Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πελοπόννησος: σχέδια της Περιφέρειας για υπεράκτια αιολικά πάρκα

Πελοπόννησος: σχέδια της Περιφέρειας για υπεράκτια αιολικά πάρκα Έμφαση σε ενεργειακά έργα που θα αναδείξουν την Πελοπόννησο σε διαμετακομιστικό κόμβο δίνει ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης.
Μέχρι στιγμής, έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με αμερικανική εταιρεία για την παραγωγή ενέργειας από βιομάζα και απόβλητα ελαιουργείων, συζητά με σουηδική εταιρεία την κατασκευή υπεράκτιου πλωτού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με την εκμετάλλευση του ανέμου και της κυματικής ενέργειας, ενώ  υπέγραψε....
πρωτόκολλο συνεργασίας με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.
Επίσης, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει στην έλευση του φυσικού αερίου στην περιφέρεια, καθώς ο αγωγός φυσικού αερίου Άγιοι Θεόδωροι Κορινθίας- Μεγαλόπολη, ο οποίος θα τροφοδοτεί τη νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, θα τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Ιούνιο.
Μάλιστα χθες ο περιφερειάρχης και ο πρόεδρος της ΡΑΕ δρ Νίκος Βασιλάκος υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.


Με αυτό οι δύο φορείς συμφωνούν, μεταξύ άλλων, να συνεργαστούν σε θέματα προσέλκυσης και αδειοδότησης ενεργειακών επενδύσεων, δικτύων ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, μεταφοράς τεχνογνωσίας και εφαρμογών αναβάθμισης και ενίσχυσης του ενεργειακού ισοζυγίου, ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού κ.λπ.


Στο περιθώριο της υπογραφής του πρωτοκόλλου, στελέχη της σουηδικής εταιρείας Hexicon παρουσίασαν σχέδιο για την εγκατάσταση σε θαλάσσια περιοχή πλωτής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής. Αυτή θα αποτελείται από ανεμογεννήτριες και μονάδα εκμετάλλευσης της κυματικής ενέργειας. Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η σουηδική εταιρεία χαρακτηρίζεται πρωτοποριακή, χωρίς όμως να έχει βρει μέχρι στιγμής εμπορική εφαρμογή.


Αντίστοιχη πρόταση της Hexicon εξετάζει και η κυβέρνηση της Μάλτας, η οποία ως γνωστόν είναι πλήρως εξαρτημένη από την εισαγωγή ενέργειας. Για την εξέταση της πρότασης της σουηδικής εταιρείας συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της ΡΑΕ Δημήτρη Ραχιώτη και εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Εξάλλου, σε συνάντηση του περιφερειάρχη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Γιώργο Παπαρσένο, στις 14 Σεπτεμβρίου, ο δεύτερος επιβεβαίωσε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών για τον αγωγό φυσικού αερίου προς τη Μεγαλόπολη θα έχει γίνει μέχρι τον Ιούνιο του 2013.


Ο κ. Παπαρσένος ενημέρωσε επίσης τον περιφερειάρχη ότι το αίτημα της αιρετής περιφέρειας για επέκταση του αγωγού στη Λακωνία και στη Μεσσηνία βρίσκεται ήδη στο στάδιο των μελετών σκοπιμότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"