψήφο «παρών» που θα δώσει το κόμμα της. Επέμεινε ότι «η εξαίρεση από το νομοσχέδιο των μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις δεν θα δημιουργούσε πολιτική κρίση αλλά θα έδειχνε ότι η ελληνική πολιτεία απαιτεί αφού παίρνει σκληρές αποφάσεις να μην αποσαθρωθούν άλλο τα εργασιακά δικαιώματα».
Παράλληλα, υποστηρίξε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την κυβέρνηση να δει τη μεταβατικότητα της ρύθμισης για τα όρια συνταξιοδότησης ή για διατάξεις όπως αυτές για τις περικοπές σε αναπήρους.
Το νομοσχέδιο έρχεται να εξυπηρετήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"