Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Ανάπτυξη από το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ

anaptyksi-apo-to-2015-provlepei-gia-tin-ellada-o-oosaΠαρότι οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα είναι σχετικά ευνοϊκές για την μετά το 2014 περίοδο, ο Οργανισμός περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που θα επικρατεί στη χώρα έως τότε. 
Με την ύφεση να επιμένει αν και συρρικνούμενη, όπως άλλωστε και το δημοσιονομικό έλλειμμα, καθώς και το αντίστοιχο του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, η ανεργία αναμένεται να....
κορυφωθεί στο 27,2%.  
Ακόμη η κατακόρυφη πτώση τόσο της ιδιωτικής κατανάλωσης όσο και της επενδυτικής δραστηριότητας προκαλούν αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε βαθμό που αυτός αποκτά αρνητικό πρόσημο.

Έτσι λοιπόν, προς τα τέλη του 2014 διαβλέπει ο ΟΟΣΑ την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφού, όπως υποστηρίζεται, το παγκόσμιο εμπόριο θα ενισχύεται, η ανταγωνιστικότητα της χώρας θα βελτιώνεται και η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται.

Στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσής του «Economic Outlook», ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης τονίζει, ανάμεσα σε άλλα, πως θα πρέπει να εφαρμοσθούν τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα οπως και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, αύξησης της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης, άρση των εμποδίων στον ανταγωνισμό) που θα τονώσουν το βιοτικό επίπεδο στη χώρα. Εν τούτοις, αναφέρεται πως αν η ανάπτυξη δεν φθάσει στα επίπεδα που προβλέπονται στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, τότε θα πρέπει να ενεργοποιηθούν οι αυτόματοι σταθεροποιητές, έστω και αν αυτό σημαίνει ότι δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα, έως και τα τέλη του 2014, ο ΟΟΣΑ προβλέπει:

  • Ύφεση που θα φθάσει φέτος το 6,3%, ενώ το 2013 το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 4,5% και το 2014 κατά 1,3%
  • Ανεργία που θα αυξηθεί από 23,6% φέτος στο 26,7% το 2013 και στο 27,2% το 2014
  • Δημοσιονομικό έλλειμμα που εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 6,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 5,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος και στο 4,6% του ΑΕΠ το 2014
  • Έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που αναμένεται να μειωθεί από 5,5% του ΑΕΠ φέτος στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013 και στο 2,3% του ΑΕΠ το 2014.
  • Πληθωρισμό (αποπληθωριστής ιδιωτικής κατανάλωσης) αναμένεται να γίνει αρνητικός το 2013 (-0,2%) και το 2014 (-0,8%), από 1,3% που εκτιμάται φέτος.

Σε ό,τι αφορά τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, συνιστάται από τον ΟΟΣΑ η αποτελσματικότερη προστασία από τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών.

Ως προς την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος, εκτιμάται πως αυτή η διαδικασία πρέπει να τεθεί σε προτεραιότητα ώστς να ενισχυθούν τα πιστωτικά κανάλια που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Οι ειδήσεις σήμερα Newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"