Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2012

Η ιστορία της Καλαμάτας διαχρονικά... σε όμορφο Μουσείο

Ένα από τα σημαντικότερα δείγματα του νεοκλασικισμού στην Καλαμάτα, η περίφημη οικία Εφεσίου, αναμένεται να στεγάσει μουσείο Ιστορίας της πόλης, έπειτα από σχετική ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων. Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων ενέκρινε ομόφωνα τη μελέτη εφαρμογής του έργου της αποκατάστασης και μετατροπής σε....
Διαχρονικό Μουσείο του διατηρητέου κτιρίου Εφεσίου, που για χρόνια στέγασε το Γαλλικό Ινστιτούτο, στην Καλαμάτα
Η περίφημη οικία Εφεσίου θεωρείται το σημαντικότερο δείγμα του νεοκλασικισμού στην Καλαμάτα
Το κτίριο είναι έργο Ιταλού αρχιτέκτονα του τέλους του 19ου αιώνα. Το μέγαρο έχει κάτοψη σε μορφή Π και διαμορφώθηκε σε διάφορες φάσεις με προσθήκες στον αρχικό πυρήνα του κτίσματος. 
Το ισόγειο εξυπηρετούσε ως μαγαζί και γραφείο, ενώ στον πρώτο όροφο στεγαζόταν η κατοικία. 
Στο κεντρικό τμήμα του κτιρίου υπάρχει και δεύτερος όροφος, έτσι ώστε το κτίριο δείχνει προς τη νότια όψη να έχει μικρή σοφίτα, ενώ προς την εσωτερική αυλή εμφανίζεται ως τριώροφο. 
Το κτίριο περιλαμβάνει πλούσια διακόσμηση (τοιχογραφίες και οροφογραφίες) των ταβανιών του πρώτου ορόφου και της εισόδου του κλιμακοστασίου. 
Το κτίσμα χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως κατοικία της οικογένειας Εφεσίου μέχρι την πώλησή του τη δεκαετία του '50 στη Γαλλική Κυβέρνηση. 
Από τότε και μέχρι τους σεισμούς του 1986 φιλοξένησε το Γαλλικό Ινστιτούτο. Από το γαλλικό κράτος το κτίριο παραχωρήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία μουσείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"