Φίλοι που μας παρακολουθούν

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Νταβούτογλου: «Θέλουμε το Αιγαίο να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία»

Συνάντηση 55 λεπτών είχε στο μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. 
Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά τις χαιρετισμούς του Τ. Ερντογάν αλλά και τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.
Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και....
τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία ενώ ο κ. Σαμαράς έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών και τα θέματα της λαθρομετανάστευσης.
«Η περίοδος που διανύουμε, με τα μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πιο ώριμα, πιο συνετά και πως πράγματι μπορούμε να συμβάλουμε και οι δύο χώρες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, καλωσορίζοντας στο γραφείο του τον ΤΑχμέτ Νταβούτογλου.
«Προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η άρση του casus belli.
Ο κ. Μεϊμαράκης προσέφερε στον κ. Νταβούτογλου ένα καραβάκι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «σας καλωσορίζω και σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο, που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται ελεύθερα στο Αιγαίο μας».
««Εμείς πάντοτε επιθυμούμε το Αιγαίο ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία», σχολίασε από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, όπως διευκρινίστηκε αργότερα από το Γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου. Αρχικά η δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ είχε μεταφραστεί ως «εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο, ως θάλασσα φιλίας και συνεργασίας, να είναι πάντοτε ελεύθερο». Το λάθος αποδόθηκε στο μεταφραστή-διερμηνέα που ήταν παρών στη συνάντηση.
Στη συνάντηση, διάρκειας περίπου μισής ώρας, οι δύο άνδρες τόνισαν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και βελτίωσης των σχέσεων των δύο λαών μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο. 
«Χαίρομαι που έχετε μια νέα οπτική στην προσέγγιση μεταξύ των σχέσεων των δύο χωρών. Πιστεύω ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας- Τουρκίας μπορεί να συζητήσει προβλήματα και να ωριμάσει προτάσεις που θα εγκρίνουν οι δύο κυβερνήσεις. Βέβαια, φαίνεται ότι έχουμε αρκετό δρόμο μπροστά μας, αλλά οι κυβερνήσεις μας έχουν δείξει ότι μπορούν να ανεβαίνουν ανηφόρες και πιστεύω ότι κι εσείς προσωπικά συμβάλλετε σε αυτή την προσπάθεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γειτονικές και φιλικές χώρες και η φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς έχει ανταπόκριση στα κοινοβούλια των δύο χωρών. Τα πρωτόκολλα και οι συμφωνίες που θα υπογραφούν ανάμεσα στις δύο χώρες από τα κοινοβούλιά μας θα επισφραγίζουν τη βούληση των λαών», απάντησε από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας πάντα με κόσμιο τρόπο, χωρίς κακές κουβεντούλες, γιατί θα σας μαλώσω.....
Αν βρίζετε ή είστε νευρασθενικοί αφήστε το καλύτερα!!
Ότι γράψτε τσάμπα ο κόπος, δεν πρόκειται να δημοσιευτεί. Όλα θα περνούν από έλεγχο....
"ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"