Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Πέρασε οριακά με 153 ναι το μνημόνιο 3

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα η συζήτηση στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο με τα νέα επώδυνα μέτρα, έπειτα από 14ωρη θυελλώδη συζήτηση και εν μέσω κινητοποιήσεων πολιτών και σωματείων έξω από το Κοινοβούλιο. 
Η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την έγκριση του τρίτου Μνημονίου, ολοκληρώθηκε περί τα 20 λετπά μετά τα μεσάνυχτα και ακολούθησε η καταμέτρηση. 

Τα νέα μέτρα πέρασαν οριακά αφού....
153 βουλευτές ψήφισαν "ναι", 128 «όχι» και 18 «παρών». 
Από πλευράς ΝΔ, ο Κασαπίδης δεν ψήφισε υπέρ των νέων μέτρων και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ με συνοπτικές διαδικασίες ο Βενιζέλος "καθάρισε" τους Γκερέκου, Κασσή, Παρασταστίδη, Μπόλαρη και Σκανδαλίδη 
Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της κρισιμότητας της ψηφοφορίας, μεταδόθηκε από το CNN ως «έκτακτο γεγονός».

Η συζήτηση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου


Σε «ηφαίστειο» μετατράπηκε η Βουλής μετά την σφοδρή αντίδραση των υπαλλήλων οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάργηση στην ουσία του αυτοδιοίκητου της Βουλής στο οποίο και υπάγονται οι ίδιοι. Με μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας τροποποίησε την διάταξη που προέβλεπε ότι όσα ορίζονται για τους δημοσίους υπαλλήλους καταλαμβάνουν ή έχουν ανάλογη εφαρμογή και στους υπαλλήλους της Βουλής «σε συνδυασμό και σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στον Κανονισμό της».


