Φίλοι που μας παρακολουθούν

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Νόμπελ Ειρήνης

Στην Ευρωπαϊκή Ενωση το Νόμπελ ΕιρήνηςΗ Ευρωπαϊκή Ενωση κέρδισε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης για τον ιστορικό ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης στην Γηραιά Ηπειρο, όπως ανακοίνωσε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, ένα βραβείο που φαντάζει ως ανύψωση του ηθικού του μπλοκ που αγωνίζεται να επιλύσει την κρίση χρέους.
Ο πρόεδρος της νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ, είπε ότι....
η Ε.Ε. βοήθησε την μετατροπή της Ευρώπης από μία ήπειρο πολέμου σε μία ήπειρο ειρήνης.
Η Επιτροπή τίμησε την Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 πλέον κρατών - μελών για ανοικοδόμησή της Γηραίας Ηπείρου μετά τον Β'Παγκόσμιο Πόλεμο και για τον ρόλο της στην παγίωση της σταθερότητας στις πρώην κομμουνιστικές χώρες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989.
Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,2 εκατ. δολαρίων θα απονεμηθεί σε τελετή στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.
Μία ώρα νωρίτερα ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός της Νορβηγίας, είχε ανακοινώσει ότι το βραβείο θα κερδίσει η ΕΕ.
«Μεγάλη τιμή για το σύνολο της ΕΕ»
Η πρώτη αντίδραση για το Νόμπελ ήρθε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος δήλωσε συγκινημένος.
«Είμαστε πολύ συγκινημένοι και είναι τιμή μας το ότι η ΕΕ κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουλτς.
«Η ειρήνη είναι είναι αυτό που πρεσβεύει η ΕΕ. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως έμπνευση. Η ΕΕ είναι ένα μοναδικό εγχείρημα που αντικατέστησε τον πόλεμο με την ειρήνη, το μίσος με την ομοψυχία», πρόσθεσε.
«Μία μεγάλη τιμή για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τους 500 εκατομμύρια πολίτες της», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στο λογαριασμό του στο Twitter για το Νόμπελ Ειρήνης.
Ο Μπαρόζο είναι ο δεύτερος ευρωπαίος αξιωματούχος που αντιδρά στη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης, μετά τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς ο οποίος δήλωσε «συγκινημένος για την τιμή» αυτή στην EE, επίσης στο Twitter.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαιρέτισε τη βράβευση της ΕΕ, η οποία κατάφερε να ξεπεράσει τον «πόλεμο και τους διχασμούς», όπως δήλωσε.
"Οι Ευρωπαίοι κατάφεραν να ξεπεράσουν τον πόλεμο και τους διχασμούς για να σχηματίσουν από κοινού μια ήπειρο ειρήνης και ευημερίας", τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι χαρακτηρίζοντας τη Ευρώπη ως "το μεγαλύτερο ειρηνοποιό στην ιστορία".
«Είμαστε όλοι πολύ περήφανοι που οι προσπάθειες της ΕΕ για τη διατήρηση της ειρήνης ανταμείβονται», είπε στους δημοσιογράφους από το Ελσίνκι όπου βρίσκεται, μόλις η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε το βραβείο.
«Η Ευρώπη πέρασε από δύο εμφυλίους πολέμους στον 20ό αιώνα και εδραίωσε την ειρήνη χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος ειρηνοποιός στην ιστορία», επισήμανε.
«Παρά τα όποια "σύννεφα" στην οικονομία της Ευρώπης, η σημερινή είναι ωστόσο μια μεγάλη ημέρα για την Ευρώπη. Αυτό το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης προφανώς τιμά τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα τελευταία 60 χρόνια στην ειρήνη, τη συμφιλίωση, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτές τις ευρωπαϊκές αξίες, που επιπλέον είναι οικουμενικές ανθρώπινες αξίες. Αυτή είναι μια ημέρα υπερηφάνειας για κάθε ευρωπαίο», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Ολι Ρεν.
Και η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε το Νόμπελ Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «ενθάρρυνση» για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ενοποίησης το οποίο συνέβαλε να διατηρηθεί η ειρήνη στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπός της.
«Διαπιστώνουμε μια ενθάρρυνση του μεγάλου ειρηνευτικού σχεδίου που αντιπροσωπεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την ευρωπαϊκή ήπειρο», είπε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, στην διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου στο Βερολίνο.
