Φίλοι που μας παρακολουθούν

Μιλήστε μας εδώ, λέγοντας ένα γεια....

Πατήστε για είσοδο στο Chat

Κυριακή, 28 Οκτωβρίου 2012

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη - Τα "όχι" της τρόικα

Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη - Τα "όχι" της τρόικαΟλοκληρώθηκε πριν από λίγο η ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αν. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Αν. Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εργασίας Γιάννη Βρούτση, Υγείας Ανδρέα Λυκουρέτζου.
Η σύσκεψη ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 με σκοπό να συζητηθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες καθώς θα πρέπει να....
είναι όλα έτοιμα για να κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα που ζητά η τρόικα.
Αρνητικά απάντησε η τρόικα σε όλα τα αιτήματα που έθεσε η κυβέρνηση που αποτελούν τα «αγκάθια» για την συμφωνία των τριών κομμάτων. 
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών η τρόικα δεν συμφώνησε για το οικογενειακό επίδομα και για τις συλλογικές συμβάσεις «υποστηρίζουν ότι έχουν νομοθετηθεί και ότι το επίδομα γάμου δεν υπάρχει πουθενά στην ευρώπη» ήταν η απάντηση που έδωσε η τρόικα σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα.
O υπουργός Υγείας Α. Λυκουρέντζος, ο οποίος αποχώρησε πρώτος από το Μαξίμου δήλωσε πως θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις και πως το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός των ημερών αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση την επόμενη εβδομάδα.

Έπειτα ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης αποχωρώντας από το Μέγαρο ΜΑξίμου δήλωσε πως δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.

Ο κ. Σαμαράς βλέπει να ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο στο εσωτερικό της κυβέρνησης στη δυσκολότερη ίσως συγκυρία για τον ίδιο αφού μέσα στην εβδομάδα η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σκληρά στη βουλή αρχής γενομένης από την Τρίτη και τις διατάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις.

Και μπορεί χθες έξω από το Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας να υποστήριξε ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος και στα λεγόμενα «προαπαιτούμενα», ωστόσο, οι πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν πως δεν λείπουν ακόμη και μέχρι αυτή την ώρα, οι υπουργοί εκείνοι που αρνούνται να προχωρήσουν στην υλοποίηση αποφάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ψάχνοντας ακόμα… ισοδύναμα μέτρα.

Ο κ. Στουρνάρας, ωστόσο, καλείται να παρουσιάσει όλο το πλέγμα των μέτρων –συμπεριλαμβανομένων και των prior actions στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης κάτι που σημαίνει ότι όλα θα πρέπει να έχουν τελειώσει μέχρι την Τρίτη το βράδυ όπως ζήτησε σε αυστηρό τόνο ο Πρωθυπουργός από όλα τα υπουργεία.

Περιθώρια για «εκπτώσεις» δεν υπάρχουν αφού στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η περιχαράκωση της Δημοκρατικής Αριστεράς στα εργασιακά μπορεί να ανοίξει έναν νέο κύκλο συζητήσεων στους κόλπους της κυβέρνησης για το τι ζητά η τρόικα και τι δίνει η Αθήνα…

Μέχρι χθες δεν υπήρχε καμία πρόοδος στις συζητήσεις για τα εργασιακά αφού η Δημοκρατική Αριστερά επιμένει να ζητά από την τρόικα να κάνει πίσω ενώ το Μαξίμου δεν έχει αλλάξει άποψη για το ένα νομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά, εργασιακά και διαρθρωτικά.

Ο κ. Σαμαράς πάντως έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει ακόμη και χωρίς τον Φώτη Κουβέλη στην ψήφιση των μέτρων αφού πλέον η εκταμίευση της δόσης εξελίχθηκε σε ένα θρίλερ με τις ημερομηνίες και τις προθεσμίες.

Πάντως όπως διαβεβαιώνουν στενοί συνεργάτες του, ο Πρωθυπουργός μέχρι και την ύστατη στιγμή θα επιχειρήσει το «χρυσό» συμβιβασμό προκειμένου το πακέτο να ψηφιστεί στο σύνολό του και από τη Δημοκρατική Αριστερά. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει ένα σαφές πολιτικό μήνυμα για την απόφαση της κυβέρνησης να μη διακινδυνέψει την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και παράλληλα θα αποφευχθούν ενδεχόμενες αναταράξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο οποίο ήδη υπάρχει εικόνα αποσύνθεσης ενόψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη βουλή.


Μαντάτα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"