Συγκεκριμένα αφαίρεσε την επίμαχη φράση που αναφερόταν στα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής, προκαλώντας την έκρηξη των υπαλλήλων της Βουλής, πολλοί εκ των οποίων βγήκαν στους διαδρόμους έξαλλοι για την ενέργεια του κ. Στουρνάρα. Σε λίγη ώρα ο Σύλλογος Υπαλλήλων εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία αποφάσισε να συμμετέχει στην απεργία της ΑΔΕΔΥ από τις 19.00 μέχρι πέρατος της συνεδρίασης της Ολομέλειας, «σε περίπτωση που επιχειρηθεί καταστρατήγηση άρθρων του Συντάγματος, διότι διαφαίνεται προσπάθεια κατάλυσης επί της ουσίας της συνταγματικής επιταγής για διάκριση των εξουσιών, με κατάργηση της αυτοτέλειας της Βουλής των Ελλήνων και παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος, με κενού περιεχομένου ρυθμίσεις για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο».
Έτσι, ο κ. Στουρνάρας αναγκάστηκε να την πάρει πίσω καταγγέλλοντας ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες ότι έφτασαν στο σημείο να υποδείξουν στην συνδικαλιστική ηγεσία των υπαλλήλων να κηρύξουν στάση στο ναό της Δημοκρατίας». Όσον αφορά την τροποποίηση που έφερε είπε ότι «είναι αποκλειστικά και μόνο κυβερνητική επιλογή και αφορά την κοινωνίας» χαρακτηρίζοντας όσα ειπώθηκαν περί επιταγών της τρόικας «είναι ψευδή και άθλια».
Ωστόσο, δήλωσε «υποχρεωμένος λόγω του μεγάλου διακυβεύματος και του κατεπείγοντος να αποσύρω την τροποποίηση», αλλά διαβεβαίωσε ότι θα επανέλθει με  νομοτεχνική βελτίωση και να εναρμονίσουμε τι ισχύει για τους υπαλλήλους της Βουλής βάσει του Κανονισμού της, με όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες που ζήτησαν την παραίτηση του κ. Στουρνάρα. Μάλιστα ο κ. Καμμένος τον αποκάλεσε «διορισμένο υπάλληλο της Γκόλντμαν Σακς» και του ζήτησε να ανακαλέσει όσα είπε εναντίον του κόμματός του και να παραιτηθεί. Την παραίτησή του ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνης. Πάντως, οι υπάλληλοι της Βουλής επιμένουν ότι συνεχίζουν την απεργία τους.
Σημειώνεται, ότι και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είχε κρίνει αντισυνταγματική την σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου επισημαίνοντας ότι «η αναφορά στους υπαλλήλους της Βουλής στερείται ρυθμιστικού περιεχομένου εφόσον κατά το Σύνταγμα το προσωπικό της Βουλής διέπεται από τον Κανονισμό της και ως εκ τούτου είναι αντισυνταγματική». «Τα ζητήματα αυτά μόνος ο Κανονισμός της Βουλής μπορεί να ρυθμίσει», υπογραμμίζει το Επιστημονικό Συμβούλιο, άποψη, ωστόσο, που δεν φαίνεται να έλαβε υπ’ όψιν ο κ. Στουρνάρας.
Νωρίτερα, ο κ. Λαφαζάνης είχε ζητήσει από του βήματος της Βουλής να διακοπούν οι εργασίες της, καθώς είπε ότι δεν μπορεί να λειτουργεί η Βουλή ενώ απεργούν οι υπάλληλοί της. «Δεν είναι δυνατόν να χάσει η Βουλή την ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία. Καταργείτε με μια μονοκονδυλιά το Σύνταγμα. Πάρτε πίσω αυτή την κατάπτυστη τροπολογία. Δεν μπορεί έτσι να λειτουργεί το Κοινοβούλιο», είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Επίσης, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Καμμένος ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας. Ωστόσο, παρενέβη ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Μεϊμαράκης ο οποίος είπε ότι είχε επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και με τον υπουργό Οικονομικών και ότι αναμένεται σχετική δήλωση του υπουργού η οποία μπορεί να καταστήσει μη αναγκαία την ένσταση αντισυνταγματικότητας, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι ο κ. Στουρνάρας θα εξαναγκαστεί να πάρει πίσω την επίμαχη τροποποίηση.
Πάντως το κλίμα έντασης άγγιξε «κόκκινο» με τους υπαλλήλους να απειλούν ακόμη και να εισβάλλουν στο κανάλι της Βουλής για να διακόψουν την απευθείας ροή του προγράμματος, ενώ τα μέτρα ασφαλείας σε όλους του χώρους του Κοινοβουλίου έχουν αυξηθεί. Την οργή των υπαλλήλων δέχθηκαν και δημοσιογράφοι οι οποίοι επιχείρησαν να τραβήξουν φωτογραφίες.
Ανακοίνωση του Συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής
Με νεότερη ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Συλλόγου των υπαλλήλων της Βουλής δηλώνει ότι η απεργία συνεχίζεται διότι «ο εκβιασμός και τα επικοινωνιακά τερτίπια δεν θα περάσουν». Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι υπάλληλοι της Βουλής είναι ενταγμένοι στο ενιαίο μισθολόγιο από τον Οκτώβριο του 2011 και επιτίθενται στον υπουργό Οικονομικών πως κάνει σα να μην γνωρίζει τις μεγάλες μειώσεις που προέκυψαν με την ψήφιση και του νέου μειωμένου προϋπολογισμού της Βουλής «Δεν δεχόμαστε η εκτελεστική εξουσία να υποκαταστήσει και να καταργήσει τη νομοθετική, εμείς συνεχίζουμε τον αγώνα μας», αναφέρουν και ζητούν την «οριστική απόσυρση της τροπολογίας Στουρνάρα που καταλύει το αυτοδιοίκητο της Βουλής». 