Από την πλευρά του, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ανέφερε σε δήλωσή του ότι πρόκειται για «μια σημαντική και ορθή απόφαση από την Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ» και «μια μεγάλη ενθάρρυνση για το λαό της Ευρώπης. Σημειώθηκε τη σωστή στιγμή για μεγαλύτερη ομοψυχία στην Ευρώπη και ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που πιέζουν να υπάρξει στενότερη ολοκλήρωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Είναι μια ξεκάθαρη απόρριψη του εθνικισμού και της επιδίωξης μόνον εθνικών σκοπών. Η Επιτροπή του Βραβείου Νόμπελ αξίζει το σεβασμό μας για την απόφαση αυτή. Και (οι αξιωματούχοι σε) όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιληφθούν αυτή την υψηλή τιμή ως κίνητρο για να συνεχίσουν με όλη τους την δύναμη τον δρόμο της στενότερης ολοκλήρωσης. Με αυτόν τον τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να υπηρετήσει ως μοντέλο για άλλες περιφέρειες», πρόσθεσε ο Σρέντερ, ως μια «κοινωνικά, οικονομικά, πολιτισμικά και πολιτικά επιτυχημένη κοινότητα».
Η βράβευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί ένα ισχυρό «ηθικό και πολιτικό μήνυμα» που θα ενθαρρύνει τις ευρωπαϊκές χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους παρά τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν, δήλωσε συγκινημένος ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μέγας ευρωπαϊστής Ζακ Ντελόρ.
«Μήνυμα ηθικό στο μέτρο που χαιρετίζονται οι χώρες που, εγκαταλείποντας τη στάση του χθες, έκαναν μεταξύ τους ειρήνη. Και μήνυμα πολιτικό τη στιγμή που υπάρχουν πολλές επικρίσεις, πολλές στατιστικές και πολλές προβλέψεις αρνητικές για την Ευρώπη», προσθέτοντας πως θεωρεί ότι «όλοι οι αρχηγοί των κρατών και των πληθυσμών θα θεωρήσουν το βραβείο ως ενθάρρυνση». «Είμαι πολύ συγκινημένος. Οι τρεις τελευταίες δεκαετίες ήταν πολύ δύσκολες», πρόσθεσε.
Ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ, επικεφαλής ενός συνασπισμού της αριστεράς διχασμένου στο ευρωπαϊκό ζήτημα, συνεχάρη την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία κέρδισε το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, αποκλείοντας εκ νέου μια ένταξη της χώρας του στην ΕΕ.
«Μπορούμε να συγχαίρουμε την ΕΕ, να αναγνωρίζουμε το ρόλο της ως ειρηνοποιού και να ξεχωρίζουμε αυτό από τη σχέση της Νορβηγίας με την ΕΕ», τόνισε ο νορβηγός πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι «μια ένταξη δεν είναι της παρούσης».
Ο γάλλος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών
Πιέρ Μοσκοβισί, χαιρέτισε σήμερα τη βράβευση της ΕΕ με το Νόμπελ Ειρήνης χαρακτηρίζοντάς την ως "ανταμοιβή σε μια μοναδική ιστορική διαδικασία». Παράλληλα επεσήμανε «την πορεία που ακολουθήθηκε» μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και αναφέρθηκε σε «μια ενωμένη Ευρώπη, που ζει εν ειρήνη και με σταθερούς θεσμούς».
Η Τουρκία εκτιμά ότι είναι μία πολύ καλή στιγμή για να υπενθυμίσει στην Ενωση ότι της χτυπά την πόρτα. Οπως αναφέρει ο Guardian, σε τηλεφωνική συνέντευξή του ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς, δήλωσε: «Συγχαρητήρια. Ελπίζω ότι αυτό με αυτό το βραβείο οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα λάβουν υπόψη τους ότι η Τουρκία θα κάνει αυτό το ειρηνικό εγχείρημα ακόμη μεγαλύτερο και ισχυρότερο και ότι μπορεί να γίνει παγκόσμιο, και όχι μόνο σε επίπεδο ηπείρου»
«Τί θα πει η Ελλάδα για αυτό;», ήταν η ερώτηση που έγινε στον Γιάγκλαντ μετά την ανακοίνωση του Νόμπελ - ο ερωτών υπαινίχθηκε ότι μπορεί η Ισπανία και η Ιρλανδία να είναι κάπως «θυμωμένες» επίσης με αυτήν την απόφαση. Ο Γιάγκλαντ δήλωσε ότι η καθεμία απο αυτές της χώρες έχει εκδηλώσει την επιθυμία της να παραμείνει στην Ενωση, επιβεβαιώνοντας έτσι την αξία της.
«Η μεγάλη πλειοψηφία σε αυτές της χώρες θέλει να μείνει στην ΕΕ. Αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντική είναι για τους Ευρωπαίους, εξαιτίας του υπόβαθρού της. Δεν θέλυον να χάσουν κάτι που έχει κερδηθεί. Πολλοί μπορεί να επικρίνουν την τρέχουσα πολιτική της αλλα΄αυτό είναι κάτι άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής της Νορβηγικής Επιτροπής Νόμπελ.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν χαιρέτισε σήμερα τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία «έπαιξε μείζονα ρόλο" στην προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας σε όλη την Ευρώπη».
«Εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια στην ΕΕ, η οποία έπαιξε μείζονα ρόλο για την επούλωση των πληγών της Ιστορίας και την προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης και της συνεργασίας σε όλη τη γηραιά ήπειρο», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"