Φίλοι που μας παρακολουθούν

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

«Άμεση εκταμίευση όλης της δόσης» ζητεί ο Αντώνης Σαμαράς στη Σύνοδο Κορυφής

http://newpost.gr/post/161795/amesi-ektamieysi-olis-tis-dosis-zitei-o-antonis-samaras-sti-synodo-koryfis/Την «άμεση εκταμίευση ολόκληρης της δόσης» ζήτησε, μιλώντας στην αίθουσα όπου διεξάγεται η Σύνοδος των ευρωπαίων ηγετών, ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες θυσίες από τον ελληνικό λαό, γεγονός που έχει οδηγήσει σε σημαντική πρόοδο τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό επίπεδο. 
Παράλληλα όμως, ο κ. Σαμαράς κατέδειξε....
τις δραματικές διαστάσεις της ανεργίας στη χώρα, προειδοποιώντας για ενδεχόμενες απρόβλεπτες συνέπειες, αν δεν επέλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέληξε, αφού εκτίμησε ότι πλησιάζει το «κλείδωμα» της συμφωνίας με την τρόικα για τα μέτρα, ότι η Ευρώπη οφείλει να βρει την χρυσή ισορροπία για το συνδυασμό δημοσιονομική πειθαρχίας και  ανάπτυξης, επισημαίνοντας πως αν η πρόταση είχε εφαρμοστεί από την αρχή στην περίπτωση της Ελλάδας, τότε δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο.

Ο πρωθυπουργός θα έχει «τετ-α-τετ» με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το πρωί της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, στις 9:30 (10:30 ώρα Ελλάδας), το τρίτο κατά σειρά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.


Αναμένοντας τη στήριξηΛίγο μετά τις 18:20 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε, στις Βρυξέλλες, η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος εισήλθε στο κτήριο δίχως δηλώσεις. Η Σύνοδος διεξάγεται σε συνθήκες που παραπέμπουν σε «διχασμό» Γάλλων και Γερμανών σχετικά με το δέον γεννέσθαι από εδώ και στο εξής  σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ως προς την κρίση χρέους. Πληροφορίες θέλουν τον γάλλο πρωθυπουργό, Φρανσουά Ολάντ, να έχει διατυπώσει αίτημα για ξεχωριστή σύσκεψη των επικεφαλής των 17 Κρατών - Μελών της ευρωζώνης, κατόπιν του γεύματος των «27».

Αν και η Σύνοδος δεν αναμένεται να πάρει οριστικές αποφάσεις για το θέμα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί πως θα αποσπάσει θετικές δηλώσεις από τους ευρωπαίους εταίρους, σχετικά με την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.Μετά την ανακοίνωση της τρόικας για συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση στο πυρήνα των μέτρων καθώς και την σημερινή δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία εξέφρασε την στήριξή της στις ελληνικές προσπάθειες, στο επιτελείο του έλληνα πρωθυπουργού επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Η δημόσια στήριξη από τους ηγέτες της ευρωζώνης αφενός θα στείλει σαφές μήνυμα στις αγορές για την αποφασιστικότητα που υπάρχει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, αφετέρου θα αποτελέσει την «προαναγγελία» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας.

Γαλλογερμανική διαφωνία για τον εποπτικό μηχανισμό στις τράπεζες

Στο μεταξύ, σύγκρουση μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας προέκυψε γύρω από τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών, κάτι που συνιστά προϋπόθεση για την υλοποίηση της απόφασης του Ιουνίου για την απευθείας ανακεφαλαιοποίση των Τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Η Γερμανία προβάλλει προσκόμματα που σχετίζονται αφενός με το ότι δεν επιθυμεί να δημιουργηθεί ενιαίος μηχανισμός στον οποίο θα υπαχθεί το σύνολο των δικών της τραπεζών.

Παράλληλα προβάλλει ότι χρειάζονται ισχυρές δεσμεύσεις για να υλοποιηθεί η απόφαση του Ιουνίου που αφορά κυρίως την Ισπανία. Στην ουσία ζητά να συνδυαστεί η εφαρμογή της απόφασης με μνημόνιο.

Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με την εισήγηση της Επιτροπής για υλοποίηση της απόφασης του Ιουνίου.

Πάντως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές από το Παρίσι, ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα Καγκελάριος -οι οποίοι είχαν νωρίτερα ολιγόλεπτη συνάντηση- συμφώνησαν στην ανάγκη ύπαρξης αυστηρού χρονοδιαγράμματος για την τραπεζική ένωση.
logo248

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"