Περί αντισυνταγματικότητας

Συνταγματικό κρίθηκε από την πλειοψηφία της Βουλής το νομοσχέδιο για το Μνημόνιο ΙΙΙ. Στην ονομαστική ψηφοφορία περί αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου υπέρ της συνταγματικότητα ψήφισαν 170 βουλευτές και κατά 47. Προηγήθηκαν Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της δι’ εγέρσεως ψηφοφορίας
Το κλίμα ήταν έντονα φορτισμένο από το ξεκίνημα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2016. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ενώ στην συνέχεια αμφισβήτησε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (δι’ εγέρσεως) μέσα σε κλίμα έντασης και έντονων αντιδράσεων για τους χειρισμούς του Προέδρου της Βουλής κ. Ευ. Μεϊμαράκη, ο οποίος και ζήτησε να διεξαχθεί ονομαστική ψηφοφορία, δηλώνοντας ότι «το προεδρείο δεν εκβιάζεται από όσους φωνάζουν». Υπέρ της ένστασης για αντισυνταγματικότητα τάχθηκαν εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ΚΚΕ και η «Χρυσή Αυγή».
Νωρίτερα, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε πει ότι το πολυνομοσχέδιο «παραβιάζει τον συνταγματικό πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών». «Αποτελεί νέα επιδρομή και επέλαση στους πιο αδύναμους την ίδια ώρα που επιφυλάσσετε υπόθαλψη, συνέργεια, ανοχή και ασυλία σε εκείνους που είναι προνομιακοί συνομιλητές και αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε καταγγέλλοντας ότι «καμία ενέργεια δεν έγινε για την λίστα Λαγκάρντ και την φορολόγηση Ελλήνων στο εξωτερικό». «Και τολμάτε να φέρετε στη Βουλή υπό τύπον εκβιασμού αυτό το νομοσχέδιο», ανέφερε. Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «περιφρονεί το Ελεγκτικό Συνέδριο που σας λέει ότι είναι παράνομες οι διατάξεις για τα συνταξιοδοτικά»
Μάλιστα απηύθυνε έντονη κριτική στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη, λέγοντας: «Δεν περιμέναμε ποτέ ότι ο κ. Μανιτάκης με όσα έχει γράψει και όσα έχει πει θα υπέγραφε αυτό το κατάπτυστο και αντισυνταγματικό νομοσχέδιο». Επίσης, υπογράμμισε ότι μεταξύ όλων των άλλων, παραβιάζεται και το άρθρο 120 «που επιτάσσει σε όλους να προστατεύουμε το Σύνταγμα και την πατρίδα». «Είναι οδυνηρό και εξοργιστικό ότι καταπατάτε το σύνολο και την ακροτελεύτια διάταξη του Συντάγματος. Δεν θα σας κρίνει βέβαια αυτή η Βουλή, αλλά θα σας κρίνει η Ιστορία», κατέληξε.
Ως αντιλέγων ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τασούλας, απάντησε πως «όντως, αν δεν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και δεν αρχίσει μετά μια πορεία ανάκαμψης της χώρας, θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα που θα οδηγήσει την χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή». Και κατηγόρησε την κυρία Κωνσταντοπούλου ότι «επικαλέστηκε το άρθρο 120, που καλεί τους πολίτες να προασπίσουν το Σύνταγμα εναντίον κάθε επιβουλής, αλλά εφόσον επιχειρείται να καταλυθεί με τη βία, κάτι που η ίδια παρέκαμψε». Όσον αφορά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είπε ότι είναι γνωμοδοτική και ότι «ομιλεί όντως ότι για 2-3 περιπτώσεις για τις οποίες ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα συμβατότητας», αλλά όπως σημείωσε «η ερμηνεία του Συντάγματος γίνεται και νομικά και πολιτικά»
Και συμπλήρωσε: «Ευθύνεται το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού, το οποίο υπηρετήσατε και υπηρετήσαμε. Η διαφορά είναι ότι εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας ενώ εσείς αγωνιάτε μήπως καταρρεύσει οριστικά το καθεστώς αυτό. Πρέπει να ψηφίσουμε τα μέτρα και να αρχίσει η πορεία ανάπτυξης , αυτό είναι το καθήκον μας»
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"